Život

Highlighty týždňa: Smrť Robina Williamsa a liek na ebolu

"Svet minulý týždeň obletela smutná správa – o život sa pripravil jeden z najpopulárnejších komikov vo filmovej histórii."

Veronika Rosputinská, 18. augusta 2014 6:00
Robin Williams Foto: TASR/AP Photo


Hoci by sme pri rekapitulácii udalostí týždňa najradšej spomínali iba tie pozitívne, tento týždeň sa nedá vyhnúť jednej tragickej. Vo veku 63 rokov zomrel populárny americký herec Robin Williams, ktorý spáchal samovraždu vo svojom dome. V pondelok predpoludním ho obeseného v spálni našiel jeho asistent. Bezprostrednou príčinou smrti bolo udusenie, hoci na hercových rukách našli aj rezné rany – pravdepodobne sa najprv pokúšal podrezať si žily.

Reakcie sveta na túto tragickú udalosť prišli hneď a začiatkom týždňa zaplavili sociálne siete dojímavé odkazy. V mene prezidenta Baracka Obamu sa vyjadril aj Biely dom: „Bol vojakom, lekárom, géniom, opatrovateľkou detí, prezidentom, profesorom, hlučným Petrom Panom a všetkým medzitým. Privádzal nás do smiechu, privádzal nás do plaču." Tento odkaz hercovu osobnosť vystihol dokonale, na o najemotívnejšiu reakciu súvisiacu s jeho smrťou sa postarala Filmová akadémia. Tá zverejnila obrázok z rozprávky Aladin, v ktorej hlas Džinovi prepožičal práve Robin Williams, s jednoduchým komentárom – „Genie, you´re free“ (v preklade „Džin, si slobodný“).

Reakcia na smrť Robina Williamsa. Foto: Twitter.com/TheAcademy
Herec, známy na celom svete vďaka žiarivej iskre v očiach a širokému úsmevu, však v súkromnom živote trpel depresiami, problémy mal aj s rôznymi závislosťami, z ktorých sa liečil. Poslednú terapiu absolvoval pomerne nedávno, začiatkom júla.

Rodák z Chicaga, ktorý pochádzal z majetnej rodiny, začínal vystúpeniami v kluboch, ale čoskoro sa rozhodol, že sa stane hercom. Jeho kariéru sprevádzalo množstvo úspechov a ocenení, vrátane Oscara za kreáciu vo filme Dobrý Will Hunting a ďalších troch nominácií na prestížnu sošku Americkej filmovej akadémie za výkony vo filmoch (Dobré ráno, Vietnam, Spoločnosť mŕtvych básnikov, Kráľ rybár). Robin Williams bol však aj laureátom piatich Zlatých glóbusov či prestížnej Ceny Cecila B. DeMilla, dvoch trofejí Emmy a celého radu ďalších trofejí. Od roku 1990 mal hviezdičku na hollywoodskom Chodníku slávy (Walk of Fame).

Vyliečime ebolu?


Experimentálny liek na vírus eboly sa podarilo objaviť nigérijským vedcom, ktorí ho začnú testovať na ôsmich, pozitívne testovaných Nigérijčanoch. Nanosilver, ako sa liek volá, sa môže stať nádejou, keďže doteraz ľudstvo proti vírusu efektívne bojovať nedokázalo.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Na výsledky testovania sa uprú oči nielen odborníkov, ale aj širokej verejnosti, keďže sa v posledných týždňoch svetom šíri strach z epidémie. Vypukla na západe Afriky a OSN v súvislosti s ňou vyhlásila núdzový stav – v regióne zomrelo už viac ako tisíc ľudí.

Viac o ebole sa dozviete z nášho staršieho článku.

Video týždňa


Zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg rozbehol novú „hru“ – vyzýva osobnosti, aby na seba vyliali vedro ľadovej vody. Výzvu prijal vo veľkom štýle aj zakladateľ Microsoftu Bill Gates. V skutočnosti však nejde o hru, cieľom je zvýšiť povedomie o chorobe ALS – teda amyotrofickej laterálnej skleróze.

Viac o tejto chorobe sa na Webmagazíne dozviete už tento týždeň.


ĎALŠIE ČLÁNKY:


Je ebola hrozbou aj pre nás?
Zomrel na rakovinu pľúc, vdove má tabakový koncern zaplatiť miliardy
Tínedžerom sa podarilo urobiť najexkluzívnejšiu fotku poslednej doby
Z každého priemerného muža môže byť krásna žena
Woody Allen pozýva na romantické Azúrové pobrežie

Komentáre