Život

Slovensko bez igelitiek: Ľahké plastové tašky viac nie sú zadarmo

"Predajcovia sú taktiež povinní alternatívne poskytovať iné druhy tašiek z papiera či textilu alebo tašiek určených na opakované použitie."

TASR, 7. januára 2018 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Predajcovia už nezabalia váš nákup zadarmo do ľahkých plastových tašiek. Od začiatku roka 2018 sú povinne spoplatnené. Zmenu zaviedlo ministerstvo životného prostredia. Sľubuje si od nej obmedzenie spotreby igelitiek pri nákupoch.

Nové alternatívy


Spoplatnené sú ľahké plastové tašky s hrúbkou steny menšou ako 50 mikrometrov. Predajcovia sú taktiež povinní alternatívne poskytovať iné druhy tašiek z papiera či textilu alebo tašiek určených na opakované použitie.

Spoplatneniu nepodliehajú mikroténové vrecúška s hrúbkou steny menšou ako 15 mikrometrov, ktoré sa vyžadujú z hygienických dôvodov alebo sa poskytujú ako primárny obal pre nebalené potraviny s cieľom predchádzať plytvaniu potravinami.

Mastné pokuty


Za nedodržanie povinností vyplývajúcich zo zákona o odpadoch hrozia obchodníkom pokuty od 500 do 50.000 eur. Kontrolovať a udeľovať prípadné pokuty je oprávnená Slovenská obchodná inšpekcia.

Povinnosť znížiť spotrebu igelitových tašiek vyplynula Slovensku z európskej smernice. Priemerný Slovák spotrebuje ročne podľa organizácie Envi-pak 466 tašiek, kým priemerná spotreba v EÚ je okolo 200 tašiek na občana.

ODPORÚČAME TIEŽ: Igelitové tašky nie sú ekologické ani moderné. Čím ich nahradiť?

Nezmyselná záťaž prostredia


Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) je presvedčený, že klesne počet odhodených tašiek.
„Ľahká plastová taška sa stala symbolom nezmyselnej záťaže životného prostredia. Veľmi rýchlo sa z nej stane odpad. Zákazníkovi často slúžia menej ako hodinu. Kým prenesie nákup z obchodu domov. No životné prostredie sa s každou jednou vyrovnáva desiatky rokov. Zrátané a podčiarknuté, plastové tašky zdarma sú luxus, ktorý si už ďalej nemôžeme dovoliť,“ povedal minister.

Slovensko bez igelitiek


Spolu s týmito opatreniami vyhlásilo ministerstvo životného prostredia ešte koncom roka 2016 iniciatívu „Slovensko bez igelitových tašiek“. V súčasnosti sa k výzve pripojili maloobchodné reťazce COOP Jednota, Kaufland a podporil ju i Zväz obchodu a cestovného ruchu SR. Cieľom je postupne odstrániť ekologicky nevyhovujúce tašky z predaja a zákazníkom pri nákupoch ponúkať inú, ekologickejšiu alternatívu.

Komentáre