Život

Špeciálne bojové jednotky, ktorých sa bojí aj diabol

"Špeciálne bojové komandá, ktoré sú nasadzované v najťažších bojových a protiteroristických akciách."

, 1. septembra 2013 6:00
Francúzska cudzinecká légia Foto: Facebook
Živé stroje alebo vycvičení zabijaci, ktorých nasadzujú v najťažších akciách. Ich výcvik je na hrane ľudskej únosnosti. Špeciálne bojové jednotky. Pozrite si najlepšie vycvičené komandá, ktorých sa bojí aj sám diabol.

Francúzska cudzinecká légia


Okolo tohto bojového zväzku je opradených mnoho legiend. Funguje od roku 1831. Môže do nej vstúpiť ktokoľvek, kto spĺňa fyzické, no hlavne psychické predpoklady vo veku od 17 do 40 rokov. Kontrakt sa podpisuje na päť rokov. Po tomto období môže žoldnier dostať francúzske občianstvo, nové meno - identitu. Výcvik v týchto jednotkách patrí k tým najťažším, je to doslova peklo. Vojaci musia znášať ťažkú šikanu svojich nadriadených.

V prípade neuposlúchnutia čakajú žoldnierov ťažké tresty. Napĺňať vrecia pieskom počas celej noci. Behať so samopalom nad hlavou niekoľko desiatok kilometrov opäť v noci. Samotný výcvik pozostáva z desaťkilometrového plávania, 40 kilometrov behu s plnou poľnou, osem hodín boxu alebo niekoľkodňový pochod známy pod názvom Képi blanc. Žoldnieri cvičia na tzv. farmách ďaleko od civilizácie. Rozdelení sú podľa výkonu. Všetko sa vyvíja pod psychickým tlakom, krikom nadriadených. Mnoho frekventantov túto záťaž nezvládne a utečie už po prvom mesiaci. Nie je žiadnou zvláštnosťou, ak si siahnu na život.

Kedysi bol vstup do légie zakázaný pre Slovákov a Čechov, avšak od vstupu týchto krajín do EÚ sa na nás vzťahuje jednotný európsky dohovor, kedy v rámci krajín EÚ môžu občania členských krajín slúžiť v akomkoľvek vojsku v krajinách EÚ bez obmedzení, ak spĺňajú požiadavky, ktoré sú na nich v danej krajine kladené.

Francúzski legionári pôsobia v kolóniách, ktoré patria pod francúzsku správu, v konfliktoch, v ktorých je Francúzsko účastné - Afganistan, Kosovo a ak Francúzi zaútočia po boku USA na Sýriu, tak nebudú chýbať ani tam.

Special Air Service


Skratka SAS je na Slovenskú známa v inej súvislosti. No v Anglicku jej význam naháňa zimomriavky a znamená Special Air Service - doslova Špeciálna letecká služba. Je jednou zo špeciálnych jednotiek Britskej armády a zasahuje výlučne v protiteroristických akciách. Kto chce pôsobiť v tejto jednotke, musí mať za sebou minimálne tri roky služby v britskej armáde. Výber je veľmi prísny, no ešte prísnejší je výcvik.

Special Air Service Foto: TASR/AP
Na začiatku sú to štandardné fyzické a psychologické testy. Ak nimi kadet prejde, absolvuje niekoľko namáhavých pochodov cez najvyššie pohoria v Spojenom kráľovstve, napr. cez Black Mountains a Brecon Beacon v južnom Walese. Všetko samozrejme s plnou poľnou a takmer 25 kg ťažkou zbraňou. Keď prejdu týmto výcvikom, čaká ich 14 týždňový výcvik, kde sa zdokonaľujú v narábaní so zbraňami. Cvičia situácie, ako prežiť na nepriateľskom území - zakladanie ohňa, uloviť zver... Zneškodňujú nálože a učia sa, ako sa orientovať na cudzom území.

Ďalší výcvik sa týka zručností, ako sa vyhnúť nepriateľskému zajatiu. Väčšinou vojakov zatknú a podrobujú ich ťažkej psychickej záťaži, čím skúšajú, koľko vydržia. Je to 24-hodinový výcvik proti odolnosti. Ak prejde vojak aj týmto výcvikom, pokračuje šesťtýždňovým bojovým výcvikom v brunejskej džungli. Ďalší výcvik prebieha v arktických a púštnych podmienkach. Po dokončení tejto časti dostáva adept pieskový baret s okrídlenou dýkou a je zaradený medzi štyri oddiely. SAS sa skladá zo štyroch plukov a spolu má asi 2100 mužov.

Pôvodne bola Special Air Service výsadkovým práporom britskej armády. Vznikla počas druhej svetovej vojny ako jednotka pre rozličné a špeciálne spravodajské operácie. Koncom 60-tych rokov sa začala nasadzovať aj v protiteroristických akciách, najmä v Severnom Írsku. V roku 1958 boli jednotky SAS nasadené v Ománe, v roku 1963 na Borneu. V polovici 70. rokov bol vytvorený 22. pluk SAS, ktorého úlohou je výhradne boj s terorizmom. Dostal názov Counter revolutionary warfare squadron, ale známejšie je jeho neoficiálne pomenovanie - Special projects team.

SAYERET SHALDAG


Shaldag - rybárik, známa aj ako Jednotka 5101, je elitné izraelské letecké komando. Jednotka vznikla v roku 1974 na základe skúseností z izraelsko-arabskej Yom-Kippurskej vojny v roku 1973. Pôsobí na Strednom východe vo vysoko utajovaných misiách a je súčasťou izraelských obranných síl. Výcvik trvá 20 mesiacov a v mnohom sa podobá tomu, ktorý absolvujú chlapi zo SAS.

SAYERET SHALDAG Foto: TASR/AP
Po absolvovaní výcviku úspešní adepti dostávajú knihu Davida Sterlinga (zakladateľa SAS). Na Vojenskej technickej škole BAHALAT'Z absolvujú základný pechotný 4-mesačný výcvik, ten je potom rozšírený o ďalšie dva mesiace. Ak ho vojaci absolvujú, tak nasleduje ročný výcvik na Leteckej základni Palmachin. Ten spočíva z tréningu v zoskokoch, navigačných cvičení, v každom počasí. Potom sú to protiteroristické cvičenia, spolupráca zem - vzduch, potápačský tréning, zdokonaľujú sa resp. absolvujú sniperský tréning. Dvojmesačný kurz v Spravodajskej a prieskumnej škole (MOS) na vojenskej základni Balish.

Jednotky Shaldag uskutočnili niekoľko misií počas operácie Litany z roku 1978. V roku 1984 sa Shaldag zúčastnil operácie Mojžiš v Sudáne. V roku 1991 operácie Solomon: žoldnieri z jednotky Shaldag prepravili 14 tisíc etiópskych Židov z Addis Abeby do Izraela. Shaldag zasahoval aj v rokoch 1982-2000 počas konfliktu v južnom Libanone. V roku 2007 bolo elitné komando údajne zapojené do operácie Orchard, ktorá mala za úlohu zničiť sýrsky jadrový reaktor.

SPECNAZ


Sovietská a v súčasnosti Ruská jednotka špeciálneho určenia, ktorá pracuje v najvyššom utajení a okolo ktorej sa zámerne vytvára množstvo mystifikácií a klamov. Verejnosti sa dostane iba torzo informácií, ako fungujú. Jednotka vznikla v čase 2. sv. vojny a na území ZSSR, ale aj v zahraničí organizovali partizánske akcie. Ich úlohou bola spravodajská a diverzná činnosť, spôsobovali chaos, likvidovali nepohodlných ľudí a robia to dodnes.

SPECNAZ Foto: TASR/AP
Tieto útvary plnia široké spektrum úloh. Medzi inými aj špionážne, diverzné a záškodnícke činnosti, ochrana ústavných činiteľov, hĺbkový prieskum, protiteroristické operácie a špeciálne úderné operácie. Úroveň profesionality je v rôznych takýchto jednotkách odlišná. Nedajú sa tak navzájom porovnávať schopnosti členov prieskumného družstva Specnaz motostreleckého práporu so schopnosťami elitnej zložky špeciálnych oddielov KGB.

Systém komplexného výcviku je utajený, jednotky tohto typu prechádzajú mnohými, resp. extrémnymi výcvikmi ako napríklad: Výcvik pre prežitie v extrémnych podmienkach, kde sa využívajú najrôznejšie miesta ako Amazonský prales, púšť atď. a zároveň aj získavanie vedomostí pre prežitie. Patrí sem technika boja holými rukami, často so schopnosťami vedieť zlikvidovať nepriateľa iba niekoľkými (ak nie iba jedným) pohybmi rukou. Technika boja nožom a rôznymi inými predmetmi. Lezenie po budovách (na lane i bez) a s tým súvisiace aktivity. Parašutizmus, streľba a iné bojové aktivity sú vo výcviku samozrejmosťou. V súvislosti s výcvikom bojových jednotiek v Rusku sa používa výraz „Systema“, čo je ruský výraz pre slovo “systém”, resp. druh ruského bojového umenia. Existuje aj výraz Systema Specnaz, čím sa myslí najmä boj holými rukami (ale nie je to pravidlo).

U.S. ARMY RANGERS


Ľahká pechota Armády Spojených štátov. Prvú jednotku Rangers založil na začiatku 18. storočia Benjamin Church v štáte Massachusetts pre ochranu pohraničných oblastí pred Indiánmi, v ktorých boli polovojenské jednotky neefektívne. Prvý stály prápor bol zriadený v roku 1974 vo Fort Benningu a druhý vo Fort Lewise v štáte Washington. Prvýkrát boli tieto oddiely bojovo nasadené na Grenade v roku 1983. V roku 1984 bol zriadený ďalší prápor vo Fort Beningu. V roku 1987 vznikol z týchto troch práporov samostatný 75. pluk Rangers (75. Ranger Regiment).

U.S. ARMY RANGERS Foto: TASR/AP
75. pluk Rangers je elitná jednotka ľahkej pechoty americkej armády, ktorá operuje minimálne so silou roty, to znamená 150 členov, ojedinele čaty - 50 členov. Je určená na diaľkový hĺbkový prieskum, na špeciálne zaisťovacie operácie, úderné a podporné akcie. Rangers väčšinou podporujú menšie elitné skupiny, napríklad Delta Force. Pluk Rangers sa skladá z troch práporov, z ktorých každý má približne 1600 osôb. 1. prápor Hunter Army Airfield, štát Georgia, 2. prápor Fort Lewis, štát Washington, 3. prápor Fort Benning, štát Georgia.

Každý Ranger prápor má stanovenú silu 580 mužov rozdelenú do troch streleckých rot a na veliteľské roty. Každá strelecká rota má 152 Rangerov.

Ich výcvik pozostáva z polárnych, pralesných, púštnych a horských operácií, známych aj ako obojživelné inštrukcie. Ďalší výcvik je zložený z orientácie v teréne v noci, počas nepriaznivého počasia alebo v ťažkom teréne.

Armáda udržuje regiment na vysokom stupni pripravenosti. Každý prápor môže byť nasadený kdekoľvek na svete v priebehu 11 hodín. Rangeri sú schopní premiestňovať sa po zemi, po mori alebo vzduchom. Riadia konvenčné alebo špeciálne operácie.

Komentáre