Život

VIDEO: Michal Pasternák sa venuje zdobeniu vajíčok už desiatky rokov

"Vajíčka si pripravuje sám, väčšinou v lete. Pred sezónou ich vyfúkne aj 200, uprednostňuje tie s bielou škrupinou."

TASR, 15. apríla 2017 11:00
Foto: TASR - Michaela Zdražilová
Michal Pasternák z Humenného sa venuje zdobeniu vajíčok už niekoľko desiatok rokov. Začínal s pomocnými prácami pri mame, neskôr začal maľovať kraslice sám. Najčastejšie používa metódu batikovania. „Ide o postupné nanášanie vosku na farby,“ vysvetlil pre TASR s tým, že skúša aj drôtovanie, madeiru, vyškrabávanie a iné.

Vajíčka si pripravuje sám, väčšinou v lete. Pred sezónou ich vyfúkne aj 200, uprednostňuje tie s bielou škrupinou. Prácam sa venuje hlavne počas zimy. Podľa jeho slov ide o záľubu, ktorá je náročná na čas. Tvrdí však, že ho upokojuje. „Väčšinu ozdobených vajíčok rozdám,“ priblížil. Výroba jedného mu trvá najmenej hodinu. Záleží to od techniky, ktorú práve používa. Inšpiruje sa bežnými vecami, napríklad aj záclonami.



Pasternák je tiež rekordérom Karpatskej kraslice, ktorá v tomto roku na pôde Vihorlatského múzea v Humennom oslávila 25. výročie. Organizátori súťaže mu preto udelili ocenenie za dlhoročnú účasť a prínos k výstave. Zúčastnil sa na nej totiž 24-krát a odniesol si desať ocenení. „Zo začiatku do výstavy asi muži ani neprispievali. Ja vždy hovorím, prečo sa mám za to hanbiť, keď to viem,“ zdôraznil.

Ako pracovník múzea svoju zručnosť v zdobení vajíčok občas predstaví aj detským návštevníkom. „Je to tradícia. Keby to nik nerobil, zaniklo by to,“ doplnil.

ODPORÚČAME AJ:
V Egypte objavili zvyšky novej pyramídy
Ako by mali vyzerať súčasné kostoly?
Bez daní to nejde. Niekde aj značne bizarných

Komentáre