Život

Svazijský kráľ zmenil názov krajiny na eSwatini

"Svazijsko, ktoré sa bude i v angličtine oficiálne uvádzať ako eSwatini namiesto Swaziland, je jednou z posledných absolutistických monarchií sveta."

TASR, 22. apríla 2018 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Svazijský kráľ Mswati III. vo štvrtok zmenil názov svojej krajiny. Podľa jeho vyhlásenia bude Svazijsko odteraz niesť nový oficiálny názov eSwatini, informovala stanica BBC. Kráľ to oznámil počas osláv pri príležitosti 50. výročia nezávislosti krajiny, a zároveň svojich 50. narodenín.

Svazijsko, ktoré sa bude i v angličtine oficiálne uvádzať ako eSwatini namiesto Swaziland, je jednou z posledných absolutistických monarchií sveta. Kráľ Mswati III. je pri moci 32 rokov; na trón nastúpil ako 18-ročný. Je známy skutočnosťou, že má 15 manželiek.

Ľudskoprávne organizácie ako Amnesty International, Freedom House, Human Rights Watch či Reportéri bez hraníc ho obviňujú z politiky, ktorá pošliapava ľudské práva a demokraciu.

Po skončení druhej búrskej vojny bolo Svazijsko v rokoch 1903-1967 britským protektorátom. Krajina opätovne získala nezávislosť 6. septembra 1968. Krajina je jednou z najmenších v Afrike. Nový názov, eSwatini, znamená "krajina Svazijčanov", tamojšieho etnika žijúceho čiastočne aj na území Juhoafrickej republiky.

Komentáre