Život

Štúdia: V ochrannej zóne okolo Černobyľa sa darí cicavcom

"Výbuch a požiar v černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 1986 vyslali oblak radiácie cez časť Európy a prinútili na evakuáciu desaťtisíce obyvateľov."

TASR, 13. októbra 2015 9:00
Na snímke areál jadrovej elektrárne. Foto: TASR/Pavol Demeš
Takmer 30 rokov po jadrovej havárii v Černobyli sa v ochrannej zóne okolo bývalej jadrovej elektrárne mimoriadne darí niektorým druhom cicavcov. Upozornila na to nová štúdia v časopise Current Biology, napísala tlačová agentúra AP.

Štúdia zistila, že v bieloruskej Štátnej radiačno-ekologickej rezervácii Polesie na juhu krajiny, ktorá hraničí s ukrajinskou ochrannou zónou okolo Černobyľa, sa vo veľkom počte vyskytujú losy, vysoká zver, diviaky a vlky. Prírodná rezervácia Polesie má rozlohu 2160 štvorcových kilometrov a bola zriadená po jadrovej havárii v roku 1986. V oblasti, z ktorej je dnes rezervácia, v minulosti žilo vyše 20.000 ľudí.

"Nehovoríme, že radiácia je pre zvieratá dobrá, ale hovoríme, že ľudské zasahovanie je pre niektoré konkrétne zvieracie populácie škodlivejšie ako radiácia," citovala agentúra AP vedúceho štúdie Jima Smitha, ktorý je vedcom na britskej Portsmouthskej univerzite.

Vedci sledovali zver zo vzduchu a skúmali jej stopy v snehu.

Smithov tím zistil, že nie je žiaden rozdiel medzi počtom veľkých cicavcov žijúcich v rezervácii Polesie a v iných bieloruských prírodných rezerváciách. Výskyt vlkov je dokonca sedemnásobne vyšší ako v neďalekých nekontaminovaných rezerváciách, čo Smith prisudzuje zákazu lovu v kontaminovaných oblastiach.

Biológ Timothy Mousseau z Univerzity Južnej Karolíny v USA varoval, že prezentované výsledky hodnotia situáciu okolo Černobyľa priveľmi optimisticky.

"Neexistuje dôkaz, ktorý by naznačoval, že táto oblasť je plná divej zveri," povedal Mousseau, ktorého výskum sa zameral na to, ako radiácia ovplyvnila plazy, hmyz a populácie malých cicavcov. Podľa jeho výskumu tieto zvieratá trpia celým radom chorôb v súvislosti s radiáciou.

Cicavce v Smithovom výskume sa sústavne rozptyľujú a majú vysokú plodnosť, čo by tiež možno vysvetliť veľkú populáciu niektorých druhov cicavcov v rezervácii Polesie.

Výbuch a požiar v černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 1986 vyslali oblak radiácie cez časť Európy a prinútili na evakuáciu desaťtisíce obyvateľov. Popri bieloruskej rezervácii Polesie bola na Ukrajine zriadená okolo jadrovej elektrárne ochranná zóna s rozlohou 2600 štvorcových kilometrov. Táto zóna je takmer opustená až na asi 200 prevažne starších ľudí, ktorí sa vrátili do svojich domovov.

V ochrannej zóne sú tiež pracovníci, ktorí stavajú okolo reaktora ochranný kryt a upratujú odpad, tí tam však žijú vždy iba počas dvoch týždňov, napísala agentúra AP.

ODPORÚČAME AJ:
Čo s dieťaťom, ak je jeho odpoveďou na všetko NIE
Päť dôvodov, prečo ženy milujú upratovanie
LIKE DŇA: Potkan a jeho špagety
POČASIE V ROKU 2100: Čakajú nás suché letá a skoro žiadny sneh
Pri selfie zomrelo viac ľudí ako pri útokoch žralokov

Komentáre