Život

Zabudnutá studnička v Mokrom háji ožíva, impulzom bola povesť

"Povesť hovorí, že studnička leží za dedinou, rozvoj obce však dostal studničku a kaplnku s lipou do susedstva novopostavených domov."

TASR, 18. marca 2019 8:00
Na snímke studnička v Mokrom Háji, ku ktorej sa viaže povesť o dievčine, ktorá vďaka vode z nej opäť začala vidieť. Foto: TASR/Vladimír Miček
V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa skupina nadšencov rozhodla obnoviť studničku, ktorá v minulosti pri obci poskytovala možnosť občerstviť sa. Primäla ich k tomu povesť, ktorá sa v obci o vode zo studne traduje.

Podľa nej bola v dedine dievčina, ktorá oslepla. Domáce ženy jej poradili , aby chodila k studničke za dedinou, z ktorej sa má napiť a umývať oči vodou. "Dievčina chodila každý deň k tejto studničke a vždy sa tu aj pomodlila. Za pár mesiacov opäť videla. Tak jej stará miestna zemianka dala pri studničke postaviť kaplnku, ktorá sa odvtedy nazýva 'Očanská' a zasadila tu lipu. Ku kaplnke sa robili procesie a naposledy bola opravovaná v roku 1990," uviedol pre TASR Petr Ivánek, ktorý začal s obnovou studničky.

Pomáhali ľudia z obce

Oprava studničky sa začala v roku 2016. "Vedel som, že miesto, kde pramení voda, je v blízkosti starej lipy a kaplnky v časti Novosádky. Na správne miesto ma naviedol známy, ktorý má v blízkosti vinohradnícku búdu," doplnil Ivánek.

Na oprave studničky sa začalo pracovať v roku 2016 a na viacero etáp sa dokončila v roku 2018. "Postupne podali pomocnú ruku viacerí známi a ľudia z obce. Spoločnými silami sme dokázali dostať studničku do súčasného stavu. Najskôr sme ju vyčistili a čakali, či do nej bude pritekať voda alebo nie. Prítok síce nie je veľký, ale pre symboliku povesti dostačujúci," ozrejmil začiatky obnovenia realizátor myšlienky.



V noci pri studni hliadkovali

Najväčším nepriateľom pri obnove sa, paradoxne, stala samotná voda. "Hrozilo, že voda podmyje základ studničky. Preto sme sa s kamarátom pri stavbe základov počas noci striedali pri studničke a vodu sme z nej ručne vylievali. Zaspomínali sme si tak na vojenčinu, kde sme mali nočné služby. Hlavné bolo, že základy vydržali a mohli sme pokračovať v ďalších prácach," zaspomínal na stavbu studničky Ivánek.

Ako práce postupovali, začali ruku k dielu pridávať ďalší a okrem studničky nadšenci začali zveľaďovať aj zarastené okolie studničky. "Postupne sme okolie, ktoré bolo spustnuté, vyčistili. Samotná studnička ešte dostane do klenby sošku Panny Márie a dievčaťa, ktoré sa podľa povesti vďaka vode vyliečilo. Okrem toho chceme upraviť príchod k nej a do budúcnosti pribudnú aj lavičky," prezradil najbližšie plány Ivánek.

Obec rastie, studnička je súčasťou

Povesť hovorí, že studnička leží za dedinou, rozvoj obce však dostal studničku a kaplnku s lipou do susedstva novopostavených domov. "Tým, že sa obec rozširuje, studnička je už v podstate súčasťou dediny a leží na konci ulice s novostavbami. Ľudia si sem postupne opäť zvykajú chodiť. Naposledy mi spomínala jedna pani, ktorá tu mala vinohrady, že si do nej chodí pre vodu, s ktorou zarába dieťaťu detské mlieko," zakončil Ivánek.

Komentáre