Život

Žiaci v Ružomberku vyjadria svoj názor na dostavbu diaľnice

"OZ Ružomberčan vyhlásilo literárnu súťaž pre školy."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 15. novembra 2017 10:08
Foto: ECO - Investment a.s.
Občianske združenie Ružomberčan, ktoré má vo svojom programe okrem iného podporu a pomoc Ružomberku pri presadzovaní riešenia neúnosnej dopravnej situácie v meste a v regióne, vypisuje literárnu súťaž pre žiakov a študentov základných a stredných škôl v okrese Ružomberok.

Cieľom súťaže je poukázať na pozitíva a hodnoty, ktoré prinesie vyriešenie dopravnej situácie v čo najkratšom čase, z pohľadu detí a mládeže. „Na jednej strane chceme dať deťom priestor na vyjadrenie ich názoru, ale tiež podnietiť ich záujem o dianie v oblasti, kde žijú. Deti sú súčasťou našej ružomberskej komunity a doprava sa týka aj ich, i keď zatiaľ nie sú jej aktívnymi účastníkmi. Automobilová doprava ovplyvňuje kvalitu života rodín, zdravie aj životné prostredie. Bude zaujímavé sledovať problematiku ich očami,“ vysvetlil Marián Bujňák, predseda OZ Ružomberčan.

Literárna súťaž na tému „Čo všetko prinesie Ružomberku vybudovanie novej diaľnice mimo mesta“ trvá do 15. decembra 2017. Porota zložená z členov OZ, novinárov a pedagógov bude práce žiakov hodnotiť v kategóriách základná a stredná škola. Výsledky oznámi 31. januára 2018, pričom ocenenia môžu získať jednotlivci i celé školy. Víťazné práce budú publikované v miestnych médiách.

Denne sme v Ružomberku svedkami kolabujúcej dopravy. Priamo cez mesto a dotknuté obce prejde každý deň viac ako 40 000 vozidiel, bez obchvatu bude situácia v budúcnosti neudržateľná. Pravidelné kolóny tiahnuce sa mestom ale nie sú jediným problémom. Keď sa k priemyselnej výrobe a obľúbenému vykurovaniu tuhým palivom pridajú aj exhaláty z tisícov automobilov stojacich v zápche, ohrozené je aj zdravie. Snáď budú literárne práce detí ďalším príspevkom k nášmu apelu na zodpovedných za urýchlenú dostavbu diaľnice,“ dodal Bujňák.

OZ Ružomberčan:
Občianske združenie Ružomberčan, ktoré založili bývalí zamestnanci SCP a priatelia Ružomberka v júni 2017, má momentálne 1 600 členov a patrí k najsilnejším občianskym platformám na prinášanie riešení pre zlepšenie života v regióne Dolného Liptova. OZ ponúka riešenia pre zlepšenie života rodín, seniorov a detí. Presadzuje vytvorenie podmienok a prijatie takých opatrení, ktoré zabezpečia dlhodobý rozvoj podnikania a priemyslu v Ružomberku za účelom zvyšovania pracovných príležitostí a ekonomickej sily obyvateľov. Združenie svojimi aktivitami chce prispieť aj k nárastu turizmu v regióne formou zatraktívnenia turistických chodníkov a kultúrno-historických objektov. V neposlednom rade pomáha Ružomberku pri riešení neúnosnej dopravnej situácie v meste a to apelom na dobudovanie úseku diaľničnej komunikácie D1: Hubová – Ivachnová a následne vybudovaním južného obchvatu Ružomberka: rýchlostnej cesty R1 Banská Bystrica – Ružomberok.

Komentáre