Život

Úspešní a mocní, ktorí predali svoj spánok za čas

"Karierizmus, workoholizmus alebo nevyhnutnosť? Bohatí a úspešní sa rozhodli, že pre kariéru obetujú aj spánok. "

, 4. októbra 2013 14:00
Barack Obama a Bill Clinton Foto: TASR/AP
Spánok je dôležitou súčasťou nášho života. Doba je však tak neuveriteľne rýchla, že niekedy nám nestačí 24 hodín, aby sme stihli sotva časť toho, čo sme si na začiatku dňa naplánovali. Lepšie na tom nie sú ani najvplyvnejší manažéri svetových korporácií. Čas plynie rovnako pre každého a spolu so zdravím si ho nedokážu kúpiť ani najbohatší. Koľko teda spia a ako riešia deficit spánku alebo nevyriešených úloh? Najmocnejší muž sveta Barack Obama spáva šesť hodín denne, keď do postele chodí o jednej a o siedmej je už na nohách. Jeho predchodca Bill Clinton si dáva rovnakú dávku spánku. Ako je to s ostatnými?

Zakladateľ spoločnosti Twitter Jack Dorsey


Byť na čele dvoch vplyvných spoločností vám nedáva veľa času ani na rodinu, ani na oddych, a tobôž nie na spánok. Jack Dorsey, zakladateľ sociálnej siete Twitter a CEO manažér spoločnosti Square tvrdí, že pri Twitteri sedí desať hodín a pri Square ďalších osem, na spánok mu potom ostáva zvyšných šesť hodín denne. No každé ráno o 5:30 vstáva s radosťou, povedal pre novinárku Karu Swisher.

CEO manažér spoločnosti Fiat Sergio Marchionne


Sergio Marchionne, jeden z najvplyvnejších mužov v motoristickom svete, vie o spánku tiež svoje. Odkedy sa stal CEO manažérom automobilovej značky Fiat a od čias, keď sa snažil postaviť na nohy Chrysler, spáva denne približne štyri hodiny. Ako sa vyjadril pre magazín Fortune: "Mojim hnacím motorom je káva a cigarety."

Sergio Marchionne Foto: TASR/AP

CEO menežérka spoločnosti Yahoo Marissa Mayer


Spánku neholduje ani prvá žena v tomto zozname. CEO manažérka spoločnosti Yahoo spí približne štyri až päť hodín. Tvrdý výcvik má zrejme z ďalšej mega spoločnosti Google, kde údajne pracovala až 130 hodín týždenne. Na regeneráciu využíva týždňové dovolenky v štvormesačných intervaloch.

Žena na čele Pepsi Co Indra Nooyi


Jedna z najvplyvnejších žien svetového biznisu patrí k rekordérkam v prebdených nociach. Indra Nooyi, vedúca CEO v spoločnosti Pepsi Co má okrem zodpovedajúcej funkcie aj mnoho povinností. Spánok preto ide logicky do úzadia. Od roku 2007, keď sa postavila na čelo, spáva štyri hodiny, povedala pre CNN Money. Tento návyk si zrejme doniesla už zo školy, keď počas štúdia na Yale pracovala v noci ako recepčná.

Indra Nooyi Foto: TASR/AP

Šéf a CEO manažér spoločnosti Aruba Networks Dominic Orr


Šéf a CEO manažér spoločnosti Aruba Networks Dominic Orr pre Wall Street Journal povedal, že spí asi štyri hodiny denne. Jeho zvykom je vstávať ešte pred svitaním a pracovať do neskorého večera. Podľa magazínu Fortune je to však pokrok, lebo keď pracoval ako vedúci v spoločnosti HP, v práci trávil dlhých 18 hodín a doma jeho práca pokračovala.

Helena Morrissey CEO manažérka spoločnosti Newton Investment Management


Helena Morrissey, CEO manažérka spoločnosti Newton Investment Management, vstáva krátko pred piatou hodinou ráno. Kým vstanú deti, má už vybavené maily. Domou prichádza okolo 7:30 večer, navečeria sa s rodinou a opäť pracuje, pripravuje si podklady na druhý deň. Na spánok jej ostáva asi päť hodín. "Je to veselé, keď navyše máte deväť detí a riadite globálnu firmu," poznamenala.

Módny návrhár Tom Ford


Módny návrhár a režisér Tom Ford oplýva energiou aj napriek faktu, že spí iba tri hodiny denne. Keď ho vyhodili z newyorskej univerzity, zamestnal sa v spoločnosti Gucci, neskôr sa stal jej vedúcim a pod jeho vedením spoločnosti narástol zisk o 90%. Ford to pripisuje zanieteniu, ktoré do práce dáva.

Tom Ford Foto: TASR/AP

CEO manažér spoločnosti AOL Tim Armstrong


CEO manažér spoločnosti AOL Tim Armstrong vstáva okolo piatej hodiny ráno, pracuje už v aute cestou do práce. Domov prichádza okolo siedmej hodiny večer, a práce sa nepustí ani potom, vybavuje ďalšie telefonáty a maily.

"Vždy si poviem, že sa budem snažiť spať aspoň šesť hodín denne, no nikdy sa mi to nepodarí dodržať," vyjadril sa pre The Guardian.

Miliardár Donald Trump


Tento exkurz pokračuje v spálni miliardára Donalda Trumpa. Ako sa raz vyjadril pre Daily News, jeho úspech súvisí s tým, že spáva iba tri - štyri hodiny denne. Naopak nechápe, ako môže niekto vyspávať 12-14 hodín. Na margo celého iba ironicky poznamenal: "Ako môže niekto taký súťažiť s niekym, kto spí tri hodiny?"

Donald Trump Foto: TASR/AP

CEO manažérka spoločnosti Lifeway Foods Julie Smolyansky


Krásna a vplyvná žena Julie Smolyansky. Na kráse jej neubral ani fakt, že spí iba niečo menej ako štyri hodiny denne. CEO manažérka spoločnosti Lifeway Foods je v neustálom pracovnom kolotoči. Spoločnosť prebrala po otcovi v roku 2002 ako mladá 27-ročná žena. Odvtedy sa nevie zastaviť. "Niekedy sú aj štyri hodiny veľa," povedala pre magazín Fortune.

Komentáre