Život

Socha faraóna, ktorú objavili v Káhire, nezobrazuje Ramzesa II.

" Sochu objavil egyptsko-nemecký archeologický tím."

TASR, 20. marca 2017 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Časť gigantickej starovekej sochy, ktorú pred dvoma týždňami objavili na jednom z chudobných predmestí egyptského hlavného mesta Káhira, nepatrí faraónovi Ramzesovi II., ako sa pôvodne predpokladalo, ale takmer s určitosťou inému vládcovi, Psammetikovi I., oznámili tamojšie úrady.

Odborníci sochu prisudzovali Ramzesovi II., ktorý vládol o 600 rokov skoršie, pretože jej nálezisko sa nachádzalo neďaleko chrámu zasvätenému práve jemu. Na fragmente tejto obrovskej skulptúry sa však neskôr našlo vyryté jedno z piatich mien Psammetika I., informovala v noci nadnes spravodajská stanica BBC.

"Ak sa potvrdí, že socha patrí tomuto kráľovi, pôjde o najväčšie zobrazenie svojho druhu z tzv. neskorého obdobia, aké bolo kedy objavené v Egypte," uviedol minister pre pamiatky Chálid Anání.

K spresneniu identity tejto pôvodne deväť metrov vysokej sochy došlo po jej prevoze z močaristého terénu okrajovej káhirskej štvrte Mataríja do Múzea egyptských starožitností v centre metropoly. Sochu objavil egyptsko-nemecký archeologický tím. Torzo bolo čiastočne zahĺbené v bahne a rozpadlo sa na viacero častí.

Samotné torzo vytesané z kremenca má hmotnosť tri tony a na jeho vyzdvihnutie z vrstvy bahna a podzemnej vody museli použiť buldozér. V ďalšej fáze sa počíta s vyzdvihnutím zvyšných častí sochy, ktorá by sa mala následne zreštaurovať. Psammetik I., panovník 26. dynastie, vládol v rokoch 664-610 pred naším letopočtom.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Anna Kalmanová sníma dreveným fotoaparátom najčastejšie prírodu
VIDEO: Premiéra Nesmrteľného lesa ukáže stromy staršie ako tisíc rokov
VIDEO: Korben Dallas vás privedie do temného Stredoveku
VIDEO: Najlepším klubovým filmom za rok 2016 je Sloboda pod nákladom

Komentáre