Život

Vlastné financie na účte naučia stredoškoláka, ako hospodáriť

"Vhodné je založiť mu vlastný účet v banke."

TASR, 5. septembra 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Stredoškoláci by už mali mať základné hospodárenie s peniazmi naučené. Preto je vhodné, aby mali svoj vlastný bankový účet.

"Týždenne posielajte na účet napríklad 10 eur, z ktorých musí vyjsť. Vreckové dopĺňajte pravidelne, nech si dieťa zvykne na pravidelný interval. Zároveň je dobré, ak si prácu s bankomatovou kartou a vlastným účtom osvojí čo najskôr. Vlastný účet je totiž dôležitým krokom k finančnej samostatnosti," radí Peter Juroš, odborník na osobné financie Partners Group SK.

Podľa jeho slov samostatnosti sa veľa stredoškolákov učí aj počas letných brigád a pri prvých ozajstných zárobkoch, pri ktorých sa im účet zíde. Navyše, študentské účty poskytuje väčšina bánk bez poplatkov.

Podľa Juroša je dôležité dohodnúť si presné pravidlá, ktoré budú obidve strany, teda rodičia a deti, dodržiavať. "Ujasnite si, pri akých príležitostiach má byť vreckové použité. Pokiaľ dieťa minie dohodnutú sumu skôr, netreba mu dávať peniaze navyše. Ak dostane peniaze navyše, dohodnite sa na podmienke, že o túto sumu mu znížite nasledujúce vreckové," zdôrazňuje odborník.

Pripomína, že je dôležité, aby dieťa pochopilo dôsledok svojho rozhodnutia a získalo správny návyk, ako s peniazmi správne pracovať.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Pri úraze nepomôže panika, záchranári dali návod, ako postupovať
Ženy v lete môžu potrápiť kvasinky. Viete, ako im predísť?
Materské mlieko má multifunkčné poslanie. Toto všetko dokáže
Za panovania Márie Terézie si nikto nedovolil nerešpektovať nariadenia

Komentáre