Život

VIDEO: Slovenská pivná korunka odštartovala svoj 11. ročník

"V utorok a stredu , 23. a 24. mája, rozhodujú odborní degustátori o tom, ktoré domáce pivá získajú prestížne ocenenie Slovenská pivná korunka 2017."

Tablet.TV, 23. mája 2017 13:15
Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok
Súťaž Slovenská pivná korunka sa koná formou anonymnej degustácie kvalifikovanými odborníkmi, vďaka čomu si zachováva objektivitu a nezávislosť. Do 11. ročníka degustačnej súťaže sa prihlásilo 27 slovenských pivovarov, ktoré nominovali 137 vzoriek svojich pív.

Prihlásené vzorky domácich pív budú opäť rozdelené do desiatich kategórií. Aj tento rok kraľujú súťaži spodne kvasené pivá, čo dokazuje 72 prihlásených vzoriek, v pomere 51 svetlých a 21 tmavých a polotmavých. V obľúbenej kategórii miešaných a ochutených pív súťaží 12 alkoholických a 11 nealkoholických vzoriek. Medzi vrchne kvasenými pivami bojuje o ocenenie 27 zástupcov. Nechýba ani kategória pšeničné pivá s ôsmimi prihlásenými a nealko pivá so siedmimi súťažnými vzorkami.



Odborná degustačná porota je aj tento rok zložená z pivných sládkov, ktorých nominovali zúčastnené pivovary, a z nezávislých odborníkov na pivo zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu, Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave a Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre.

Súťažiace pivovary a verejnosť sa výsledky degustačnej súťaže dozvedia 22. júna 2017 na slávnostnom odovzdávaní ocenení 11. ročníka Slovenskej pivnej korunky v Bratislave.

Komentáre