Život

Pri zdobení medovníkov je dôležitá poleva i cesto, radí medovnikárka

"Podľa medovnikárky z Ruskova sa dá pri zdobení stále vymyslieť niečo nové. "

TASR, 23. decembra 2018 9:00
Na snímke medovnikárka Elena Takáčová z Ruskova. Foto: TASR/Diana Semanová
V zimnom období je najväčší záujem o medovníky s vianočnou tematikou. Pre TASR to povedala Elena Takáčová z Ruskova v okrese Trebišov, ktorá sa vo voľnom čase venuje ich výrobe a je zaevidovaná v databáze spolupracovníkov - remeselníkov Kultúrneho centra Abova (KCA). Hovorí, že pri zdobení perníkov sa stále dá vymyslieť niečo nové.

Nie vždy to vyjde na prvý raz


"Dostala som sa k tomu ešte na strednej škole. So staršou sestrou sme to (ozdobený medovník, pozn. TASR) videli v nejakom časopise a aj my sme chceli mať také doma," povedala s tým, že pečeniu a zdobeniu medovníkov sa intenzívne venuje približne desať rokov. Prostredníctvom KCA vedie aj rôzne tvorivé dielne nielen pre deti.

Pri zdobení je podľa nej dôležitá konzistencia polevy s niekoľkokrát preosiatym cukrom, ale aj perníkové cesto. "Niekedy nevyjde podľa mojich prianí ani sa neupečie tak, ako si predstavujem. Neviem prečo, lebo stále ich robím podľa jedného receptu. Možno to závisí aj od materiálu – niekedy kúpim múku od jedného výrobcu, inokedy od druhého," vysvetlila.

Na snímke zdobenie medovníka. Foto: TASR/Diana Semanová


Stále vymýšľa čosi nové

Medovnikárka Takáčová pracuje ako operátorka spracovania dát a má technické vzdelanie. Ako hovorí, pri tejto záľube to považuje za výhodu, keďže si niekedy vlastnoručne vyrába aj formičky. "Je to niečo iné, ako robím v práci. Mám v sebe nejakú tu kreativitu a netýka sa to len medovníkov, ale aj aranžovania. Ak to človek chce robiť, musí chcieť, musí ho to baviť a niekedy sa musí aj prekonať. Inak nie som veľmi trpezlivá, ale pri tomto viem byť, to je zaujímavé," uviedla.

Výzdoba medovníka je časovo náročná a závisí od viacerých faktorov. "Ide aj o to, čo na naň chcem - akú polevu, akú ozdobu. Či chcem jednu alebo viac vrstiev, jednu farbu alebo viac farieb. Keď medovník zdobím, niekedy ho do ruky vezmem aj päť- až sedemkrát," povedala s tým, že ak pri tom niečo pokazí, na opravu použije štetec. Ako priznala, sprvu myslela, že zdobenie bude časom stále o tom istom, "ale to čo sa dá vymyslieť, tak to je niečo neuveriteľné".




Pomáha jej celá rodina

Zároveň skúša rôzne metódy, najnovšie sa zamerala na pečiatkovú techniku. Inšpiráciu nachádza aj na internete. Odhadnúť, koľko medovníkov vo svojom živote upiekla a vyzdobila, si netrúfa, no boli rôzne. Od klasických cez Betlehem z medovníkov, veľkonočného barančeka a mnoho ďalších na rodinné či firemné príležitosti. "Manžel pri jednom špeciálnom výtvore z medovníkov musel aj vŕtať," pripomenula. Pomáha jej aj dcéra a syn, najmä čo sa týka nákupu materiálu.

Ako uzavrela, rada by si vymenila skúsenosti s niekým, kto sa rovnako venuje pečeniu a zdobeniu medovníkov. Vo svojom okolí však nikoho takého nepozná.

Komentáre