Život

Tureckí archeológovia veria, že objavili hrobku s telom sv. Mikuláša

"Mala by sa nachádzať pod kostolom zasväteným tomuto uctievanému kresťanskému svätcovi, ktorý leží v meste Demre na juhu Turecka."

TASR, 8. októbra 2017 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Tureckí archeológovia sa domnievajú, že sa im podarilo nájsť neporušenú hrobku svätého Mikuláša z Myry. Mala by sa nachádzať pod kostolom zasväteným tomuto uctievanému kresťanskému svätcovi, ktorý leží v meste Demre na juhu Turecka, informovala v stredu televízia BBC.

Nečakaný objav


Mikuláš sa narodil na južnom pobreží Malej Ázie (dnes Turecka) pravdepodobne okolo roku 270 n.l. Stal sa najprv diakonom a kňazom, neskôr biskupom v byzantskom meste Myra, dnes Demre v južnom Turecku.

Zomrel v pokročilom veku okolo roku 343 n.l. a pochovali ho v Myre. Až doposiaľ sa predpokladalo, že v 11. storočí Mikulášove ostatky previezli do Bari na juhovýchode Talianska. Mali tak urobiť námorníci, ktorí sa obávali, že by sa svätcových ostatkov mohli zmocniť tureckí nájazdníci.

Najnovší objav súvisí s archeologickým výskumom, ktorý už 20 rokov prebieha v Kostole sv. Mikuláša v Myre. Vedci za pomoci georadaru zistili, že pod súčasným kostolom sa nachádzajú pozostatky staršieho chrámu a neporušená hrobka, priblížil Cemil Karabayram, predstaviteľ regionálneho úradu pre archeologický výskum a pamiatky.

"Máme veľmi dobré výsledky, ale skutočná práca sa začína až teraz. Dostaneme sa do podzemia a možno objavíme neporušené telo svätého Mikuláša," uviedol Karabayram, ktorého dnes citoval denník Guardian.

Hľadajú otca sirôt


Pôvodný chrám v podzemí, v ktorom sa nachádza aj objavená hrobka, je podľa vedcov vo veľmi dobrom stave. Kvôli podlahovým kamenným reliéfom a mozaikám súčasného chrámu, ktoré sa budú v ďalšej fáze opatrne odstraňovať, je však zatiaľ nedostupný.

Archeológovia dúfajú, že vnútri hrobky by následne mohli nájsť neporušené Mikulášovo telo. Domnievajú sa pritom, že telesné pozostatky, ktoré boli v 11. storočí odvezené do Bari, v skutočnosti patrili inému miestnemu kňazovi.

Mikuláš sa podľa tradície preslávil svojou dobročinnosťou. Ešte počas života ho preto nazývali otcom sirôt, vdov a chudobných. Postupom času sa stal hrdinom mnohých legiend a inšpiráciou pre postavu Mikuláša, respektíve Santa Clausa, ktorá v mnohých krajinách sveta nosí deťom darčeky. Svätý Mikuláš patrí medzi najuctievanejších kresťanských svätcov a zvlášť veľkej obľube sa teší vo východných cirkvách.

ODPORÚČAME TIEŽ:
M. KUNDRÁT: Žijeme pod krídlami potomkov dinosaurov
Vo Francúzsku objavili nahú verziu Mony Lisy od Da Vinciho
V októbri sa na Slovensku predstaví husľová virtuózka Midori
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Michalian do Humenného

Komentáre