Život

Ukrajinka žijúca na Slovensku hovorí otvorene o situácii na Ukrajine

"Tatiana, ktorá od roku 2001 žije na Slovensku, pre Webmagazín porozprávala o svojich pocitoch v súvislosti s udalosťami v jej rodnej krajine. "

, 19. marca 2014 12:00
Protivládny demonštrant zahalený do ukrajinskej vlajky stojí na barikáde na okraji Námestia nezávislosti v kyjeve 20. februára 2014. Archívne foto. Foto: TASR/AP


Pohnuté udalosti v susednej Ukrajine nenechali chladnými ani zvyšok sveta. No najťažšie to znášajú ukrajinskí príbuzní, ktorí žijú mimo Ukrajiny, v zahraničí. Výnimkou nie je ani Tatiana, ktorá od roku 2001 žije na Slovensku. Pre Webmagazín porozprávala o svojich pocitoch v súvislosti s udalosťami v jej rodnej krajine.

„Je to historický moment pre Ukrajinu, ktorý budú študovať ďalšie generácie na hodinách dejepisu. Ak teraz krajina nevyužije všetky možné a nemožné prostriedky pre dosiahnutie svojej slobody a nezávislosti, ďalšiu takú možnosť už asi mať nebude,“ tvrdí Tatiana. Podľa nej diktátorská vláda v súčasnosti spôsobila obrovské rozdiely medzi chudobnými a bohatými. V krajine je vysoká nezamestnanosť, milióny ľudí, ktorí žijú na pokraji chudoby, zlý dôchodkový systém, nízka úroveň medicínskeho zabezpečenia obyvateľstva, skorumpované súdnictvo, byrokracia, úplatkárstvo a žiadna budúcnosť. Pre zvrhnutého prezidenta a jeho systém nemá iné pomenovanie ako zločinný a diktátorský.

Jedinú cestu vidí smerom k Európskej únii



„Už nič nezastaví ľudí, ktorí túžia po lepšom živote – ani zastrašovanie a vykrádanie aktivistov, ani surové bitky špeciálnych policajných zložiek, ani výstrely snajperov. Ukrajinci si mohli týždeň vychutnať, ako sa žije v demokratickom štáte, mohli si samostatne zvoliť predsedu vlády, ministrov, členov parlamentu, mohli usmerňovať politikov a radiť im, aký zákon má byť prijatý a aký zrušený,“ skonštatovala, no smutným hlasom hneď dodáva, po týždni prišla okupácia Krymu. Považuje to za proruskú agitáciu, ktorú sponzoruje sám Putin. „Tisíce Rusov sa nechali kúpiť a Putin sa bojí. Cíti svoj koniec, pretože keď sa Ukrajincom podarilo zhodiť diktátorskú vládu, o to isté sa môžu pokúsiť aj Rusi,“ zdôrazňuje. Väčšina obyčajných ľudí totiž nemá adekvátny prístup k relevantným informáciám. „Cenzúra a ruská mašinéria zapríčinila súčasný stav. Referendum o pripojení polostrova k Rusku je protizákonné a nelegitímne, vyhlásené samozvanou vládou autonómnej republiky pod dohľadom ruských vojakov s automatmi. Obyčajní ľudia, ktorí tam žijú, to ale nevedia alebo nechcú pochopiť. A týmto je všetko povedané...“ dodáva s trpkosťou v hlase.
Silueta proruského vojaka je vidieť počas západu slnka pred vojenskou základňou v Perevaľnom 15. marca 2014. Foto: TASR/AP

Celý čas sledujem situáciu na Ukrajine, je to moja rodná krajina a držím palce aktivistom, politikom, aby mali dostatok síl bojovať až do víťazného konca. Je to neskutočná odvaha, súdržnosť, patriotizmus a spolupatričnosť. Posledné udalosti zblížili ľudí, dali nám vieru v lepšiu budúcnosť bez diktatúry, oligarchie a korupcie. Sú radi, že sa im podarilo vytvoriť vlastnú vládu, ktorej môžu dôverovať, ale zároveň sa veľmi obávajú vojny, nakoľko vedia, že sa Rusko tak ľahko Ukrajiny nevzdá. Aj ja sa bojím, čo bude nasledovať. Situácia a posledné udalosti nie sú najoptimistickejšie. Bojím sa aj o vlastnú rodinu, každý by sa bál. No som si istá, že Ukrajinci budú bojovať do konca a nedajú si vziať ani kúsoček vlastnej zeme, za ktorú položili život ako ich predkovia, tak aj noví hrdinovia Majdanu.“

Tatiana sa nádeja, že jediný smer, ktorý by mala Ukrajina nabrať, je ten smerom k Európskej únii. „Určite je to ten smer, kam má krajina smerovať, s akými princípmi má žiť, akými zákonmi sa riadiť a na aké možnosti orientovať. Najlepšie riešenie by bolo, aby Putin dal ruky preč od Ukrajiny a nechal ju ísť vlastnou cestou. Je to národ, ktorý si to zaslúži. Ukrajina je bohatá zem, na ktorej žijú pracovití ľudia. Je to vynikajúci predpoklad pre úspešnú budúcnosť,“ uzavrela.


Tatiana Mikovčáková Foto: Tatiana Mikovčáková
Tatiana pochádza z Užhorodu a od roku 2001 žije na Slovensku. Vyštudovala Filologickú fakultu odbor Slovenský jazyk a literatúra a Fakultu humanitných vied, odbor andragogika na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Po skončení vysokej školy si tu našla prácu a založila rodinu. Žije v Košiciach.

Komentáre