Život

Titulom Spravodliví medzi národmi ocenil Izrael desať Slovákov

"Desať Slovákov získalo najvyššie izraelské ocenenie Spravodliví medzi národmi. Za záchranu židovských spoluobčanov počas holokaustu im ho dnes večer udelil štát Izrael. "

TASR, 28. januára 2015 21:30
Na snímke si cenu preberá syn záchrancov Karol Kršák (vľavo), uprostred je veľvyslanec štátu Izrael v SR Alexander Ben-Zvi a vpravo konzulka štátu Izrael v SR Avital Gershon. Foto: FOTO TASR – Michal Svítok
Na slávnostnom večere sa zúčastnil prezident SR Andrej Kiska, predseda NR SR Peter Pellegrini, podpredsedovia NR Jana Laššáková, Erika Jurinová a Ján Figeľ.

Do zoznamu ocenených sú od dnešného dňa zapísané mená Katarína a František Sedláček, Imrich Kršák, Alžbeta a Arpád Hajdu, Mária a Ján Kustra, Júlia a Lukáč Brna a Magdaléna Slamková. Tí všetci pod hrozbou straty vlastného života pomohli prežiť židovským spoluobčanom. Ocenenia príbuzným odovzdal veľvyslanec štátu Izrael Alexander Ben-Zvi a konzulka Avital Gershon.

Tu bude player


„V tento deň vzdávame úctu pamiatke našich židovských spoluobčanov, šiestich miliónov nevinných obetí holokaustu druhej svetovej vojny, jednej z najkrutejších a najtragickejších udalostí v dejinách ľudstva. V nešťastí však nachádzame príbehy, vďaka ktorým sa osud židovských spoluobčanov navždy zmenil. Bez ušľachtilosti dnes večer vyznamenaných Spravodlivých medzi národmi by sme tu neboli, neboli by medzi nami do dnešného dňa tí, o ktorých záchranu sa priamo pričinili a rovnako o ich rodiny,“ povedal v úvode slávnostnej ceremónie veľvyslanec Alexander Ben-Zvi.

„Dnes na tomto podujatí si naplno uvedomujem, ako dôležité je pripomínať si nielen nacistickú beštialitu, ale hlavne oceňovať tých, ktorí sa jej dokázali vzoprieť. Tých, ktorí si nezakrývali oči pred utrpením iných, našli odvahu a odhodlanie svojim prenasledovaným blížnym podať pomocnú ruku. A hoci sami neboli Židia, vložili sa do záchrany židovských rodín, mužov, žien a detí. Zabránili ich deportáciám do lágrov, odkiaľ nebolo návratu. Práve preto je dôležité uctiť si ľudí, ktorí teraz rozšíria rady Spravodlivých medzi národmi. Môžeme byť hrdí na to, že takýchto príbehov odvahy zo Slovenska už v pamätníku Jad Vašem zaznamenali celé stovky,“ uviedol v príhovore prezident Andrej Kiska.

Tu bude player


„Mamku a nás tri deti odviezol otec na vidiek do Pustých Úľan. My vieme, len čo sa robilo, pred nami to ani veľmi nespomínali, aby sme to niekde nepovedali. My len vieme, že rodina Novanová bola u nás, ako sa schovávali, ako prežívali. Veľmi nás potešilo, že si spomenuli, lebo stále počujeme – tí zachránili, tí zachránili. Naša mama pred dvoma rokmi zomrela, a veľmi ľutujem, že tá to dnes nezažila. Ona stále hovorila - veď my sme toľkých zachránili a na nás si nikto nespomenie? Teraz sme veľmi poctení, že si na nás predsa spomenuli. Boli to strašné časy,“ uviedla pre TASR Anna Kršáková spolu s bratom Karolom, deti záchrancu Imricha Kršáka.

Titul Spravodliví medzi národmi udeľujú každoročne, aby ním vyjadrili úctu a obdiv nad veľkými činmi obyčajných ľudí, ktorí riskovali vlastný život, aby zachránili prenasledovaných židovských spoluobčanov. Je prejavom vďaky židovského národa ľuďom nežidovského pôvodu za záchranu Židov.

Tu bude player


Komisia pre rozpoznávanie spravodlivých bola založená v roku 1963 pri pamätníku Jad Vašem a je vedená Izraelským najvyšším súdom. Väčšina ocenených zo Slovenska získala tento titul po roku 1990, keď boli znovu obnovené diplomatické styky medzi Česko-Slovenskom a Štátom Izrael. Ocenení získavajú pamätnú medailu a diplom Jad Vašem, ich meno je vytesané do Múru cti v Záhrade spravodlivých v Jad Vašem.



Mená všetkých vyznamenaných sú uvedené aj v zozname, ktorý je vystavený v Múzeu židovskej kultúry v Bratislave. Po dnešnom dni je v zozname už 549 slovenských občanov.

Komentáre