Život

Steve Jobs: Génius alebo manipulátor?

"Ikona 21. storočia je jednoznačne kontroverznou postavou. Chcel zmeniť svet. A to sa mu aj podarilo. Hoci niekedy ho na ceste sprevádzal egocentrizmus a manipulácia."

, 27. augusta 2013 12:00
Steve Jobs Foto: TASR/AP Photo
Steve Jobs je osobnosť, ktorá raz a navždy zmenila náš svet. Zmenil náš pohľad na vnímanie technológií. Od začiatku mal veľký cieľ, a tým bolo zmeniť svet. Možno sa na neho mnohí v tej dobe pozerali ako na blázna, no dnes sa už na neho všetci pozerajú ako na génia a obrovského vizionára 21. storočia.

Začalo to v garáži


Táto zmena sveta sa začala v roku 1976. Jobs mal vtedy 20 rokov a spolu so svojim priateľom Stevom Wozniakom založil v garáži svojich rodičov spoločnosť Apple. Začal vyrábať a predávať počítače. Bezpochyby bol technologickým géniom a vynikajúcim obchodníkom, pretože sa za krátky čas stal miliardárom.

Mnohí ho milovali, ale mnoí aj nenávideli. Nepracovalo sa s ním vraj ľahko. Ako génius chcel pracovať len s vybranými ľuďmi. V tejto súvislosti sa preslávila jeho veta: „Pracujte len s géniami, idiotov vyhoďte!“

Steve Jobs Foto: TASR/AP Photo
V roku 1983 sa rozhodol, že do svojej spoločnosti chce Johna Sculleyho, ktorý pracoval pre Pepsi. Pritiahol ho veľkou výzvou: „Chcete do konca života predávať sladenú vodu, alebo chcete zmeniť svet?“ Sculley výzvu prijal, čo Jobs pravdepodobne neskôr oľutoval.

Pauza v Apple


V roku 1985 Sculley presvedčil správnu radu a tá Jobsa zbavila vedenia a prepustili ho. Jobs následne založil značku NeXT Computer, ktorú o 10 rokov neskôr odkúpil Apple a Jobs sa tak vrátil na jeho čelo.

Medzitým toho však stihol viac. Kúpil majoritný podiel v spoločnosti The Graphics Group a neskôr ju premenoval na Pixar. Dnes je Pixar vo vlastníctve Disney. Jobs sa tak stal najväčším samotným akcionárom spoločnosti Disney.

Jobs dlho váhal, či sa má vrátiť do vedenia Apple. Ponuku však prijal a určil si ročný plat 1 dolár. Vlastnil však akcie, takže aj napriek svojmu platu bol jedným z najbohatších, najvplyvnejších a najúspešnejších mužov Ameriky.

Jobs – meno, ktoré predáva


V roku 2004 si technologický génius objednal u slávneho životopisca Waltera Isaacsona svoju biografiu. Nezačali však na nej pracovať hneď, ale až o päť rokov neskôr, keď Jobsova manželka Laura zavolala Isaacsonovi a povedala mu: „Pokiaľ chcete niekedy ten životopis napísať, musíte tak urobiť teraz.“ 5. októbra 2011 Jobs vo veku 56 rokov umrel.

Na snímke kópie autorizovanej biografie s jednoduchým názvom Steve Jobs od renomovaného novinára a publicistu Waltera Isaacsona . Foto: TASR/AP Photo
Knihu však stihli napísať, ale vyšla až mesiac po Jobsovej smrti. Kniha nesúca jeho meno sa okamžite stala jedným z najpredávanejších titulov na svete. Biografia ponúka stovky pohľadov na túto kontroverznú osobnosť a aj výpovede samotného Jobsa.

Teraz ožíva na striebornom plátne


Príbeh ikony 21. storočia si teraz môžeme aj pozrieť. Film Jobs sa rovnako ako kniha opiera o svedectvá Jobsových priateľov a spolupracovníkov, vrátane spoluzakladateľa Apple Steva Wozniaka.



Film prináša jedinečný pohľad do Jobsovho života, detailný popis jeho osoby a vývoj jeho hviezdnej kariéry. Mapuje jeho život od okamihu, kedy spolu so svojimi kolegami montoval v garáži prvý prototyp budúceho počítača. Zobrazuje jeho úspechy, ale aj pracovné a osobné pády. Film veľmi realistickým spôsobom vykresľuje aj kontroverzný moment, keď bol Jobs správnou radou odvolaný z vedenia Apple, rovnako ako aj dôvody, ktoré vedenie spoločnosti k tomuto kroku viedli.

Hlavnú postavu, samotného Jobsa, vo filme stvárnil herec Ashton Kutcher, ktorý je sám technologický nadšenec a významný technický investor. "Nesmierne si prácu Steva Jobsa vážim a mám veľa priateľov, ktorí ho osobne poznali alebo pre neho pracovali. Rozhodovanie, či túto rolu prijmem alebo nie však bolo ťažké. Stvárniť autenticky niekoho, kto bol natoľko významný nielen za svojho života, ale aj po ňom, koho všetci poznali a majú ho stále v čerstvej pamäti, ma trochu desilo. Na druhú stranu to však bola životná výzva," priznáva Ashton Kutcher.

Zábery z filmu Jobs Foto: Zábery z filmu Jobs. ZDROJ: Bonton Film
To, že si režisér vybral správne, potvrdzujú aj prvé ohlasy medzinárodných médií, ktoré výkon Ashtona Kutchera hodnotia ako najlepší, či zlomový v jeho doterajšej kariére a referujú o tom, ako postavu Steva Jobsa priviedol k životu neuveriteľne realistickým a strhujúcim spôsobom. V našich kinách sa film Jobs začne premietať 5. septembra.

Pozrite si trailer k filmu Jobs:

Komentáre