Život

ÚSMEVNÝ ROK 2017: Naháči v Prahe a Berlíne i chladná predpoveď svišťa

"Stretnúť v metre ľudí bez nohavíc, riadiť sa predpoveďou svišťa či vydražiť obraz za milióny. Aj to sú zaujímavosti zo sveta, ktoré nás sprevádzali v priebehu prvých troch mesiacov tohto roka."

TASR/TERAZ.sk, 3. januára 2018 12:00
Foto: TASR
Začiatok roka 2017 bol zaujímavý po rôznych stránkach. Vo svete sa udialo viacero kuriozít, pričom Teraz.sk vám v nasledovnom prehľade prináša tie najbizarnejšie z nich.

JANUÁR

5. januára - V meste Cha-er-pin na severovýchode Číny sa konal jeden z najväčších festivalov ľadových sôch na svete, ktoré znázorňujú zvieratá, postavy z komiksov či slávne pamiatky.

8. januára - K recesistickej akcii Jazda metrom bez nohavíc, ktorá sa koná od roku 2002, sa pripojili aj metropoly Česka a Nemecka, Praha a Berlín. V Prahe sa do metra odvážilo bez nohavíc niekoľko prevažne mladých ľudí. V Berlíne bolo účastníkov asi 200 a stretli sa na stanici Frankfurter Allee, odkiaľ sa v niekoľkých skupinách vydali rôznymi trasami.

Cestujúci počas akcie pod názvom Metro bez nohavíc v Prahe v nedeľu 8. januára 2017. Foto: TASR/AP


13. januára - Manželskému páru Lukovi a Hillary Gardnerovým z amerického štátu Mississippi sa prihodila veľmi zvláštna a ojedinelá dátumová zhoda - obaja a aj ich novorodený syn sa totiž narodili v ten istý deň - 18. decembra. Pravdepodobnosť takejto zhody je podľa odborníkov na štatistiku približne jedna ku 133.000.

13. januára - Mladú ženu, ktorú pred 18 rokmi ešte ako novorodenca uniesli z nemocnice v americkom štáte Florida, objavila polícia živú a zdravú v štáte Južná Karolína. Päťdesiatjedenročnú Gloriu Williamsovú, ktorá dievča vychovala, vzali do väzby a obvinili z únosu.

14. januára - Americká mincovňa predstavila vo Washingtone pamätnú 100-dolárovú zlatú mincu, na ktorej je Sloboda zobrazená ako černoška. Zlatá minca k 225. výročiu založenia mincovne, pripadajúcemu na rok 2017, zachytáva Slobodu ako ženskú hlavu z profilu s korunou z hviezd. Na minci bol vyrazený rok založenia mincovne (1792), ako aj rok 2017. Išlo o prvú zo série 24-karátových zlatých mincí, na ktorých bude Sloboda zobrazená tak, aby predstavovala Američanov ázijského, hispánskeho aj indického pôvodu.

25. januára - Lekári v USA úspešne oddelili 11-mesačné dvojičky, ktoré boli spojené v spodnej časti chrbtice. Dievčatá podstúpili 21-hodinovú operáciu v detskej nemocnici na predmestí New Yorku.

27. januára 2017 - Ručičky "hodín konca sveta", známe aj ako Apokalyptické hodiny (Doomsday Clock), delili od polnoci len dve minúty a 30 sekúnd. V porovnaní s rokom 2016 sa ručička posunula k polnoci o 30 sekúnd. Experti z organizácie Bulletin of the Atomic Scientist, ktorí rozhodujú o tom, či sa minútová ručička k polnoci priblíži alebo od nej oddiali, vysvetlili, že nový posun ručičky k polnoci spôsobili najmä vyjadrenia nového amerického prezidenta Donalda Trumpa ohľadom jadrových zbraní a jeho prvé činy v úrade. Apokalyptické hodiny existujú od roku 1947, keď ich tím vedcov zostavil s úmyslom poukazovať na fakt, že svet sa blíži k atómovej vojne.

Na snímke víťazka Miss Universe 2016 Francúzska Iris Mittenaereová. Foto: TASR AP


30. januára - Titul Miss Universe 2016 získala 24-ročná Francúzka Iris Mittenaereová, študentka zubnej chirurgie pochádzajúca z mesta Lille.

31. januára - Slovinsko zažilo prudký rozmach turistického ruchu čiastočne aj vďaka skutočnosti, že sa tam narodila nová prvá dáma Spojených štátov Melanie Trumpová, vyplynulo zo správy Slovinského štatistického úradu. V roku 2016 prenocovalo v Slovinsku o desať percent Američanov viac ako v roku 2015.

FEBRUÁR

2. februára - Spojené štáty čakalo ešte šesť týždňov zimy. Nebola to však prognóza meteorológov, ale predpoveď slávneho svišťa Phila, ktorý po prebudení uvidel svoj tieň. Chlpáča podľa 130-ročnej tradície každý rok 2. februára, teda na Hromnice, vytiahnu z nory v lesíku Gobbler's Knob pri mestečku Punxsutawney v štáte Pensylvánia a "spýtajú" sa ho na počasie v najbližších týždňoch. Ak Phil po prebudení vidí svoj tieň, zľakne sa a zalezie späť do nory, čo podľa legendy znamená, že zima potrvá ďalších šesť týždňov. Ak svoj tieň naopak nevidí, zvyšok zimy bude mierny a jar príde čoskoro.

Konateľ Klubu svišťa John Grifith drží v rukách svišťa Phila počas ceremónie predpovedania dĺžky zimy v meste Punxsutawney v americkom štáte Pennsylvania 2. februára 2017. Foto: TASR/AP


4. februára - Britská hudobná skupina Black Sabbath, všeobecne považovaná za jedného z hlavných zakladateľov žánru heavy metal, odohrala posledné vystúpenie v Birminghame, čím oficiálne ukončila svoje takmer 50-ročné pôsobenie na svetovej scéne.

10. februára - Šéf egyptských štátnych aerolínií EgyptAir oznámil, že spoločnosť prepravila 500-kilogramovú ženu v nákladnom lietadle do Indie na sériu operácií. Egyptské médiá označili 36-ročnú Imán Abdal-Attíovú za najťažšiu ženu na svete a uviedli, že zo svojho domu nevyšla 25 rokov.

Na snímke niekdajšia zrejme najťažšia žena na svete Egypťanka Imán Abdal-Attíová. Foto: TASR/AP


12. februára - Laureátov už 70. ročníka cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) vyhlásili v Royal Albert Hall v Londýne. Hlavné ocenenie za najlepší film roka získal muzikál La La Land, ktorý si odniesol celkovo päť cien. Romantický príbeh o láske a ambícií, zasadený v Los Angeles, dostal aj ceny BAFTA za najlepšiu réžiu (Damien Chazelle), najlepšiu herečku (Emma Stoneová), ako aj najlepšiu filmovú hudbu a najlepšiu kameru. La La Land bol nominovaný v 11 kategóriách.

14. februára - Edith Mackayová, ktorá prežila koncentračný tábor Auschwitz, oslávila už po 71. raz Deň sv. Valentína so svojím manželom Johnom, bývalým škótskym vojakom. Táto dvojica sa spoznala na tanečnej zábave, ktorá sa konala krátko po oslobodení zmieneného tábora smrti. Od roku 1964 už slávi Deň sv. Valentína spoločne. Vo valentínskej oslave Mackayovcom nezabránil ani fakt, že obaja už vzhľadom na vysoký vek žijú v domove dôchodcov Balcarres v Škótsku.

14. februára - Americká verzia časopisu Playboy sa po takmer roku vrátila k svojej viac ako 60-ročnej tradícii zverejňovania fotografií nahých modeliek. "Som prvý, kto priznáva, že spôsob, akým časopis ukazoval nahotu, bol zastaraný, ale úplne sa jej vzdať, bola chyba," napísal na Twitteri Cooper Hefner, syn zakladateľa časopisu Hugha Hefnera, ktorý je zároveň jeho kreatívnym riaditeľom.

Titulka dvojčísla Playboy na marec a apríl, na ktorej je zboku odfotografovaná playmate mesiaca Elizabeth Elamová, pričom jej prsia prekrýva nápis Naked is normal (Nahota je normálna). Foto: TASR/AP


16. februára - Šesťdesiatštyriročná žena porodila na súkromnej klinike Hospital Recoletas v španielskom meste Burgos dvojičky. Umelé oplodnenie podstúpila v USA. Dvojičky priviedla na svet v tej istej klinike, kde pred šiestimi rokmi dala život prvorodenej dcére.

16. februára - Ruský armádny spevácky súbor Alexandrovovci vystúpil po prvý raz od vlaňajšej decembrovej leteckej tragédie, pri ktorej zahynula väčšina jeho členov. Koncert sa konal v Ústrednom akademickom divadle Ruskej armády v Moskve.

22. februára - Britská vláda oznámila, že dôstojníčka Cressida Dicková bude novou komisárkou londýnskej Metropolitnej polície - teda prvou ženou, ktorá bude viesť tzv. Scotland Yard za celú jeho 188-ročnú históriu. Dicková, bývalá zástupkyňa komisárka tohto policajného zboru, vystriedala vo funkcii Bernarda Hogana-Howea.

Na archívnej fotografii je v strede Cressida Dicková. Foto: TASR AP


22. februára - V Británii odovzdávali hudobné ceny Brit Awards. Za najlepšieho britského mužského sólového interpreta vyhlásili zosnulého speváka Davida Bowieho. Jeho titul Blackstar sa zároveň stal najlepším albumom roka. Za najlepšiu britskú ženskú sólovú interpretku vyhlásili Emeli Sandé. Najlepšou britskou skupinou sa stali The 1975.

25. februára - Dokumentárny film konzervatívneho politického komentátora Dinesha D'Souzu o političke Hillary Clintonovej dominoval vyhlasovaniu amerických filmových anticien Zlatá malina za rok 2016, ktoré sa uskutočnilo tradične v predvečer odovzdávania prestížnych Oscarov.

MAREC

2. marca - Obraz rakúskeho maliara Gustava Klimta s názvom Bauerngarten (1907) je tretím najdrahšie vydraženým umeleckým dielom v Európe kontinente všetkých čias. Kým experti odhadovali cenu diela na 35 miliónov libier, nakoniec sa predal za 47,9 milióna libier.

Obraz rakúskeho maliara Gustava Klimta s názvom Bauerngarten. Foto: TASR/AP


4. marca - Česko-slovenský koprodukčný film Masaryk o ministrovi zahraničných vecí Janovi Masarykovi si z tohtoročného slávnostného udeľovania ocenení Českej filmovej a televíznej akadémie odniesol 12 cien Český lev - vrátane víťazstva v kategórii najlepší film, réžia a výkon v hlavnej i vedľajšej mužskej úlohe.

7. marca - Izraelskí archeológovia objavili pri Jeruzaleme dláždenú cestu postavenú pred 1900 rokmi v časoch starovekého Ríma. Cesta bola široká šesť metrov, dlhá 1,5 kilometra a vznikla v rokoch 130-135 nášho letopočtu.

10. marca - Archeológovia objavili v egyptskej metropole Káhira časti obrovskej sochy, ktorá zrejme zobrazuje Ramzesa II. Veľkého, jedného z najslávnejších faraónov starovekého Egypta. Členovia nemecko-egyptského archeologického tímu našli v okolí aj ďalšie fragmenty.

a snímke časť obrovskej sochy, ktorá zrejme zobrazuje Ramzesa II. Veľkého, jedného z najslávnejších faraónov starovekého Egypta, vyťahujú za pomoci buldozéra z vody v Káhire 10. marca 2017. Foto: TASR/AP


17. marca - Dopravné lietadlo bezpečne pristálo na letisku v austrálskom Sydney po tom, čo odpadla jedna z jeho dvoch vrtúľ. Nezvyčajná núdzová situácia nastala, keď sa lietadlo približovalo k letisku.

27. marca - V americkom štáte Kalifornia vyrobili pivo z recyklovanej vody. Stalo sa tak pri príležitosti minulotýždňového Svetového dňa vody, ktorý každoročne vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s cieľom upriamiť pozornosť na kľúčový význam vody pre život na Zemi.

29. marca - Talianska polícia oznámila, že sa jej podarilo zmariť pokus o odcudzenie telesných pozostatkov Enza Ferrariho, zakladateľa slávnej automobilovej spoločnosti Ferrari a jedného z prvých pretekárov formuly 1. Za jeho telo zločinci zrejme plánovali požadovať výkupné od pozostalých či vedenia automobilky.

Na archívnej snímke je americká atronautka Peggy Whitsonová počas príprav na štart misie na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS na kozmodróme Bajkonur v Kazachstane. Foto: TASR/AP


30. marca - Najstaršia astronautka v aktívnej službe, 57-ročná Američanka Peggy Whitsonová, prekonala svetový rekord v kategórii žien v počte výstupov a zároveň aj celkovom čase strávenom v otvorenom kozme.

Komentáre