Život

Starú čínsku vázu nájdenú na povale vydražili za vyše 16 miliónov

" Nič netušiaca rodina priniesla vázu v škatuli od topánok priamo do parížskej pobočky Sotheby's, kde experti zistili jej vysokú hodnotu"

TASR, 20. júna 2018 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Za viac ako 16 miliónov eur vydražili v utorok v Paríži starožitnú čínsku vázu, ktorú náhodou objavila istá francúzska rodina na povale vidieckeho domu. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie aukčnej spoločnosti Sotheby's.

Z 18. storočia


Porcelánové dielo vyzdobené maľbou s motívom krajiny, ktorej súčasťou sú jelene a žeriavy, pochádza z éry čínskeho cisára Čchien-lung vládnuceho v 18. storočí. Vyrobené bolo v cisárskych dielňach mesta Ťing-te-čen.

Totožnosť kupujúceho nebola zverejnená, podľa hovorkyne Sotheby's však bol na dražbe osobne prítomný. Spolu s poplatkami ho bude váza stáť necelých 16,2 milióna eur. Hodnota diela bola pritom odhadovaná na 500.000-700.000 eur.

V škatuli od topánok


Nič netušiaca rodina priniesla vázu v škatuli od topánok priamo do parížskej pobočky Sotheby's, kde experti zistili jej vysokú hodnotu. Predpokladá sa, že jeden z predkov rodiny ju kúpil koncom 19. storočia takisto v Paríži. Starí rodičia predávajúceho zdedili vázu od strýka, ktorý zomrel v roku 1947.

Vydražená váza typovo patrí do tzv. Famille Rose - "rodiny" čínskeho porcelánu s prevažujúcimi ružovkastými odtieňmi. V súčasnosti je však známa iba jedna ďalšia váza podobného tvaru a štýlu. Nachádza sa v parížskom Guimetovom múzeu ázijského umenia.

Komentáre