Život

UDALOSTI, KTORÉ OHÚRILI: Muž z budúcnosti a pápežov telefonát na ISS

"Spoznali sme najsexi muža sveta, Zem prekonala teplotný rekord a pápež František sa spojil s ISS. Udalostí, ktoré v roku 2017 ohúrili je však oveľa viac. "

TASR/TERAZ.sk, 6. januára 2018 12:00
Foto: TASR
Posledný štvrťrok končiaceho sa roku priniesol nejednu nevšednú udalosť, o ktorej sa ešte dlho hovorilo doma i vo svete.

Teraz.sk prináša kuriozity a zaujímavosti zo sveta v roku 2017, na ktoré by sa rozhodne nemalo zabudnúť.

OKTÓBER


5. októbra - Polícia v americkom štáte Wyoming informovala o zadržaní muža pod vplyvom alkoholu, ktorý o sebe tvrdil, že pricestoval z budúcnosti, aby varoval obyvateľstvo pred inváziou mimozemšťanov. Nemenovaný muž, ktorého policajti zadržali pre opitosť na verejnosti, uviedol, že sa vrátil v čase z roku 2048, čo dokázal vďaka tomu, že mimozemšťania naplnili jeho telo alkoholom.

5. októbra - Tureckí archeológovia sa domnievajú, že sa im podarilo nájsť neporušenú hrobku svätého Mikuláša z Myry. Mala by sa nachádzať pod kostolom zasväteným tomuto uctievanému kresťanskému svätcovi, ktorý leží v meste Demre na juhu Turecka. Až doposiaľ sa predpokladalo, že v 11. storočí Mikulášove ostatky previezli do Bari na juhovýchode Talianska.

5. októbra - Rusko venovalo francúzskej Akadémii vied bustu ruského cára Petra Veľkého pri príležitosti 300. výročia jeho prelomovej cesty do Paríža, uskutočnenej v snahe otvoriť svoju krajinu Západu. Námestníčka ruského ministra kultúry Alla Manilovová pri slávnostnom odhalení busty vladára pre agentúru AP uviedla, že ide o "gesto, ktoré podčiarkuje hĺbku našich vzájomných vzťahov".

9. októbra - Operný spevák Plácido Domingo oznámil, že venuje 50.000 dolárov (42.700 eur) na pomoc obetiam zemetrasenia v Mexiku a hurikánu v Portoriku. Peniaze budú poskytnuté prostredníctvom Nadácie Plácida a Marty Domingových mexickému Červenému krížu, Hispánskej federácii, ako aj nadáciám United for Puerto Rico a Fundación Banco Popular.
Plácido Domingo Foto: TASR/Vladimír Benko


10. októbra - Mexičana odsúdili na 430 rokov väzenia za vraždu 11 mladých žien, ku ktorým došlo v blízkosti mesta Ciudad Juárez v rokoch 2009 až 2012.

16. októbra - Izraelskí archeológovia našli prvý známy amfiteáter z obdobia Rímskej ríše v jeruzalemskom Starom meste. Ide o pozostatky približne 1800-ročnej stavby nachádzajúcej sa v tesnej blízkosti Múru nárekov.

18. októbra - Tento rok bol druhý najteplejší na Zemi od začatia zaznamenávania teplôt, oznámil americký Národný úrad pre oceány a ovzdušie (NOAA). Priemerná teplota na pevnine a hladine oceánov bola o 0,87 stupňa Celzia nad priemerom 20. storočia a zároveň pod rekordom 0,99 stupňa Celzia zaznamenaným v roku 2016.
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa


19. októbra - Egyptskí archeológovia objavili hlavu z približne 4000 rokov starej drevenej sochy, ktorá pravdepodobne znázorňuje vtedajšiu kráľovnú-regentku. Ministerstvo pre historické pamiatky uviedlo, že artefakt sa našiel na archeologickej lokalite Sakkára, zhruba 30 kilometrov južne od Káhiry. Archeológovia predpokladajú, že hlava znázorňuje Anchesenmerire II., matku egyptského faraóna VI. dynastie Pepiho II. (2245-2180 pred n.l.), ktorého korunovali ako šesťročného.
Na nedatovanej snímke je hlava z približne 4000 rokov starej drevenej sochy, ktorá pravdepodobne znázorňuje vtedajšiu kráľovnú-regentku. Foto: TASR/AP


19. októbra - Portrét pani Reevesovej by mal byť názov odcudzeného obrazu pripisovaného Salvadorovi Dalímu, ktorý počas domových prehliadok zaistila libanonská polícia v jednej zo štvrtí Bejrútu. Muži zákona v tejto súvislosti zadržali štyri osoby podozrivé z pokusu o predaj obrazu. Ten, ak ide skutočne o originál, patrí podľa expertov medzi menej významné Dalího portréty dám zo spoločnosti, ktoré autor namaľoval počas pobytu v USA.

19. októbra - John Mucha, vnuk svetoznámeho českého maliara Alfonsa Muchu, ktorý sa súdnou cestou dožadoval vlastníctva Slovanskej epopeje, diela svojho starého otca, sa mieni proti rozhodnutiu českej justície odvolať na Najvyšší súd ČR. Obvodný súd pre Prahu 1 už v apríli rozhodol, že spomínané dielo patrí metropole ČR a jeho verdikt potvrdil i odvolací senát Mestského súdu v Prahe.

25. októbra - Členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot usporiadali v newyorskom mrakodrape Trump Tower protest, aby upozornili na situáciu ukrajinského filmára Oleha Sencova odsúdeného v Rusku na 20 rokov väzenia.




25. októbra - Singapurský pas je momentálne ohodnotený ako "najsilnejší" na svete. Vyplýva to z najnovšieho Globálneho indexu pasov (GPI) zverejneného poradenskou spoločnosťou Arton Capital. Hodnotenie je založené na "bezvízovom pomere", ktorý tabeluje počet krajín, ktoré môže držiteľ príslušného pasu navštíviť bez nutnosti zaobstarať si víza alebo cestovné víza. Singapurský pas sa dostal na najvyššiu priečku zmieneného indexu s bezvízovým skóre 159, čím tesne porazil pas nemecký (158) i švédsky (157).

25. októbra - Francúzsky najvyšší správny súd nariadil odstrániť kríž zo sedemapolmetrového pamätníka bývalého pápeža Jána Pavla II. nachádzajúceho sa na verejnom námestí v Bretónsku. Súd rozhodol, že bronzová socha poľského pápeža, ktorú postavili v obci Ploërmel v roku 2006, môže zostať na svojom mieste. To isté platí aj pre oblúk nad sochou, keďže nejde o náboženský symbol, uvádza sa vo verdikte súdu, takzvanej Štátnej rady. Kríž na oblúku nad sochou však musí byť odstránený v súlade s ustanoveniami prísneho francúzskeho zákona o sekularizme.




26. októbra - Hlas pápeža Františka zaznel "na nebesiach", keď telefonoval s astronautmi na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Pápež hovoril po taliansky so 60-ročným talianskym astronautom Paolom Nespolim, ktorý je na svojom treťom vesmírnom pobyte. Ten kolegom tlmočil počas 20-minútovej konverzácie pápežove slová.
Na snímke pápež František počas videorozhovoru z Vatikánu s členmi posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) vo štvrtok 26. októbra 2017. František je druhý pápež v histórii, ktorý sa telefonicky spojil s posádkou na ISS. Jeho predchodca pápež Benedikt XVI. Hovoril s posádkou ISS v roku 2011. Foto: TASR/AP


27. októbra - Americká Správa národných archívov a záznamov (NARA) zverejnila ďalšie z tajných dokumentov viažucich sa k zavraždeniu prezidenta Johna F. Kennedyho z roku 1963. Stalo sa tak krátko po tom, čo to nariadil americký prezident Donald Trump. Zverejnenie ďalších však zablokoval na žiadosť Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a Ústrednej spravodajskej služby (CIA). NARA na svojej internetovej stránke uvádza, že zverejnila celkovo 2891 dokumentov. Ide o dokumenty FBI, CIA a "iné agentúrne dokumenty". Zvyšných približne 300 si ešte ponechá.

NOVEMBER


6. novembra - Na verejnosť prenikli nové dokumenty, podľa ktorých medzi osoby investujúce svoj súkromný majetok v tzv. daňových rajoch patrí aj britská kráľovná Alžbeta II. Vyplýva to z dokumentov, ktoré dostalo k dispozícii a následne zverejnilo Medzinárodné konzorcium pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ). Dokumenty označované ako Paradise Papers uvádzajú, že kráľovnin investičný manažér vložil do fondov na Kajmanských ostrovoch a Bermudách zhruba 10 miliónov libier.

6. novembra - Egyptské ministerstvo pre historické pamiatky oznámilo, že archeológovia odkryli pozostatky antického gymnasia z helenistického obdobia, starého približne 2300 rokov. Nález sa podaril nemecko-egyptskej misii na lokalite Watfa v provincii Fajjúm, približne 80 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Káhira.

6. novembra - V uniknutých dokumentov z tzv. daňových rajov označovaných ako Paradise Papers sa spomína aj írsky rockový spevák Bono Vox, frontman legendárnej kapely U2. Ten mal podľa dokumentov využiť spoločnosť na Malte na nákup časti obchodného domu v Litve.
Na snímke spevák skupiny U2 Bono. Foto: TASR/AP


7. novembra - Americká Harvardova univerzita odovzdala známemu britskému hudobníkovi Eltonovi Johnovi cenu za jeho filantropické úsilie v boji proti HIV a AIDS.

8. novembra - Pápež František napomenul veriacich, kňazov a biskupov, ktorí robia svojimi mobilnými telefónmi fotografie počas omší. Zdôraznil, že svoju pozornosť by mali namiesto toho zamerať na Boha. "Kňaz hovorí 'pozdvihnite svoje srdcia'. Nehovorí 'pozdvihnite svoje mobilné telefóny, aby ste fotili'," povedal František desaťtisícom ľudí na svojej pravidelnej týždennej audiencii na Námestí sv. Petra.

9. novembra - Poľský kňaz Wieslaw Maciaszek, farár v obci Kasina Wielka v Malopoľskom vojvodstve, ktorý čelil kritike za to, že jazdil na drahom športovom aute značky Porsche, uviedol, že vozidlo predá a zisk z jeho predaja rozdá chudobným.

10. novembra - Nemecká polícia v meste Glauchau musela zasahovať v jednom byte po tom, ako mačka, ktorá bola sama doma, spôsobila rozruch v celej obytnej budove. Štvornohej páchateľke sa podarilo zapnúť diaľkovým ovládaním výkonný Hi-Fi systém a rozzúrila tým susedov, ktorí privolali mužov zákona. Mačku vyplašila hlasná hudba až do takej miery, že už nebola schopná ju diaľkovým ovládaním stíšiť, píše sa v policajnom hlásení.

10. novembra - Stredisko Simona Wiesenthala vyzvalo indonézske múzeum voskových figurín v meste Yogyakarta, aby odstránilo nacistický exponát, pri ktorom si návštevníci robia selfie s figurínou Hitlera, stojaceho pred obrovskou fotografiou koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Poľsku. Fotografujúci sa vysmiati tínedžeri očividne nevedia, čo je v pozadí ich selfie, a takéto scény sa v múzeu De Mata odohrávajú každý deň.

10. novembra - Athina Onassisová Rousselová, vnučka legendárneho gréckeho lodiara Aristotela Onassisa, sa po 12 rokoch rozviedla so svojím brazílskym manželom Álvarom Alfonsom de Mirandom Netom.

14. novembra - V rámci najnovšej zásielky zásob zo Zeme dostala posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) aj pizzu či zmrzlinu. Zásobovacia bezposádková kozmická loď Cygnus s nákladom takmer 3,5 tony sa spojila s ISS dva dni po tom, ako odštartovala z amerického kozmodrómu Wallops Flight Facility (WFF) v štáte Virgínia.
Na archívnej snímke z 18. novembra 2017 zverejnenou NASA astronauti zľava Američan Mark Vande Hei, Rus Sergej Riazanskij, Talian Paolo Nespoli, Američan Joe Acaba a Američan Randy Bresnik ukazujú pripravenú pizzu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) zverejnili v pondelok 4. decembra 2017 fotografie a videá z prvej "pizza párty" vo vesmíre, ktorú si pripravili počas víkendu z vlastnoručne vyrobených malých pizzových koláčikov. Foto: TASR/AP



15. novembra - Za najsexi žijúceho muža planéty bol americkým časopisom People vyhlásený spevák, skladateľ a pesničkár Blake Shelton, ktorý v súčasnosti pôsobí ako jeden zo štyroch koučov speváckej reality šou The Voice vysielanej televíziou NBC. 
Na snímke Blake Shelton. Foto: Facebook


16. novembra - Za rekordných 450,3 milióna dolárov (približne 382 miliónov eur) vydražili v New Yorku obraz Salvator mundi (Spasiteľ sveta) od talianskeho renesančného majstra Leonarda da Vinciho (1452-1519). Salvator mundi - maľba s vyobrazením Krista - je jediným z menej než 20 da Vinciho známych obrazov, ktorý je v súkromných rukách. Predal sa v aukčnej sieni Christie's, ktorá meno nového majiteľa bezprostredne nezverejnila.
Snímka z aukcie Da Vinciho obrazu Salvator Mundi. Foto: TASR/AP


17. novembra - Bývalý šéf sicílskej mafie Salvatore "Toto" Riina zomrel vo väzenskej nemocnici v severotalianskom meste Parma. Rodák zo sicílskeho Corleone bol za mrežami od 15. januára 1993. Predtým sa tento muž, ktorý stál okrem iného za vraždami lovcov mafiánov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina, 24 rokov nachádzal na úteku pred spravodlivosťou.

17. novembra – Čínsky výrobca automobilov GAC Motor oznámil, že do konca roka 2019 chce začať do Spojených štátov vyvážať svoje vozidlá Trumpchi. Podobnosť ich názvu s menom amerického prezidenta je podľa spoločnosti náhodná.

18. novembra - Pokročilý americký meteorologický satelit vyštartoval na polárnu dráhu z vojenskej leteckej základne Vandenberg v americkom štáte Kalifornia. Jeho úlohou bude zlepšiť presnosť dlhodobých predpovedí počasia. Satelit Joint Polar Satellite System-1 (JPSS) vyniesla na obežnú dráhu nosná raketa Delta II, ktorá odštartovala z leteckej základne na pobreží Kalifornie.

20. november - Spojené kráľovstvo si rozozvučanými zvonmi pripomenulo 70. výročie sobáša kráľovnej Alžbety II. s princom Philipom. Palác pri tejto príležitosti pripravil napríklad nové portréty manželov či spomienkové známky. Vtedy ešte 21-ročná princezná Elizabeth a nadporučík britských námorných síl Philip Mountbatten sa zosobášili vo Westminsterskom opátstve v Londýne 20. novembra 1947. Dnes 91-ročná Alžbeta II. je vôbec prvým britským monarchom oslavujúcim platinové výročie sobáša. Kráľovský pár má štyri deti, osem vnúčat a päť pravnúčat.
Na archívnej snímke z 20. novembra 1947 britská korunná princezná Alžbeta a jej manžel vojvoda z Edinburghu odchádzajú po sobáši z Westminsterského opátstva v Londýne. Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Philip oslávili 20. novembra 2017 už 70. výročie svadby. Svadba 21-ročnej princeznej Alžbety a 26-ročného poručíka Philipa Mountbattena, princa gréckeho a dánskeho sa konala 20. novembra 1947 vo Westminsterskom opátstve. Foto: TASR/AP


22. novembra - Japonská princezná Mako, najstaršia vnučka cisára Akihita, sa bude vydávať 4. novembra 2018. Potvrdil to cisársky dvor.
Japonská princezná Mako, archívne foto. Foto: facebook


22. novembra - Francúzska metropola sa odela do vianočného šatu. Dcéra americkej filmovej hviezdy Johnnyho Deppa (54) a francúzskej speváčky Vanessy Paradisovej (44) Lily-Rose Deppová zapla vianočné osvetlenie 400 stromov v centre metropoly na Seine.

26. novembra – Prestížnu českú hudobnú cenu Český slávik v kategórii Slávik bez hraníc pre najhranejšiu zahraničnú skupinu si z Prahy odviezla skupina No name. Košická hudobná formácia získala Českého slávika už po desiaty raz.

27. novembra - Za 25.300 zlotých (niečo nad 6000 eur) sa v internetovej dražbe predalo paperbackové vydanie Atlasu divých a domácich mačiek, do ktorého sa koncom minulého týždňa počas schôdze parlamentu začítal predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. Celá vydražená suma pôjde na nákup veterinárneho ultrazvuku.
Jaroslaw Kaczyňski Foto: TASR/AP


DECEMBER


1. decembra – Vianočné trhy v novej podobe pripravili v areáli prihraničného rakúskeho zámku Schloss Hof. Bývalé vidiecke sídlo Márie Terézie neďaleko Bratislavy prekvapilo aj pravidelných návštevníkov. Areál má nové stánky, nové osvetlenie, program aj novú výstavu o jasličkách. Stredobodom sú neskorobarokové jasličky z Tirolska.

2. decembra - V nemocnici v texaskom Dallase sa vôbec po prvý raz v histórii USA podaril pôrod matke s transplantovanou maternicou. Prípad však nie je svetovým unikátom, keďže niekoľko pôrodov z transplantovanej maternice zaznamenali už predtým vo Švédsku.

4. decembra – "Mekáče", kričanie a neustála rivalita - takto opisuje zákulisie predvolebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa jeho bývalý manažér kampane Corey Lewandowski. Kniha, ktorú napísal spolu s jedným z vtedajších Trumpových vrcholných poradcov Davidom Bossiem, vyšla v Spojených štátoch.

4. decembra - Inovácie v oblasti odďaľovania následkov starnutia by mohli predĺžiť ľudský život až na 140 rokov. Tvrdí to izraelský vedec Chajim Kohen z Bar-Ilanovej univerzity, ktorého citovala agentúra DPA. "Zatiaľ čo v minulosti zomieralo 70 percent ľudí na infekcie, dnes zomiera 70 percent ľudí na ochorenia zo staroby. Ak dokážeme zregulovať samotný proces starnutia, dokážeme zvýšiť i maximálnu dĺžku života," uviedol Kohen.

Komentáre