Život

V Pompejach objavili fresku Lédy s labuťou

"Freska sa nachádza v spálni veľkého domu v Pompejach. Scéna, na ktorej labuť predstavujúca boha Jupitera znásilňuje Lédu, bola v období antiky pomerne bežným motívom pri výzdobe miestnych domov."

TASR, 22. novembra 2018 10:00
Na snímke freska zobrazujúca antickú mytologickú postavu Lédu s labuťou, ktorú našli archeológovia v talianskych Pompejach 19. novembra 2018. Foto: TASR/AP
Archeológovia v talianskych Pompejach našli fresku zobrazujúcu antickú mytologickú postavu Lédu s labuťou, informovala v pondelok agentúra AP.

Freska sa nachádza v spálni veľkého domu v Pompejach. Scéna, na ktorej labuť predstavujúca boha Jupitera znásilňuje Lédu, bola v období antiky pomerne bežným motívom pri výzdobe miestnych domov.

Novoobjavená freska je však údajne výnimočná, pretože bohyňa sa pozerá na každého, kto sa na dielo pozrie. "Léda obdivovateľa obrazu sleduje s očividnou zmyselnosťou," povedal v pondelok riaditeľ pompejského archeologického parku (Parco Archeologico di Pompei) Massimo Osanna.

Fresku objavili minulý piatok v rámci rozsiahlych rekonštrukčných prác v Pompejach, ktoré majú zlepšiť stav tejto slávnej pamiatky. V posledných rokoch sa tam totiž zrútilo niekoľko budov.

Antické mesto Pompeje nachádzajúce sa približne 240 kilometrov južne od Ríma zničil v roku 79 n.l. výbuch neďalekej sopky Vezuv.

Komentáre