Život

Tie príšerné Vianoce!

"Sviatky pokoja a lásky? Áno, ale v mnohých domácnostiach sú Vianoce tiež skúškou vzájomnej trpezlivosti a tolerancie."

Webmagazin.sk, 19. decembra 2013 10:00
Z obálky knihy Gustáva Murína Foto: Archív Gustáv Murín


Webmagazín má pre vás vianočný darček! Spolu so spisovateľom Gustávom Murínom vám prinesie štyri ukážky zo spisovateľovej práve vychádzajúcej E-knihy „Návod na manželstvo“. Tu je prvá z nich.

Tie príšerné Vianoce!


Viete, kedy sa manželia najčastejšie hádajú? Na Vianoce! Áno, sviatky pokoja a mieru sú v mnohých domácnostiach skúškou vzájomnej trpezlivosti a tolerancie. Lebo napätie a predvianočný stres vedú k výbuchom aj pre tie najmenšie maličkosti. Náš vnútorný kotol je pod takým tlakom, že hľadá ventil. A kto je bližšie po ruke, než náš životný partner?

Chcete príklad? V jednej rodine majú každoročný zvyk ísť si pred Vianocami po stromček k známemu lesníkovi. Je jasné, že pri takejto udalosti sa trochu posedí. Keď boli deti malé, sedelo sa krátko. Lenže teraz sú už väčšie a manželské duo sa zasedelo. Keby sa na odchod zdvihli o deviatej večer, všetko by dobre dopadlo. Dokonca keby odchádzali tesne pred polnocou, ešte by sa nemuselo nič stať. Lenže oni sa prepíjali až k nebezpečnej tretej hodine rannej. A hodiny veselosti skončili príšernou hádkou, ktorej príčinu zabudli už päť minút po tom, ako po sebe začali skákať ako dve divé šelmy v jednom výbehu. Takí pohádaní museli kráčať nocou domov – aj s tým stromiskom! Len si to predstavte, nadránom vlečie manželský pár naprieč tichým tmavým mestom mohutnú borovicu.

Servítky si už dávno pred ústa neberú a hádajú sa tak príšerne a s takým nasadením, akého sú schopní len dlhoroční manželia. On ťahá jeden koniec borovice, ona vlečie druhý. Navzájom na seba vrieskajú, kričia a vyčítajú si, ale tá borovica istí bezpečnú vzdialenosť súboja. Presne ako v anglickom parlamente, kde je vzdialenosť medzi protiľahlými lavicami poslancov akurát na dĺžku dvoch kordov. Hádajú sa s alkoholom podporenou zaťatosťou, ale zároveň mlčky spolupracujú, keď prechádzajú naprieč ulicami, alebo sa vyhýbajú pouličným lampám. Šermujú jednou rukou, hrozia si a hrozia sa, ale vždy je tu ešte tá druhá ruka, čo nepustí to bremeno, ktoré ich spája. No, dopadlo to dobre. Na Silvestra on popisoval veselej spoločnosti túto udalosť ako ideálnu scénu z Felliniho filmov. A ona dodala, že to parádne prečistilo ich vzťah. Ešteže pre stromček chodia len raz do roka.

Dobrá správa je, že hádka nevzniká preto, že ten druhý vás už nemá rád. Ani preto nie, že ste urobili niečo nenapraviteľné. Tá hádka vôbec nie je o vás dvoch. Na Vianoce sa hádame, pretože práve vtedy sa na nás zrúti celý náklad končiaceho roku. Tak sa ho rázne zbavme! A pri Štedrej večeri zabudnime.

Poučenie: Jedno je isté, aj ten najväčší kovboj spôsobne odloží nábojový pás aj s ostro nabitými koltmi pri pohľade na bohato prestretý štedrovečerný stôl.

Ak vás ukážka z knihy zaujala, neváhajte a zabezpečte si ju celú. Nájdete ju na stiahnutie na Itunes.apple.com.

Komentáre