Život

TOP udalosti v SR: Raritný objekt na Dunaji či objatie s neznámymi

"O raritné i významné udalosti nebola v roku 2017 na Slovensku núdza. Po Dunaji priplávalo do Bratislavy netradičné zviera, do Bojníc zasa samica zobákorožca vrásčitého. A nielen to. "

TASR/TERAZ.sk, 31. decembra 2017 12:00
Foto: TASR
V roku 2017 sa na Slovensku objímalo, spoznali sme novú MISS, modrú ružu a zápolilo sa v rôznych netradičných "športoch".

Teraz.sk prináša chronológiu udalostí, kuriozít a zaujímavostí týkajúcich sa Slovenska v druhom štvrťroku 2017.

APRÍL


1. apríla – V Bošáckej doline sa alkohol pálil od nepamäti. Presný rok vzniku známej Bošáckej pálenice sa nezachoval, podľa jej terajšieho majiteľa Miroslava Kaššovica sa ústnym podaním traduje, že existovala už pred viac ako 300 rokmi. Dôvodom celoslovenskej obľúbenosti bošáckej slivovice je podľa neho nielen mikroklíma v Bošáckej doline a mimoriadne priaznivé zloženie pôdy, ale aj technologické zariadenie pálenice. Top produktmi pálenice sú preto slivovica a vzácne destiláty, ktoré sa tam v minulosti robili - oskorušovica a belovica. Stromy belice sú podľa neho už dnes raritou, existujú však snahy o ich opätovné navrátenie do Bošáckej doliny.



4. apríla – Východoslovenská galéria (VSG) v Košiciach okrem výstavnej a edukačnej činnosti pomáha ľuďom zistiť, či sú vlastníkmi hodnotného diela, alebo ako majú postupovať, ak ho chcú získať. Podľa riaditeľky galérie Doroty Kenderovej „ak si chce byť človek istý, že si kupuje naozaj to, čo si kupuje, tak by to mal dať určite overiť odbornému znalcovi, ktorý má na to certifikát".

6. apríla - Univerzita Komenského v Bratislave (UK) sa opakovane umiestnila medzi päťstovkou najlepších univerzít sveta. V rebríčku Round University Ranking (RUR), kde je jediným reprezentantom zo Slovenska, obsadila 433. miesto. Polepšila si tak o 12 miest, keď v roku 2016 obsadila 445. pozíciu. Univerzita Komenského dosiahla najvyššie „skóre“ v oblasti vzdelávania (220. miesto). Prvé miesto v rebríčku RUR obsadila Harvard University, na druhej pozícii je California Institute of Technology (Caltech) a na treťom University of Chicago. Päticu najlepších svetových univerzít v tomto rebríčku uzatvárajú Imperial College London (4. miesto) a Stanford University (5. miesto).
Na ilustračnej snímke pohľad na Vajanského nábrežie s budovou Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok


6. apríla - V stredoveku malo mesto Kremnica okrem iných práv a výsad udelené aj hrdelné právo, a tak sa tam popravovali zločinci. Ako priblížila sprievodkyňa z Mestského hradu v Kremnici Eva Zaťkovská, zo začiatku sídlil v Kremnici kat, neskôr si banské mestá kata požičiavali. Tento kat sídlil v Červenej veži, ktorá má krvavú históriu. Tam sa mučilo a potom sa vodilo, alebo vozilo na káre na popravu na Šibeničný vrch, kde vešali, stínali a upaľovali bosorky. Poslednou údajnou bosorkou bola v Kremnici 80-ročná Dora Struhárová z Ihráča, ktorú upálili v 17. storočí.

10. apríla - Po minuloročnom veľkonočnom koši s nadrozmernými kraslicami pripravilo mesto Košice v rámci podujatia Veselá Veľká noc 2017 novinku – trojrozmernú maľbu s jarným motívom. Jej autorom bol Dodi Grint, ktorý ju namaľoval na ploche približne 8 krát 4 metre pred Urbanovou vežou. Košičania a návštevníci mesta tak podľa hovorkyne Košíc Lindy Šnajdárovej mohli v meste po prvý raz vidieť 3D maľbu vo verejnom priestore.

11. apríla – Z Devína po Dunaji do centra Bratislavy na dlhom lodnom pontóne priplával raritný drevený objekt obrovského rohatého zvieraťa. Päťtonový vyše sedem metrov vysoký a takmer šesť metrov dlhý obor pútal pri Propeleri niekoľko hodín pozornosť okoloidúcich po nábrežnej promenáde. Pricestoval z ČR z Velkých Popovíc, kde stráži pivovar. 



20. apríla - Spoločnosť AeroMobil predstavila svoj najnovší model na svetovej automobilovej výstave Top Marques Monaco. Návštevníci si ho mohli pozrieť v priestoroch Grimaldi Forum v Monaku do 23. apríla. Nový model sa stal prvým komerčne dostupným vozidlom spoločnosti. Tím stojaci za najnovším AeroMobilom, vedený generálnym riaditeľom Jurajom Vaculíkom a technickým riaditeľom Douglasom MacAndrewom, postavil vozidlo v súlade s existujúcimi regulačnými rámcami platnými pre autá aj lietadlá. AeroMobil je lietadlo a zároveň plne funkčné štvorkolesové vozidlo s hybridným pohonom.

Na ilustračnej snímke AeroMobil Foto: TASR/Michal Svítok


24. apríla – Známy zakladateľ pestovania hlivy ustricovitej v podzemí Bane Nováky a výrobca sadiva tejto huby Igor Čurila z Bojníc začal v posledných mesiacoch experimentovať s pestovaním ďalšej drevokaznej huby, lesklokôrovky hnedočervenej (Ganoderma Lucidum). Túto hubu nazývajú aj hubou večnej mladosti. „Skúšame pestovať túto vzácnu a mimoriadne liečivú hubu takým spôsobom, aby si ju mohol každý dopestovať v domácich podmienkach," informoval Čurila.

26. apríla – V tohtoročnej súťaži krásy Miss Slovensko 2017 novinári udelili prvý titul a Miss Press. Stala sa ňou Petra Varaliová z Bardejova. Aj tento rok sa vybrané dievčatá predstavili v modeloch našich odevných dizajnérov i v tradičných slovenských krojoch.
Na archívnej snímke finalistka Petra Varaliová Foto: TASR - Pavel Neubauer


27. apríla - Tajomný a legendami opradený príbeh Opoľského, jeho verného panoša Tadeuša a jeho lásky k tajomnej bylinkárke Júlii prilákal do Bojníc návštevníkov z celého sveta. Opoľský dostal niekdajší Bojnický hrad do daru od kráľa, nikde však nie je potvrdené, že by tam niekedy bol. "My sa tvárime, že tu strávi jeden deň, jednu noc a jedno ráno, keď sa udejú rôzne zaujímavosti, keď jeho panoš stretne krásnu bylinkárku Júliu a rozpúta sa veľmi zvláštny príbeh, v ktorom sa začne objavovať aj bosorka," načrtol režisér podujatia Vojtech Bartko. 

MÁJ



6. mája - Beh čašníkov si v Košiciach na Hlavnej ulici vyskúšalo 23 z nich. Cieľom podujatia bolo zaviesť tradíciu, pri ktorej miestni obyvatelia zažijú množstvo zábavy. Atmosféra bola výborná, Košičania povzbudzovali, dokonca si zaspievali na záver pesničku Vrchní, prchni! Čašníkov nominovali miestne bary a reštaurácie, trasa mala približne 60 metrov. Základy behu sú vo francúzskej kultúre. Behom sa poukazuje na legendárne schopnosti parížskych čašníkov v rýchlej obsluhe hostí a kľučkovanie v preplnených podnikoch a uličkách na sklonku 19. storočia. Jeden z najznámejších behov sa konal v roku 1900 v Paríži a postupne si získaval popularitu naprieč Európou.

13. mája – Majstrovstvá Slovenska v kosení ručnou kosou v Drahovciach odštartovali tohtoročnú koseckú sezónu. Podujatie s názvom Drahovská kosa sa už tradične konalo na lúke na lazoch medzi obcami Drahovce a Madunice v okrese Piešťany. O titul najlepšieho kosca súperilo 70 súťažiacich. Odborná porota hodnotila nielen čas, za ktorý sa jednotlivým koscom podarilo zožať súťažné pole, ale aj kvalitu kosby. Za nerovnomerne pokosený trávnik, na ktorom zostala tráva vyššia ako päť centimetrov, dostávali súťažiaci trestné minúty.
Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc


19. mája – Vinári z Malého Horeša v okrese Trebišov opäť otvorili svoje pivnice pre verejnosť. Podujatie sa nazývalo Vôňa agátu. Podujatie odštartovala riadená degustácia 14 druhov vína z produkcie štyroch miestnych vinárov. Vo Vínnom dvore degustovali napríklad Rizling vlašský, Rosé Zweigeltrebe, ale aj Furmint alebo Polyhos - prastarú odrodu, ktorá sa stala synonymom obce a dala názov aj tunajšiemu spolku vinárov a vinohradníkov.

30. mája - Slovenský futbalový reprezentant Marek Hamšík má už bohato potetované telo, ale na chrbte má ešte voľné miesto. Šetrí ho na pripomenutie si prípadného úspechu, ktorý túži získať so svojím klubom SSC Neapol. "Ak získame s Neapolom titul, vytetujem si túto spomienku na chrbát, kde mám ešte voľné miesto," povedal slovenský reprezentant pre svoj oficiálny web.

31. mája - K obyvateľom bojnickej zoologickej záhrady pribudla samica zobákorožca vrásčitého. Ide o nový druh, ktorý na Slovensku chová iba Zoo Bojnice, informovala jej hovorkyňa Simona Kubičková. Tento mimoriadne vzácny druh vtáka je podľa nej v európskych zoo zaradený do európskeho záchranného programu.

JÚN



18. júna - Košický región ponúkal počas letnej turistickej sezóny množstvo turistických inšpirácií pre všetky kategórie cestovateľov. Podľa Viktora Wurma z organizácie Košice Región Turizmus je napríklad svetové kultúrne dedičstvo UNESCO dostupné záujemcom takpovediac na dosah. Počas letných prázdnin plánovali aj jazdy v rámci projektu Vlakom za UNESCOM. Išlo o nostalgické jazdy legendárnymi motorovými vlakmi 810 k pamiatke UNESCO a celodenný výlet po zaujímavých miestach jej okolia.
Ilustračná snímka Foto: TASR


20. júna – Najkrajšou ružou rastúcou v Arboréte Mlyňany Slovenskej akadémie vied (SAV) bola "modrá ruža" Mainzer Fastnacht/Tantau. V ankete o najkrajšiu ružu rozária Arboréta Mlyňany SAV o tom rozhodli samotní návštevníci parku. Rozárium bolo v priestoroch arboréta založené v roku 2005 vysadením 1200 ruží 40 kultivarov. Modrá ruža už niekoľko rokov víťazí v mlyňanskom arboréte v ankete o najkrajšiu ružu. Vo voľnej prírode však ruža modrej farby neexistuje. Japonskej firme Suntory sa v roku 2004, po 13 rokoch spolupráce s austrálskou spoločnosťou Florigene zaoberajúcou sa biotechnológiami, najmä rastlinnými farbivami, podarilo získať "modrú ružu" pomocou techniky genetickej manipulácie.

20. júna - Slovenský cyklista Peter Sagan a jeho manželka Katarína oznámili, že sa v krátkej dobe dočkajú svojho prvorodeného dieťaťa. Na sociálnej sieti facebook to prezradil samotný dvojnásobný majster sveta. Na fotografii, ktorú Sagan zverejnil na svojom profile, držal za bruško svoju manželku. "Toto asi nebude z palaciniek. Život je o láske," komentoval jazdec tímu Bora-hansgrohe fotografiu.

26. júna - Stovky dobrovoľníkov rozdávali v 30 mestách na Slovensku ľuďom objatia i radosť v rámci 6. ročníka podujatia Hug Day. Konal sa od Bratislavy, cez Nitru, Žilinu, Rimavskú Sobotu, Rožňavu až po Košice. Posolstvom Hug Day bolo priniesť úsmev, radosť a objatie tam, kde chýbajú. V uliciach slovenských miest bolo niekoľko stoviek dobrovoľníkov.
Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Komentáre