Život

Poznáte Slovensko, jeho pamiatky a prírodné krásy? Otestujte sa!

"Nasledujúci test obsahuje desať otázok, v ktorých sú zahrnuté historické pamiatky, prírodné krásy či miesta s medzinárodným významom. Máte odvahu? Tak skúste nájsť správne odpovede bez nápovedy!"

, 24. novembra 2013 6:00
Radenov dom v Čičmanoch. Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Slovensko je malá, no kultúrou a prírodou bohatá krajina. Nechýbajú nám ani svetové unikáty, ktorých tu je neúrekom. Povedzme si ale úprimne, niektoré zákutia a pamätihodnosti mnohokrát lepšie poznajú zahraniční turisti ako my domorodci. Ako poznáte slovenské klenoty vy? Otestujte sa!

Badínsky prales alebo Kulisovo je národná prírodná rezervácia. Za národnú prírodnú rezerváciu bol prales vyhlásený v roku 1913, takže patrí medzi najstaršie chránené lokality na Slovensku. V ochrannom pásme na lesných biotopoch bolo zistených 140 druhov cievnatých rastlín, z toho 34 drevín a 106 bylín. Okrajom územia prechádza značkovaná turistická trasa a samotné územie je so sprievodcom prístupné odborným exkurziám. V roku 2000 les navštívil aj britský korunný princ Charles.

Badínsky prales Foto: TASR/Ján Siman
1. V ktorom pohorí sa nachádza Badínsky prales?

a) Kremnické vrchy
b) Strahovské vrchy
c) Malá Fatra

So svojou výškou - 18,62 metra, je najvyšší neskorogotický krídlový oltár na svete. Podľa dobových záznamov vznikal vo viacerých etapách medzi rokmi 1508 - 1517. Základná rezbárska časť pochádza z rokov 1508 - 1510; záverečné zlatenie a polychrómovanie sa realizovalo až o niekoľko rokov neskôr. Rezbárske práce oltára sú dielom Majstra Pavla z Levoče a jeho dielne, maľby na krídlach sa pripisujú majstrovi Hansovi Molerovi.

Levoča Foto: TASR/Milan Kapusta
2. Ako sa volá chrám, v ktorom je oltár Majstra Pavla z Levoče situovaný?

a) Bazilika sv. Egídia
b) Dóm sv. Alžbety
c) Chrám sv. Jakuba

Na Slovensku sa skutočne býva aj v jaskyniach. Ak sa o tom chcete presvedčiť na vlastné oči, musíte navštíviť dedinku v okrese Levice. Obydlia pochádzajú zo 16. až 17. storočia a sú vytesané do tufu. Slúžili ako útočisko pred tureckými nájazdmi. Kameň miestnym obyvateľom poskytoval zdroj obživy - kamenárstvu sa naučili od talianskych staviteľov miestneho kaštieľa.

Obydlia vytesané v skale. Foto: TASR/Michal Svítok
3. Ako sa nazýva obec, v ktorej sú tieto obydlia postavené?

a) Brhlovce
b) Bielovce
c) Bátovce

Spory o geografickom strede Európy vedú vedci už desiatky rokov. Jedným z kandidátov na tento status je aj Slovensko, hovoria o tom aj staré historické pramene. Od roku 1815 je potvrdené, že stred Európy leží v Kostole svätého Jána Krstiteľa z roku 1300. Obec zakladali nemeckí baníci v roku 1361, asi štyri kilometre severne od Kremnice. Pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky v roku 1993 tu položili základný kameň Slovenskej štátnosti.

Kostol sv. Jána Krstiteľa Foto: TASR/Jozef Ďurník
4. Ako sa volá obec, v ktorej je stanovený geografický stred Európy?

a) Kopernica
b) Kremnické Bane
c) Lehôtka pod Brehmi

Napoleon Bonaparte na vrchole svojej vlády ovládal väčšinu Európy. Začiatkom decembra 1805 zvíťazil pri Slavkove na južnej Morave nad rakúskym a ruským vojskom. Vojna skončila podpísaním mieru v Bratislave. Cisár František II. sa však s porážkou nestotožnil a v roku 1809 sa opäť pokúsil zvrátiť situáciu a vstúpil do vojny proti Napoleonovi. Aj v tejto vojne bol porazený. Francúzske vojsko obsadilo Viedeň a opäť aj časť západného Slovenska s Bratislavou. Francúzi v tom roku vyhodili do povetria hrad, ktorý sa nachádzal na území Bratislavy.

Hrad, ktorý nechal zboriť Napoleon. Foto: TASR
5. Ako sa volá hrad, ktorý zborili napoleonské vojská?

a) Bratislavský hrad
b) Hrad Devín
c) Kaštieľ v Rusovciach

V masíve Zadných Jatiek sa nachádza najvyššie položená jaskyňa v Belianskych Tatrách. Je v nadmorskej výške 2004 m.n.m. Z jej terasy máte nádherný výhľad na záver východnej časti Vysokých Tatier. Okolo jaskyne sa často zdržujú kamzíky.

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
6. Ako sa volá táto jaskyňa?

a) Kamzičia jaskyňa
b) Belianska jaskyňa
c) Demänovská jaskyňa

Ďalší z mnoho svetových unikátov, ktoré na Slovensku máme, sa nachádza na Kysuciach. Takmer 11 kilometrov dlhá historická lesná úvraťová železnica je jednou z dvoch a jediných zachovaných systémov v celej Európe. Situovaná je v Múzeu kysuckej dediny. Spolu s oravskou časťou železnice tvorí bývalú kysuckooravskú lesnú železnicu. Ešte donedávna slúžila na sťahovanie dreva. Momentálne je turistami navštevovanou a obľúbenou atrakciou, kde sa môžu po trati previesť na malej lokomotíve.

Úvraťová železnica v Múzeu kysuckej dediny. Foto: TASR/Pavol Ďurčo
7. Ako sa volá obec, v ktorej sa železnica nachádza

a) Stará Bystrica
b) Oravská Lesná
c) Nová Bystrica - Vychylovka

Patrí k významným vinohradníckym mestám na Slovensku. Vinohradníctvo tu zapustilo korene pravdepodobne v druhej polovici 15. storočia. Na vinárskych mapách nielen Slovenska si najmä prostredníctvom frankovky vyhradilo významné miesto. Husitskí kňazi tu v minulosti pri Strážnici na ostrove rieky Moravy vybudovali opevnený tábor, z ktorého robili výpady po okolí. Mesto bývalo kvôli svojej strategickej polohe často obsadzované rôznymi vojskami.

Mesto s bohatou vinárskou tradíciou. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
8. Aké mesto je na fotografii?

a) Skalica
b) Modra
c) Malacky

Lanovka Tatranská Lomnica–Lomnický štít je visutá lanovka vo Vysokých Tatrách. Bola vybudovaná v 30. rokoch 20. storočia a vo svojej dobe predstavovala svetový unikát, presnejšie do roku 1958. Stará visutá lanovka bola budovaná vo veľmi zložitých vysokohorských podmienkach. Prvý úsek Tatranská Lomnica - Skalnaté Pleso bol uvedený do prevádzky 22. decembra 1937. Druhý úsek Skalnaté Pleso - Lomnický štít sprejazdnili 28. októbra 1940.

Lomnický štít Foto: TASR/Milan Kapusta
9. Kto je architektom staničných budov visutej lanovky Tatranská Lomnica-Lomnický štít?

a) Alexander Skutecký
b) Dušan Samuel Jurkovič
c) František Krupka

Gerulata bol rímsky vojenský tábor (kastel), ktorý stál na slovenskom území v okolí Bratislavy. Bol postavený v 2. storočí ako súčasť Limes Romanus a bol súčasťou rímskej provincie Panónia. V 4. storočí, keď došlo k stiahnutiu sa rímskych légií z Panónie, bol opustený.

Národná kultúrna pamiatka Rímsky kastel Gerulata Foto: TASR/Pavel Neubauer
10. Ako sa volá lokalita, kde sa rímsky tábor nachádza?

a) Bratislava
b) Pezinok
c) Rusovce


Správne odpovede: 1-a, 2-c, 3-a, 4-b, 5-b, 6-a, 7-c, 8-a, 9-b, 10-c

Komentáre

Anketa:

Odpovedali ste na všetky otázky správne?