Život

V Česku objavili najstaršiu studňu v strednej Európe

"Studňu z dubového dreva objavili v rámci archeologického prieskumu pod plánovanou diaľnicou D35. Prvotné zistenia preukázali, že pochádza z mladšej kamennej doby."

TASR, 30. januára 2019 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Pri českej obci Ostrov neďaleko mesta Vysoké Mýto v Pardubickom kraji našli archeológovia 7000 rokov starú studňu, ktorá je podľa dostupných informácií najstaršou zachovanou studňou v strednej Európe. Vyplynulo to zo zistení, o ktorých informoval portál iDNES.cz.

Studňu z dubového dreva objavili v rámci archeologického prieskumu pod plánovanou diaľnicou D35. Prvotné zistenia preukázali, že pochádza z obdobia kultúry s lineárnou keramikou, teda z mladšej kamennej doby. Vďaka tomu sa ju rozhodli vyzdvihnúť celú v jednom bloku, čo sa udialo vlani v lete.

"Podľa dendrochronologických dát sa ukázalo, že ide o najstaršiu studňu u nás a zároveň aj najstaršiu dendrochronologicky datovanú drevenú architektúru v Európe," povedal riaditeľ českého Archeologického centra Olomouc Jaroslav Peška. Všetky ostatné nálezy z Českej republiky i Európy nie sú podľa jeho slov presne datované alebo sú minimálne o sto rokov mladšie než táto studňa.

Konštrukcia studne sa skladala zo štyroch rohových stĺpikov, ktoré mali pozdĺžne drážky pod uhlom 90 stupňov. Do nich boli zapustené dosky v siedmich radoch nad sebou.

Studňa bola vyzdvihnutá ako celok v ČR vôbec po prvý raz, napríklad v Nemecku je táto prax bežná.

Komentáre