Život

Vianoce môžu byť ekologickejšie. Skúste to takto

"Ľudia však podľa Moňoka môžu namiesto hmotnej veci darovať aj netradičný zážitok. "

TASR, 22. decembra 2017 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Maroš Černý
Domácnosti produkujú počas sviatkov viac odpadu ako zvyčajne. Vianoce však môžu byť menej konzumné a netreba pre to urobiť až tak veľa, upozorňuje Branislav Moňok z ekologickej organizácie Priatelia Zeme.

Stromček v kvetináči


Začať treba podľa neho od stromčeka. Ľudia by mali uprednostniť stromček v kvetináči alebo z legálnych prerezávok na Slovensku. Moňok by nekupoval umelý stromček. "Ak ho už ale niekto má, mal by ho používať čo najdlhšie," vysvetlil. O stromček v kvetináči sa treba starať tak, aby ho človek mohol vrátiť (ak je požičaný) alebo aby ho mohol použiť aj nasledujúci rok, prípadne ho presadiť. Vianočné ozdoby sa dajú vyrobiť. Na dekoráciu stromčeka možno použiť aj sušené ovocie, medovníky, slamené ozdôbky či šišky.

Šetrné balenie


Moňok radí baliť darčeky šetrne. "Obviažme ich len mašľou alebo zabaľme do recyklovaného papiera, vrecúška alebo do textilu," povedal. Darčeky odporúča vlastnoručne vyrobiť. Ak si na to niekto netrúfne, mal by uprednostniť predmet z distribúcie niektorej z chránených dielní či neziskových mimovládnych organizácií. Moňok tiež odporúča siahnuť po výrobkoch od miestnych remeselníkov.

Trvalý darček


"Treba si vybrať darček s trvalou hodnotou, vyrobený z prírodných materiálov alebo hodnotnú knihu," uviedol s tým, že by sa vyhýbal kúpe darčekov vyrobených v krajinách, kde je bežná detská práca, nespravodlivé platové podmienky pre robotníkov a nedodržiavanie ekologických štandardov pri výrobe.

Kniha je hodnotným darčekom, ktorý neskončí po krátkom čase v koši. Foto: TASR/Štefan Puškáš


Zážitok poteší


Ľudia však podľa Moňoka môžu namiesto hmotnej veci darovať aj netradičný zážitok. "Môže to byť lístok do divadla, na hudobný festival alebo koncert, let balónom, tandemový paraglajdingový zoskok, hrnčiarsky kurz, vysnívaný výlet do prírody, ale aj permanentka do fitnescentra," vymenoval.

Zbytky jedla do kompostu


"A nezabúdajme, všetky rastlinné zvyšky z prípravy a konzumácie jedál aj počas sviatkov patria do kompostu alebo triedeného zberu biologických odpadov," dodal Moňok.

Komentáre