Život

V zime v mestách zimovalo asi 540 myšiarok, na jar sa sťahujú

"Jedna myšiarka ušatá skonzumuje priemerne až 750 hrabošov za rok."

TASR, 11. marca 2019 8:00
Na snímke myšiarka močiarna. Foto: TASR/Ochrana dravcov na Slovensku
Verejnosť v zimnej sezóne ochranárom z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) nahlásila 540 myšiarok ušatých, ktoré zimovali v ich okolí. Celkovo dobrovoľníci nahlásili 51 lokalít, najviac na západnom Slovensku. Skutočný počet sov aj lokalít však mohol byť podľa ochranárov vyšší.

"S príchodom jari myšiarky opúšťajú svoje zimoviská a pomaly hľadajú vhodné miesto pre hniezdenie. Väčšina z nich sa presúva ďalej od našich obydlí a vyhľadáva pokojnejšie miesta vo vetrolamoch či na okrajoch poľných stromoradí a lesov," opisuje ďalší vývoj Tomáš Veselovský z RPS.

Aj napriek tomu, že budú myšiarky od ľudí ďalej, zdôrazňuje potrebu ich ochrany. Upozorňuje napríklad, že jedna myšiarka ušatá skonzumuje priemerne až 750 hrabošov za rok. Keďže hraboš dokáže zlikvidovať až dva kilogramy obilia ročne, myšiarka pomáha ľuďom zachrániť 1,5 tony obilia ročne.

"V súčasnosti sa stretávame s nepochopením ich významného miesta v našej prírode," myslí si ochranár. Príkladom je podľa neho nešetrné opiľovanie stromov, kde myšiarky zimujú. "Je potrebné zdôrazniť, že na takéto zásahy je na mieste prizvať odborníka, vyškoleného arboristu, ktorý k drevinám pristupuje šetrne a jeho zásahy sú vedené odborne v prospech nás všetkých," konštatuje Veselovský.

Komentáre