Život

Spartan Race: Blato a ostnaté drôty, trúfate si?

"Ste rýchli, zruční, odolní, vytrvalí a nič vás nezlomí? Otestujte svoje schopnosti na prekážkových pretekoch založených nadšencami extrémnych športov. Sparťanské preteky smerujú na Slovensko!"

Veronika Rosputinská, 7. marca 2014 15:00
Spartan Race Foto: Spartan Race


Extrémne športy sú aj v našich končinách čoraz populárnejšie. Ľudia unudení a najmä stŕpnutí zo svojich sedavých zamestnaní hľadajú adrenalín a vzrušenie, ktoré im prečistia hlavu a rozhýbu strnulé telo. Skáčeme z budov, lietame nad nimi, necháme sa v guli zhodiť dole kopcom. K tomu treba istú dávku odvahy. Ak k tomu chcete pridať aj test vlastnej vytrvalosti, skúste „Sparťanské preteky“.

Spartan Race, podľa slov ich zakladateľov, sú prekážkové preteky s jednoduchým cieľom – vytvoriť serióznu výzvu pre odhodlaných športovcov, ktorí hľadajú alternatívne vytrvalostné preteky. Založené boli v roku 2010 a dnes sú populárne celosvetovo. Otestujú silovú odolnosť, zručnosť, rýchlosť a vytrvalosť všetkých pretekárov. Trúfate si?

Pot a krv?


Ak si tieto preteky predstavujete ako klasický beh, zabudnite na to. Na päťkilometrovej trati bude pripravených 15 prekážok. Zašpiníte sa, kde tu sa možno oderiete. Aj o tom sú ale „Sparťanské preteky“. Na Slovensko dorazia 10. mája, konkrétne na bratislavský Kamzík, ale prihlásiť sa môžete už teraz. Muži aj ženy, individuálne alebo v tímoch s minimálne štyrmi členmi.



„Preteky, ktoré pripravujeme na Slovensku patria medzi tie najzaujímavejšie, a to vďaka našej prírode a profilu krajiny. Potvrdili nám to aj kontrolóri kvality zo Spojených štátov. Naša krajina je prvým držiteľom licencie na preteky mimo územia USA,“ vysvetľuje Jozef Červenak, koordinátor pretekov pre strednú Európu.

Medzi pretekármi na bratislavskej trati sa objaví aj Slovák Peter Žiška, jeden z najlepších atlétov s celosvetovým uznaním. Ak mu chcete konkurovať, podceniť by ste nemali kvalitnú prípravu. Momentálne je jediným certifikovaným trénerom Jany Landl, ktorý začiatkom roka získal trénerskú licenciu v Londýne. „Každý, kto by chcel absolvovať kvalitnú prípravu pred Kamzíkom, sa môže zúčastniť Reebok Spartan Campu. Ten sa uskutoční od 4 – 6. apríla na Štrbskom plese,“ prezrádza Jany Landl.

Program pretekov v roku 2014:


26.4. Eplény (Maďarsko)
10.5. Kamzík (Slovensko)
31.5. – 1.6. Liberec (Česká republika)
21.6. Klinovec (Česká republika)
5.7. Valčianska dolina (Slovensko)
19.7. Krynica Jaworzyna (Poľsko)
2.8. Czobanka (Maďarsko)
16.8. Klinovec (Česká republika)
30.8. Olsztyn (Poľsko)
13.9. Donovaly (Slovensko)
27.9. Bořetice (Česká republika)
11.10. Ursynow (Poľsko)

Komentáre