Život

Highlighty týždňa: Nové hokejové dresy, voľby županov, jedovaté pavúky

"Na domácej scéne sa minulý týždeň pozornosť upriamovala na voľby do Vyšších územných celkov, v Británii do igelitky plnej jedovatých pavúkov."

Veronika Rosputinská, 11. novembra 2013 12:00
Takto vyzerajú nové reprezentačné dresy. Foto: TASR/Michal Svítok


Pozornosť slovenskej verejnosti v posledných dňoch uplynulého týždňa smerovala na voľby županov. Tých sme si v prvom kole zvolili len troch – prešovského, trenčianskeho a žilinského. Na zvyšných piatich si musíme počkať do druhého kola volieb, ktoré sa uskutoční 23. novembra.

Staronovými županmi sú Peter Chudík s 53,78 percentami hlasov v Prešovskom kraji a Juraj Blanár s 54,01 percentami v kraji Žilinskom. Nového župana dostali Trenčania, Jaroslav Baška tam zvíťazil s 53,45 percentami.

V Bratislavskom kraji sa víťazom prvého kola stal súčasný predseda Pavol Frešo s 48,41 percentami hlasov, za ním je Monika Flašíková Beňová s 24,07 percentami hlasov. Volebná účasť v tomto kraji síce nebola najnižšia, ale so sotva 22 percentami rekordy rozhodne nelámala.

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
V Trnavskom kraji do druhého kola postupuje rovnako súčasný predseda Tibor Mikuš, ktorý sa postaví proti Józsefovi Berényimu. Zatiaľ čo Mikuš získal vyše 40 percent hlasov, Berényi ich nedostal ani dvadsať. V druhom kole volieb v Nitrianskom kraji sa stretnú Milan Belica a Tomáš Galbavý, ktorých delí necelých desať percent hlasov. Nového predsedu sa nedočkali ani Košičania, voliť v druhom kole pôjdu buď Zdenka Trebuľu alebo Rudolfa Bauera. Tých delí až 20 percent hlasov.

Bystrické prekvapenie


Najväčším prekvapením volieb boli tie v Banskej Bystrici. A to nie najvyššou účasťou voličov spomedzi všetkých krajov, ale druhým postupujúcim kandidátom. Tým je vedľa aktuálneho predsedu Vladimíra Maňku pomerne známy človek – Marián Kotleba, ktorý vo voľbách získal vyše dvadsať percent hlasov.

Slovenskooo


Okrem volieb však Slovensko minulý týždeň opäť na chvíľu ožilo hokejom a to vďaka prezentácii nových dresov národného tímu. Dominujú na nich symboly Slovenska – štátny znak, slovenská trikolóra či slová hymny.

„Nové dresy, v bielej a modrej farbe, budú mať premiéru na zimných olympijských hrách v Soči vo februári budúceho roku. Slovenská reprezentácia v nich potom bude taktiež hrať na nasledujúcich štyroch svetových šampionátoch, počnúc majstrovstvami sveta v bieloruskom Minsku v máji 2014," povedal generálny sekretár Slovenského zväzu ľadového hokeja Otto Sýkora. „Dostali sme možnosť pripraviť návrh nového dresu. Rozhodli sme, že dres hokejovej reprezentácie budú zdobiť aj slová štátnej hymny," uviedol prezident SZĽH Igor Nemeček.

Toto sú nové reprezentačné dresy. Foto: TASR/Michal Svítok
Nové dresy vyrobili s použitím najmodernejších technológií. Majú obmedzené švy, čo umožnilo zníženie hmotnosti dresu, špeciálne vetranie po stranách poskytuje hráčom väčší komfort pri zápase a tvarované rukávy umožňujú väčší rozsah pohybu. Každý je navyše vyrobený zo sedemnástich recyklovaných PET fliaš.

Desivý nález v igelitke


V nezávidenia hodnej situácii sa ocitla Britka Consi Taylorová z Londýna. Tej sa podaril skutočne otrasný nález – z balenia banánov, ktoré si kúpila v londýnskom supermarkete, sa rozliezli po stole i po jej tele odporné pavúky. Nepoteší. Najmä, ak sú smrteľne jedovaté!

Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Išlo totiž o brazílskych pavúkov druhu phoneutria, ktoré Guinnessova kniha rekordov v roku 2010 umiestnila na prvé miesto zoznamu najjedovatejších pavúkov sveta. Často sa ukrývajú práve v banánových trsoch a vyskytujú sa najmä v Južnej a Strednej Amerike. Sú známe takisto pod názvom potulné či banánové pavúky.

Môžu byť extrémne agresívne a ich jed obsahuje neurotoxín, ktorý spôsobuje paralýzu svalov a dýchacie problémy vedúce k zaduseniu. Existujú však účinné protilátky, napísal spravodajský portál Sky News.

Komentáre