Život

VIDEO: Symbol Podpoľania vlastní aj pápež. Vyrobil ho rezbár z Detvy

"Symboly Podpoľania, prícestné kríže, vyrába umelec ako miniatúry."

TASR, 12. decembra 2017 10:00
Rezbár Milan Malček (65) tvorí miniatúry drevených krížov, ktoré sú symbolom Podpoľania. Foto: TASR/Jozef Poliak
Staré prícestné, ale aj náhrobné detvianske drevené vyrezávané a maľované kríže, ktoré boli len nedávno zaradené do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, budia na Podpoľaní dodnes pozornosť turistov. Tento symbol regiónu v podobe ich miniatúr však už niekoľko rokov "prináša" do príbytkov návštevníkov mesta a jeho okolia 65-ročný rezbár Milan Malček.

Začal až v päťdesiatke


Malé drevené kríže od doslova niekoľkých centimetrov až po meter dvadsať začal vyrábať, až keď mal asi 50 rokov. Predtým robil ako výtvarník na propagačnom oddelení Podpolianskych strojární v Detve, neskôr v tamojšom múzeu reštauroval staré predmety.

"Impulz k výrobe miniatúr mi dala majiteľka tunajšej predajne s ľudovým umením, ktorá mi priniesla malý drevený krížik s tým, aby som ho vymaľoval. Hneď mi napadli motívy z detvianskych prícestných krížov. Urobil som ešte niekoľko ďalších a zaniesol k nej do predajne. Keď sa za pár dní predali, nabudilo ma to vyrábať ďalšie a ďalšie," povedal TASR.

Žiadaný aj za hranicami


V súčasnosti jeden z najžiadanejších podpolianskych suvenírov vyrába rezbár v kuchyni malého bytu uprostred detvianskeho sídliska. Najviac práce má práve pred Vianocami, keď sú trhy a jarmoky prakticky po celom Slovensku. "Aj teraz idem na remeselné trhy do hlavného mesta. Záujemcovia z Bratislavy a okolia sa mi už dnes hlásia," pripomína.

Miniatúrne maľované kríže z Detvy, ktoré Malček vyrába najmä z lipového dreva a maľuje akrylom, však nie sú len v slovenských domoch a bytoch. Často končia na stoloch, respektíve na stenách aj u krajanov po celej Európe či dokonca za "veľkou mlákou". "Jeden dokonca vlastní aj pápež František, ktorému ho pri audiencii odovzdali predseda Národnej rady Andrej Danko a podpredseda Béla Bugár," podotýka.

PREČÍTAJTE SI AJ:
Z NEZNÁMYCH KONČÍN: Asteroid Oumuamua šokuje vedcov
Vianočná dedinka na rakúskom zámku Schloss Hof má viacero noviniek
Highlighty týždňa: Dcéra Lenky Filipovej premiérovo na Slovensku
RTVS na Vianoce odvysiela rozprávku Anjel Pána 2 i novú Máriu Teréziu

Komentáre