Život

VIDEO: Na škótskom ostrove Skye objavili vzácne stopy dinosaurov

"Ide o ojedinelý dôkaz strednej jury, z ktorej je známych iba niekoľko fosílnych lokalít."

TASR, 7. apríla 2018 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Desiatky vzácnych šľapají patriacich dinosaurom, ktoré žili pred približne 170 miliónmi rokov, objavili vedci na škótskom ostrove Skye. Nález významným spôsobom prispeje k pochopeniu strednej jury (geologickej periódy), oznámili v utorok vedci, ktorých cituje agentúra Reuters.

"Čím viac skúmame ostrov Skye, tým viac stôp dinosaurov nachádzame. Táto nová lokalita zaznamenáva dva rozličné typy dinosaurov - dlhokrkých príbuzných brontosaura a ostrozubých príbuzných tyranosaura -, ktorí sa pohybovali v okolí plytkého jazierka v časoch, keď bolo územie Škótska oveľa teplejšie a dinosaury iba začínali nadobúdať svoju globálnu dominanciu," tvrdí Steve Brusatte z oddelenia vedy o Zemi na Edinburskej univerzite.



Nález je významný z celosvetového hľadiska; ide o ojedinelý dôkaz strednej jury, z ktorej je známych iba niekoľko fosílnych lokalít, uviedla zmienená univerzita na svojej webovej stránke. Vedci pri skúmaní stôp a použili fotografické drony, špeciálne snímacie systémy, ako aj počítačové softvéry.

Štúdia, ktorú vypracovali experti z Edinburskej univerzity, múzea v meste Staffin a Čínskej akadémie vied, bola publikovaná v odbornom časopise Scottish Journal of Geology.

Komentáre