Život

Svetový deň bez mobilu: Takto mobily zmenili každodenný svet

"Pri príležitosti Svetového dňa bez mobilu sme sa zamysleli nad tým, ako používanie mobilov zmenilo náš bežný život."

TASR, 6. februára 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Mobil sa stal za pomerne krátky čas neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Rýchly technologický vývoj zabezpečuje, že uspokojuje všetky naše požiadavky. Vďaka tzv. chytrým telefónom môžeme vo vrecku nosiť hneď niekoľko prístrojov v jednom. Je naším spoločníkom na dlhých cestách, dostal čestné miesto na pracovnom stole a občas ho držíme v rukách len tak, zo zvyku. Symbolizuje sociálny status aj postoj k rýchlo meniacemu sa svetu. Používanie mobilov zmenilo aj obraz bežných dní celkovo.

Trio – mobil, kľúče, peňaženka


Bez škatuľky na telefonovanie dnes neodchádzame z domu. Bez neho sa skrátka cítime zraniteľní a nepripravení ísť do ulíc.

Hodinky sú len módnym doplnkom


Koľko je hodín? Kým ešte pred pár rokmi by každý pri tejto otázke vyhrnul rukáv, dnes sa šmátra po vreckách a kabelkách, aby sme presný čas zistili z displeja mobilu. Na druhú koľaj sme odsunuli aj kalkulačky, zápisníky, budíky či „empétrojky“.

Oči na obrazovke


Telefonujeme cestou z práce, v obchode aj v autobuse... ...a neraz tým rušíme svoje okolie, ktoré sa snaží sústrediť na niečo iné. Zarážajúce sú aj výjavy z kaviarní či reštaurácií, kde sa návštevníci namiesto partnerovi venujú obrazovke telefónu.

Fotenie mobilom sa stalo bežnou súčasťou dnešných dní. Foto: TASR/AP


Telefónne búdky sú minulosťou


Telefónne búdky postupne miznú z ulíc. Dôvod? Chátrajú, pretože ich nepotrebujeme. Vnímame ich skôr ako priestor pre anonymných šíriteľov poplašných správ. Rovnako sa väčšina domácností zbavila nepraktickej pevnej linky. Vďaka mobilom sme dostupní kdekoľvek, čo má však aj svoje nevýhody.

Fotografom je každý


Hoci fotenie nie je prvoradou úlohou mobilov, vo veľkom ho dnes na tento účel využívame. Väčšina telefónov je teda vybavená aspoň skromným fotoaparátom. Stali sme sa tak pretekármi v zachytávaní každodenných okamihov, ktoré vďaka prepojeniu s internetom, radi zdieľame s celým svetom.

Svetový deň bez mobilného telefónu sa po prvýkrát konal 6. februára 2001. Mobilný, v ostatných rokoch vo väčšej miere inteligentný telefón, sa odvtedy stal každodenným spoločníkom človeka a zmenil spôsob jeho komunikácie. Svetový deň má podnietiť ľudí k úvahám, ako technologický prostriedok zasiahol do ich správania a komunikácie.
Dátum 6. februára je symbolický. Vo francúzskom kalendári naň pripadá sviatok sv. Gastona. Zakladateľ tradície, francúzsky spisovateľ Phil Marso, sa inšpiroval veršíkom francúzsko-talianskeho speváka, skladateľa a textára Nina Ferrera (1934-1998): "Gaston, zvoní tam telefón, nikdy nikto naň neodpovedá".


ODPORÚČAME TIEŽ:
Manuál na prvé rande: Ako komunikovať?
Rodičia by mali dávať pozor, čo deti zverejňujú na sociálnych sieťach
LIKE DŇA: Maškrtné zvieratká
Prokrastinujete? Máme tipy, ako to zastaviť
Teraz.sk a Tablet.TV prinesú päť predvolebných diskusií

Komentáre