Život

Vianočný recept: Bobaľky s makom po východniarsky

"Na štedrovečernom stole by určite nemali chýbať tradičné bobaľky s makom."

Webmagazin.sk, 12. decembra 2012 16:00
Bobaľky s makom Foto: TASR/František Iván
Jozef z Mikulášovej poslal do súťaže Upečte si s nami Vianoce svoj obľúbený recept na tradičné bobaľky s makom. Ak sa vám jeho recept páči, podporte ho na našej Facebookovej stránke a dajte mu hlas.

Bobaľky s makom

SUROVINY:

500 g polohrubá múka, 1 ks vajce, 2 polievkové lyžice cukor, trochu soli, 20 g droždie, 3 - 4 dcl sladké mlieko a 80 g tuk

Mliečno-maková plnka: 5 - 6 dcl sladkého mlieka, 400 g mak

POSTUP:

Do naváženej múky rozbijeme vajíčko, pridáme cukor, trochu soli a tuk. Potom vo vlažnom mlieku rozmočíme droždie, cukor a hrsť múky a toto všetko následne vlejeme do pripraveného cesta. Spracovanú hmotu necháme vykysnúť.

Potom dáme cesto na lopár a formujeme z neho šúľance - bobaľky - podľa dĺžky plechu, na ktorom ich budeme piecť v rúre.

Plech vymastíme, naložíme naň šúľance (ktoré u nás nazývame bobaľky), ktoré nožom narežeme na potrebnú veľkosť. V rúre pečieme okolo 20 minút.

Medzitým si v mise pripravíme 5 - 6 dcl sladkého mlieka (kto chce, môže dať aj viac), do ktorého pridáme okolo 400 g zomletého maku. Šťavu do bobaliek (opekancov) podľa chuti osladíme medom alebo cukrom. Všetko potom dobre premiešame a následne pripravenou mliečno-makovou zmesou zalejeme bobaľky. Bobaľky s makom servírujeme do pripravených tanierov.

Je to veľmi obľúbené jedlo podávané na Štedrý večer.


Komentáre



Používaním stránok Webmagazin.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac