Život

UNICEF varuje pred stratou celej generácie rohingských detí

"K hromadnému úteku moslimských Rohingov z Mjanmarska do Bangladéša došlo po násilnostiach, ktoré vypukli v Jakchainskom štáte vlani 25. augusta. "

TASR, 24. augusta 2018 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Detský fond OSN (UNICEF) vo štvrtok varoval pred rizikom straty celej generácie detí moslimských Rohingov. Zhruba polmilióna takýchto detí sa nachádza v utečeneckých táboroch v Bangladéši, kde im hrozia rôzne nebezpečenstvá vrátane chorôb či záplav. Zvyšku rohinských detí, ktoré ostali v rodnom Mjanmarsku, zase chýba prístup k riadnemu vzdelaniu.

UNICEF o ich neradostných vyhliadkach informoval v správe, ktorú zverejnil vo štvrtok. Stalo sa tak pri príležitosti blížiaceho sa výročia začiatku masového úteku približne 700.000 Rohingov, ktorí v dôsledku brutálnych zásahov armády migrovali z mjanmarského Jakchainského štátu do susedného Bangladéša, informovala agentúra Reuters.

"Hovoríme o riziku straty či potenciálnej strate generácie rohingských detí," povedal na tlačovej konferencií v Ženeve hovorca UNICEF-u Simon Ingram, ktorý strávil šesť týždňov v rohingských utečeneckých táborov v bangladéšskom pohraničnom okrese Cox's Bazar.

"Nejde len o zhruba polmilióna detí, ktoré sa nachádzajú na bangladéšskej strane hranice, no i tie, ktoré ostali v (mjanmarskom) Jakchainskom štáte, a ktorých prístup ku vzdelaniu ju prinajlepšom neistý a veľmi obmedzený," dodal.

Podľa jeho slov doposiaľ ostalo v Jakchainskom štáte asi 530.000-600.000 Rohingov vrátane zhruba 360.000 detí. OSN má do oblasti len veľmi obmedzený prístup.

K spomínanému hromadnému úteku moslimských Rohingov z Mjanmarska do Bangladéša došlo po násilnostiach, ktoré vypukli v Jakchainskom štáte vlani 25. augusta. Militanti patriaci k etnicko-náboženskej menšine Rohingov vtedy zaútočili na zhruba 30 policajných staníc. Mjanmarská armáda v reakcii pristúpila k rozsiahlej operácii proti povstalcom. Následné boje a represie si vyžiadali tisíce obetí na životoch, prevažne z radov Rohingov.

Komentáre