Život

Highlighty týždňa: Voľba prezidenta a slepý muž

"Najviac pozornosti sa uplynulý týždeň dostalo voľbe prezidenta. Z prvého kola vyšli víťazne Robert Fico a Andrej Kiska."

Veronika Rosputinská, 17. marca 2014 6:00
ktorý z kandidátov bude mať dôvod na úsmev aj po 29. marci? Foto: TASR/Martin Baumann


Počasie a slovenské voľby sa akosi nemajú v láske. Už si ani nespomíname, kedy naposledy sme v našich končinách neospravedlňovali nízku účasť voličov práve besniacim počasím. A že tento víkend nám poriadne dalo zabrať, niet pochýb. Aj my v redakcii sme radi, že nás cestou do volebných miestností neodfúklo do cudzieho okrsku...

Volebná účasť ani v prípade prvého kola prezidentských volieb nelámala rekordy, dosiahla 43,4 percenta. Najväčšiu dôveru vložili voliči do premiéra Roberta Fica a Andreja Kisku, ktorí postúpili do druhého kola. V sobotu 29. marca nás snáď k urnám odprevadia slnečné lúče.

Očakávania či prekvapenia?


Víťazom sa v prvom kole volieb stál premiér Robert Fico, ktorý si získal 28 percent voličov. Andrej Kiska v tesnom závese dosiahol 24 percent a Radoslava Procházku, tiež jedného z favoritov, volilo 21,24 percenta ľudí. Za nimi nasledujú Milan Kňažko (12,86 percenta), Gyula Bárdos (5,1 percenta), Pavol Hrušovský (3,33 percenta), Helena Mezenská (2,37 percenta). Ani jedno percento hlasov nezískali Ján Jurišta (0,64 percenta), Ján Čarnogurský (0,64 percenta), Viliam Fischer (0,5 percenta), Jozef Behýl (0,48 percenta), Milan Melník (0,4 percenta), Jozef Šimko (0,24 percenta) a Stanislav Martinčko (0,13 percenta).

Video týždňa


Ani dnes v našich highlightoch nechýba video týždňa, ktoré kolovalo sociálnymi sieťami a bolo takmer zdieľanejšie ako volebné výsledky. Nevidiaci muž v rokoch sedí na zemi a žobre, vedľa seba má na kúsku kartónovej krabice načmáraný nápis: „Som slepý, pomôžte mi.“ Aj ľudia prechádzajúci okolo boli „slepí“, ale len do chvíle, keď situáciu vzala do rúk jedna z prechádzajúcich žien.

Komentáre