Život

To najlepšie zo Španielska môžete vyhrať aj vy!

"Španielsko je krajina povestná svojim temperamentom, vášňou i romantikou."

Webmagazin.sk, 11. septembra 2013 12:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo
Radosť, s akou Španieli pristupujú k životu, sa odzrkadľuje aj na odkaze a dedičstve, ktoré tu po sebe zanechávajú pre ďalšie generácie. V kombinácii s veľkou dávkou talentu a celoživotným majstrovstvom tak vznikajú nezabudnuteľné zážitky, vďaka ktorým sa najväčšie osobnosti Španielska stávajú nesmrteľnými a kvôli ktorým túto krajinu milujú milióny ľudí na celom svete.

S rovnakou vášňou pokračovali v odkaze veľkého vizionára Manuela Maríu Gonzáleza Ángela, zakladateľa svetoznámej spoločnosti González Byass, aj jeho potomkovia, ktorým sa presne pred 100 rokmi podarilo pretaviť emócie Pyrenejského polostrova do jedného majstrovského diela s názvom Soberano. Pri príležitosti osláv 100. výročia vám toto najpopulárnejšie španielske brandy prináša v spolupráci s Veľvyslanectvom Španielskeho kráľovstva na Slovensku prehľad toho najlepšieho, čo dalo Španielsko svetu za ostatných sto rokov.

Antonio Banderas


Syn policajného komisára a učiteľky sa narodil 10. augusta 1960 v španielskej Malage. Od detstva bola jeho snom kariéra profesionálneho futbalistu. Vo veku 14 rokov však prichádza osudové zranenie (zlomenie nohy), po ktorom sa jeho sny nadobro rozplynú. Na prvý pohľad nešťastný okamih mu však otvára dvere k jeho druhej celoživotnej vášni – herectvu, ktoré aj postupne v rodnom meste vyštuduje.

V roku 1981 nasleduje svoj sen a presťahuje sa do mesta Madrid, kde sa stáva členom Národného divadla. O rok neskôr prichádza druhý zlomový bod v jeho kariére, stretáva svetovo uznávaného režiséra, Pedra Almodóvara, ktorý ho obsadzuje do svojho filmu s názvom Labyrint vášní. Almodóvar v ňom objaví veľký talent a vzniká priateľstvo. Zahrá si tak aj v ďalších štyroch jeho filmoch. A sú to práve filmy Ženy na pokraji nervového zrútenia a Spútaj ma, ktorými na seba vtedy 27-ročný herec upriamil pozornosť filmového sveta na čele s Hollywoodom.

Antonio Banderas Foto: TASR/AP Photo
V roku 1992 debutuje vo svojom prvom americkom filme s názvom Králi mamby a o necelý rok už hrá po boku Toma Hanksa v kultovom filme Philadelphia. Po boku Toma Cruisa si zas zahral vo filme Interview s upírom. Prvá hlavná úloha v hollywoodskej produkcii si ho počkala v ďalšej filmovej klasike Desperado. Za jeho výkon v muzikáli Evita bol v roku 1996 dokonca nominovaný na Zlatý glóbus.

A práve spev je jeho druhou veľkou vášňou. Okrem herectva a spevu sa tiež venuje filmovej produkcii a vyskúšal si už aj režisérske remeslo. Jeho debutom je film Crazy in Alabama, v ktorom hrá jeho žena, hollywoodska herečka Melanie Griffith, s ktorou tvoria manželský pár už dlhé roky.

Manuel María González Ángel


V roku 1835 prichádza mladý muž Manuel María González Ángel do Andalúzskeho mesta Jerez na juhu Španielska s cieľom uplatniť sa na perspektívnom trhu s „jerezským zlatom“ – sherry vínom. Zakladá vlastnú spoločnosť a s pomocou cenných rád svojho strýka Jose Angela začína obchodovať pod značkou Manuel González.

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Od samého začiatku vidí Manuel María budúcnosť svojho podnikania v exporte sherry, a to na jeho najväčší trh – do Anglicka. Hneď v prvom roku putuje do Londýna prvých 10 barrelov. V nasledujúcom roku ich už je 62 a v roku 1939 prichádza do Londýna 406 barrelov. Dvadsať rokov od založenia zaznamenáva firma rastúci úspech a tak sa M. M. González rozhoduje spojiť so svojim agentom vo Veľkej Británii, Robertom Blake Byassom, čo predstavuje zrod dnes už svetoznámej spoločnosti González Byass.

Nadväzne na úspech pri obchodovaní so sherry a vínami začína okolo roku 1844 spoločnosť González Byass aj s výrobou brandy. V priebehu 20. storočia pomocou akvizícií získava niekoľko špičkových španielskych vinárstiev a v súčasnosti je jedným z najvýznamnejších producentov vína v Španielsku, o čom svedčia aj početné medzinárodné ocenenia.

Salvador Dalí


Keď sa dňa 11. mája 1904 v katalánskom meste Figueras narodil notárovi Salvadorovi Dalímu Cusímu a jeho manželke Felipe Domenechovej Ferresovej druhý syn, dostal meno Salvador. Málokto vtedy tušil, že pôjde o najznámejšieho predstaviteľa surrealizmu. Výtvarný talent však v sebe nezaprel už od útleho detstva, na čo bola patrične hrdá aj jeho matka, ktorá ho v jeho vášni podporovala.

Rovnako neprehliadnuteľná bola aj jeho osobnosť. „V šiestich rokoch som chcel byť kuchárom, v siedmych Napoleonom. Odvtedy moje ambície neustále rástli,“ uvádza Dalí vo svojej autobiografii. Pamätným je aj ďalší výrok z jeho autobiografie: „Sú dve najdôležitejšie veci, ktoré sa môžu prihodiť mladému umelcovi. Po prvé, narodiť sa ako Španiel, a po druhé, dostať meno Salvador Dalí.“

V šestnástich rokoch prichádza šok, keď jeho matka umiera na rakovinu. Rok po jej smrti ho prijali na Akadémiu umení San Fernando, kde spoznáva Federica Garciu Lorca a Luisa Buňuela. V roku 1926 navštevuje s otcom Paríž, kde získava novú inšpiráciu, aby ho krátko po návrate domov vyhodili zo záverečných skúšok, pretože vysvetlil trojici skúšajúcich, že je oveľa inteligentnejší ako oni, a preto ho nemajú právo skúšať.

Salvador Dalí Foto: TASR/AP Photo
V roku 1929 prichádza opäť do Paríža, tento krát so svojim priateľom Buňuelom, aby spolu nakrútili film Andalúzsky pes, ktorý sa neskôr stáva populárnym v radoch avantgardných kritikov. Ide o prvý surrealistický film, aj keď Dalí v tej dobe ešte medzi nich nepatril. V tom istom roku sa zamiluje do obľúbenej múzy viacerých surrealistov, atraktívnej rusky Gali, ktorá rýchlo rozpoznáva jeho talent a krátko na to opúšťa svojho manžela (básnika), aby začala žiť so Salvadorom. Koncom roka potom oficiálne vstupuje k surrealistom. V roku 1931 prichádza prelom v jeho kariére, kedy namaľuje svoj najznámejší obraz Pretrvávanie pamäti.

V roku 1934 podľahne jeho majstrovstvu aj Amerika. Dva roky po prvej výstave je už na obálke časopisu The Time. Jeho apolitické presvedčenie však zapríčiní, že ho surrealisti zo svojich radov vylúčia. Salvador Dalí bol známy ako nesmierne plodný a všestranne talentovaný umelec. Písal a ilustroval knihy, venoval sa rytinám, sochárstvu, dizajnu dekorácii, divadelným kostýmom, filmom, šperkom, nábytku a taktiež sa zaujímal aj o vesmír, vedu a tretiu dimenziu. Chuť žiť stráca v momente, keď v roku 1982 umiera jeho milovaná Gala. Umiera v roku 1989 na infarkt pri počúvaní obľúbenej skladby Tristan a Izolda.

SÚŤAŽ!


Vyhrajte aj vy to najlepšie zo Španielska!

Trom z vás sprostredkujeme neopakovateľnú atmosféru Španielska prostredníctvom špeciálneho darčekového balíku, ktorý obsahuje: DVD Vicky, Cristina, Barcelona, fľašu Soberana 5 a špeciálny titul na meno od Veľvyslanectva Španielskeho kráľovstva na Slovensku.

Komentáre