Život

V Káhire objavili obrovskú sochu faraóna

"Hlavu sochy vytiahli za pomoci buldozéra z vrstvy bahna a podzemnej vody."

TASR, 14. marca 2017 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Archeológovia objavili v egyptskej metropole Káhira časti obrovskej sochy, ktorá zrejme zobrazuje Ramzesa II. Veľkého, jedného z najslávnejších faraónov starovekého Egypta.

Hlavu sochy vytiahli za pomoci buldozéra z vrstvy bahna a podzemnej vody. Členovia nemecko-egyptského archeologického tímu našli v okolí aj ďalšie fragmenty. Kolos je vytesaný z kremenca a mal celkovú výšku zhruba osem metrov.

K objavu došlo začiatkom marca v chudobnej štvrti Mataríja, ktorá sa nachádza v blízkosti komplexu bývalého chrámu Ramzesa II. na káhirskom predmestí Heliopolis. Vo štvrtok ho slávnostne ohlásil egyptský minister pre pamiatky Chálid Anání, podľa ktorého ide o jeden z najvýznamnejších nálezov v histórii Egypta.

V ďalšej fáze sa počíta s vyzdvihnutím zvyšných častí sochy, ktorá by sa mala následne zreštaurovať. V prípade, že sa potvrdí, že ide o kolos Ramzesa II., mali by ho umiestniť pri vchode do nového Veľkého egyptského múzea, ktoré majú otvoriť v roku 2018.

Faraón Ramzes (Ramesse) II. zvaný Veľký vládol v Egypte pred vyše troma tisícročiami (1279-1213 pred n.l.) v období takzvanej Novej ríše. Bol tretím panovníkom 19. dynastie a do dejín vošiel ako obratný diplomat, aktívny staviteľ a úspešný vojvodca.

ODPORÚČAME AJ:
Vedci premerajú výšku Mount Everestu, mohlo ho poškodiť zemetrasenie
REPORTÁŽ: Viete, ktoré je najdlhšie slovenské slovo?
Archeológovia v slovenských Mykénach našli viacero významných objavov

Komentáre