Život

SÚŤAŽ: Vyhrajte to najlepšie zo Španielska!

"Španielsko je krajina povestná svojou vášňou, temperamentom aj romantikou."

Webmagazin.sk, 23. augusta 2013 14:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo
Radosť, s akou Španieli pristupujú k životu, sa odzrkadľuje aj na odkaze a dedičstve, ktoré tu po sebe zanechávajú pre ďalšie generácie. V kombinácii s veľkou dávkou talentu a celoživotným majstrovstvom tak vznikajú nezabudnuteľné zážitky, vďaka ktorým sa najväčšie osobnosti Španielska stávajú nesmrteľnými a kvôli ktorým túto krajinu milujú milióny ľudí na celom svete.

S rovnakou vášňou pokračovali v odkaze veľkého vizionára Manuela Maríu Gonzáleza Ángela, zakladateľa svetoznámej spoločnosti González Byass, aj jeho potomkovia, ktorým sa presne pred 100 rokmi podarilo pretaviť emócie Pyrenejského polostrova do jedného majstrovského diela s názvom Soberano. Pri príležitosti osláv 100. výročia vám toto najpopulárnejšie španielske brandy prináša v spolupráci s Veľvyslanectvom Španielskeho kráľovstva na Slovensku prehľad toho najlepšieho, čo dalo Španielsko svetu za ostatných sto rokov.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Plácido Domingo


Plácido Domingo, svetoznámy multi-talentovaný umelec, ktorý je vo svojich sedemdesiatich dvoch rokoch považovaný za jednu z najväčších a najvplyvnejších legiend v histórii operného spevu. Okrem toho je aj uznávaným dirigentom a organizátorom. Jeho spevácky repertoár zahŕňa 140 javiskových úloh – číslo, ktorému sa nevyrovná žiaden iný oslavovaný tenor v histórii. V roku 1990 vytvoril Plácido Domingo, José Carreras a Luciano Pavarotti spontánnu formáciu s názvom Tri Tenory, ktorá s obrovským úspechom vystupovala čas od času po celom svete a pritiahla k opere množstvo nových fanúšikov.

Plácido Domingo Foto: TASR/AP Photo
Narodil sa v Madride v roku 1941 a keď mal osem rokov, presťahoval sa s rodinou do Mexika, kde ďalej rozvíjal svoj talent. V roku 1993 založil medzinárodnú spevácku súťaž s názvom Operalia, ktorá každoročne pomáha rozbehnúť kariéru viacerých talentovaných operných spevákov, ktorí sa postupne stávajú významnými speváckymi osobnosťami po celom svete. Prostredníctvom benefičných koncertov získal milióny dolárov pre obete rôznych prírodných katastrof. Plácido Domingo bol odmenený viacerými čestnými oceneniami a titulmi. Dostal čestný doktorát z Oxford University, ako aj z New York University za jeho celoživotnú angažovanosť a prínos pre hudbu a umenie a okrem mnohých ďalších ocenením sa stal novým vyslancom dobrej vôle pre UNESCO.

Pablo Picasso


Pablo Picasso je považovaný za jedného z najväčších umelcov 20. storočia. Nadpriemerne talentovaný maliar a sochár bol spolu s Georgom Braquom a Juanom Grisom zakladateľom hnutia kubizmu, avšak jeho tvorba bola natoľko širokospektrálna a rukopis taký jedinečný, že sa dá len veľmi ťažko zaradiť do jediného štýlu. Mimoriadny maliarsky talent preukazoval už od útleho detstva a jeho majstrovstvo s pribúdajúcim vekom rástlo napriek tomu, že dokončil iba prvý ročník Kráľovskej akadémie v Madride.

Obraz Pabla Picassa. Foto: TASR/AP Photo
Narodil sa 25. Októbra 1881 v španielskej Malage, avšak väčšinu svojho života trávil vo Francúzsku, kde tvoril a stretával sa so svojimi priateľmi. Životom ho sprevádzala manželka, popri ktorej udržiaval intenzívne vzťahy s viacerými milenkami, z ktorých najznámejšou bola Dora Maar (sama o sebe uznávaná umelkyňa). Okrem umenia a ženskej spoločnosti miloval aj svojho jazvečíka Lumpa a kozu, ktorí tvorili neodmysliteľnú súčasť jeho domova. Na rozdiel od ďalších velikánov výtvarného umenia sa mu podarilo získať uznanie a úspech už počas jeho dlhého a bohatého života.

Rafael Nadal


Rafael Nadal je jedna z najvýraznejších osobností mužského tenisu vôbec. Dvadsaťsedemročný rodák zo španielskej Malorky začal s tenisom ako štvorročný, kedy ho do tohto kráľovského športu zasvätil jeho strýko Tony Nadal, ktorý odvtedy stojí po jeho boku ako tréner. Do veľkého tenisu vstúpil prvýkrát v roku 2002, kedy ako pätnásťročný vyhral svoj prvý zápas série ATP. O dva roky neskôr bol jednou z kľúčových postáv reprezentácie Španielska na ceste k zisku Davisovho pohára. Odvtedy jeho kariéra rástla raketovou rýchlosťou.

Rafael Nadal Foto: TASR/AP Photo
V roku 2005 vyhral 11 z 12 turnajov hraných na antuke a ako prvý španielsky tenista v histórii sa mohol pýšiť v koncoročnom hodnotení pozíciou svetovej dvojky rebríčka ATP. Je držiteľom viacerých historických rekordov a vďaka svojej dominancii na antuke si vyslúžil prezývku „antukový kráľ“. Vyhral všetky najvýznamnejšie tenisové turnaje, vrátane zlatej medaily v dvojhre na LOH v Pekingu 2008. V roku 2013 sa mu ako prvému tenistovi v histórii podarilo zvíťaziť na tom istom Grand Slamovom turnaji po ôsmykrát (French Open). Rafael Nadal je tvárou mnohých svetových značiek a venuje sa tiež podpore mladých tenisových talentov.

SÚŤAŽ!


Vyhrajte aj vy to najlepšie zo Španielska!

Trom z vás sprostredkujeme neopakovateľnú atmosféru Španielska prostredníctvom špeciálneho darčekového balíku, ktorý obsahuje: DVD Vicky, Cristina, Barcelona, fľašu Soberana 5 a špeciálny titul na meno od Veľvyslanectva Španielskeho kráľovstva na Slovensku.

Komentáre