Život

Sto rokov od začiatku vojny, sto rokov spomienok

"Budúci rok, 28. júna, uplynie presne 100 rokov od vypuknutia I. svetovej vojny, svojho času najväčšej vojny v histórii ľudstva. "

Webmagazin.sk, 29. novembra 2013 6:00
Výber predmetov, ktoré sa doteraz podarilo zhromaždiť v 14 európskych krajinách. Foto: Archív Europeana


Vojna trvala štyri roky, od roku 1914 do roku 1918, bojovalo v nej 65 miliónov vojakov, pričom zahynulo 8 miliónov ľudí. Tragédiou tejto vojny však neboli len jej mŕtvy, ale najmä tých 21 miliónov zranených - keďže boli živitelia rodín, ich utrpenie malo vážne trvalé následky pre milióny rodín. Stratená generácia, takto označili doboví komentátori či historici ľudí, ktorí bojovali a stratili či už životy alebo zdravie.

Nová doba však prináša nové príležitosti a sté výročie začiatku tohto krviprelievania prináša fantastickú možnosť - rodinné spomienky všetkých Európanov zhrnúť do jedného online archívu, ktorý bude prístupný ľudom na celom svete. Tak ako bojovníci tejto vojny často spočinuli vedľa seba na cintorínoch, tak budú vedľa seba zverejnené spomienky na ich hrdinstvá, výčiny, skutky v rámci projektu Europeana 1914-1918 na rovnomennej webovej stránke www.europeana1914-1918.eu.

Výber predmetov, ktoré sa doteraz podarilo zhromaždiť v 14 európskych krajinách. Foto: Archív Europeana
Cieľom projektu je poodhaliť rodinné tajomstvá, súkromné príbehy, fotky, denníky či spomienkové predmety. Jonathan Purday, šéf komunikácie projektu Europeana hovorí, že spustenie projektu na Slovensku má za úlohu dať spomienky slovenských rodín online, takto sa s nimi podeliť so zvyškom Európy a sveta. Je tu možnosť zdieľať tieto spomienky s novou generáciou Európanov, umožňuje zachytiť spomienky starých ľudí, ktorí môžu ukázať na fotky a povedať - toto je môj starý otec, pamätám si ho! Podľa neho má každý svoj príbeh, ktorý môže rozpovedať.

Zberné dni projektu budú prebiehať nasledovne:

Univerzitná knižnica, Bratislava, 29. - 30. november, 2013, 9 - 17 hod.
Štátna vedecká knižnica, Košice, 6. - 7. december 2013, 9 - 17 hod.
Slovenská národná knižnica, Martin, 13. - 14. december 2013, 9 - 17 hod.

Ako uviedla Katarína Krištofová, generálna riaditeľka Slovenskej národnej knižnice, ktorá je hlavným partnerom projektu Europeana 1914-1918 na Slovensku: „Slovenská národná knižnica je veľmi hrdá, že sa stala partnerom tohto unikátneho európskeho projektu, prostredníctvom ktorého sa majú pripomenúť udalosti I. svetovej vojny.“

Výber predmetov, ktoré sa doteraz podarilo zhromaždiť v 14 európskych krajinách. Foto: Archív Europeana
Projekt dáva ľuďom žijúcim na Slovensku možnosť zaznamenať svoje osobné príbehy, ktoré ešte stále ležia ukryté a nepoznané v rodinných archívoch. „Je to príležitosť, ako ukázať I. svetovú vojnu z celkom iného pohľadu - nielen z toho vojenského, ale aj z perspektívy života bežných ľudí. Veríme, že sa podarí nájsť veľa takých, ktorí prinesú svoje spomienky a podelia sa o príbehy, vďaka ktorým spoznáme dosiaľ nepoznanú stránku mimoriadne významnej časti našej histórie,“ dodala Krištofová.

I. svetová vojna na Slovensku


Prvá svetová vojna hlboko zasiahla aj do životov obyvateľov dnešného Slovenska - v takmer každej dedine na Slovensku túto udalosť pripomína pamätník padlým. Do vtedajšej rakúsko-uhorskej armády narukovalo viac ako 400-tisíc mužov (takmer 15 percent z vtedajšieho počtu obyvateľstva). Ich rodiny zápasili s nedostatkom jedla, pretože úroda sa znížila o 50 percent. Takmer 70-tisíc mužov sa už nikdy nevrátilo domov a vyše 61-tisícz tých, ktorí prišli naspäť, zostalo doživotne zmrzačených.

Projekt Europeana 1914-1918


Projekt Europeana 1914 - 1918 je spoločnou iniciatívou európskej digitálnej knižnice Europeana, Oxfordskej univerzity a mnohých lokálnych partnerov. V rámci neho vyzýva verejnosť v európskych mestách, aby sa o svoje rodinné predmety a spomienky z I. svetovej vojny podelili na webe. Môžu to byť fotografie, listy, denníky, krátke filmy, audio nahrávky, predmety a príbehy s nimi spojené, ktoré budú profesionálne zdigitalizované a stanú sa súčasťou online archívu, spolu s popiskami.

Nezávisle od Zberných dní môže každý prispieť na stránke - www.europeana1914-1918.eu. Do roku 2014, kedy si pripomeniem sto rokov od vypuknutia I. svetovej vojny, sa takto budú zbierať spomienky v mnohých krajinách po celej Európe. Cieľom tohto projektu je uchovať pre celý svet spomienky rodín tých, ktorí túto strašnú vojnu zažili a sprístupniť ich pre celý svet.

Čo je Projekt Europeana

Europeana je európskou digitálnou knižnicou, archívom a múzeom. Zbiera a umožňuje prístup k digitalizovanému materiálu z knižníc, archívov, audiovizuálnych archívov a múzeí. Spolupracuje už s viac ako 1 500 inštitúciami a jej webová stránka je prístupná v 27 európskych jazykoch. Europeana dovoľuje verejnosti objavovať a spoznávať kultúrne a duševné vlastníctvo Európy prostredníctvom jednoduchého spôsobu vyhľadávania a virtuálnych výstav.



Od svojho založenia Európskou komisiou v roku 2008 Europeana postupne rástla až na súčasný počet viac ako 20 miliónov dokumentov, ktoré sú bezplatne dostupné na europeana.eu. Portál navštívi ročne viac ako tri milióny návštevníkov. Práve v tomto období, počas trvania Zberných dní na Slovensku, si Europeana pripomína piate výročie od svojho vzniku.

Komentáre