Život

Slovenské jaskynné systémy sú celosvetovými klenotmi

"Na Slovensku je v súčasnosti 7285 jaskýň a niekoľko geologicky cenných území, teda geoparkov."

TASR, 25. júla 2017 9:00
Ľadová výzdoba v Stanišovskej jaskyni v Jánskej doline na Liptove. Ilustračné foto Foto: TASR/Romana Buganová
Slovensko považujeme za krajinu bohatú na jaskynné priestory a iné geologické zaujímavosti. Na jeho relatívne malom území v súčasnosti evidujeme 7285 jaskýň a niekoľko geologicky cenných území, teda geoparkov. Vyjadril sa tak pre TASR Ľudovít Gaál, vedúci referátu starostlivosti o jaskyne Slovenskej správy jaskýň (SSJ) so sídlom v Liptovskom Mikuláši.

Pre verejnosť je k dnešnému dňu sprístupnených 18 jaskýň so sprievodcom a voľne prístupných je ďalších 42 menších. "Prevládajú najmä jaskyne riečneho pôvodu, vyskytujú sa ale aj priestory vzniknuté rozpúšťacou činnosťou vody obohatenej o oxid uhličitý či vytvorené po zlomoch. Menej rozšírené sú jaskyne v nekrasových horninách, ktoré reprezentujú najmä rozsadlinové a medzibalvanové typy a ojedinelé sú vulkanické jaskyne vytvorené výronmi sopečných plynov a pár," vysvetlil Gaál.

"Medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne na svete patrí Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorá je súčasťou systému Stratenskej jaskyne. Zaradená je aj do svetového prírodného dedičstva, pýši sa niekoľkými unikátmi. Vieme, že má najväčšiu kubatúru ľadu na svete, až 110.000 kubických metrov. Silická ľadnica je zas najnižšie položenou ľadovou jaskyňou s trvalou ľadovou výzdobou v miernom pásme," doplnil vedúci úseku ochrany jaskýň SSJ Pavel Bella.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Výnimočná je podľa jaskyniarov Ochtinská aragonitová jaskyňa, ktorá patrí medzi najkrajšie aragonitové jaskyne na svete. Na modrosivej mramorovej stene sú tu vytvorené ihlicovité a kríčkovité kryštály snehobielych aragonitov. Jeden z najväčších v Európe je 34 metrov vysoký kvapeľ v Krásnohorskej jaskyni. V minulosti bol zapísaný aj do Guinessovej knihy rekordov.

Z nesprístupnených jaskýň sú raritou tie, ktoré sa vyskytujú v magnezitoch, miestami s dolomitovou alebo aragonitovou výplňou. "Slovensko má možno najviac zdokumentovaných jaskýň na svete vytvorených v magnezite. Nachádzajú sa v banských priestoroch magnezitových ložísk," ozrejmil vedúci úseku ochrany jaskýň SSJ. Celosvetovo uznávané sú Demänovské jaskyne, ktoré vznikli postupne v niekoľkých úrovniach. "Jednoducho povedané, vytvorilo sa nad sebou až deväť poschodí. Podobným príkladom je aj Domica," povedal Bella.

Najdlhšou jaskyňou Slovenska je Demänovský jaskynný systém, ktorý má zatiaľ dĺžku 41.463 metrov, najhlbšou je Systém Hipmanových jaskýň s hĺbkou 499 metrov. Medzi najnavštevovanejšie jaskyne patria dlhodobo Demänovská jaskyňa slobody, Belianska jaskyňa a Dobšinská ľadová jaskyňa.

Na základe iniciatívy miestnych nadšencov vznikli na Slovensku tri geoparky a ďalšie tri sú v štádiu prípravy. Finančná podpora zo strany štátu je však podľa odborníkov nesystematická a nedostatočná. "Ako príklad uvediem geopark Novohrad-Nógrád, ktorý bol v roku 2010 zapísaný do zoznamu svetových a európskych geoparkov ako jediný zo Slovenska. Doteraz od štátu nedostal žiadnu podporu napriek niekoľkým žiadostiam, projektom a prísľubom. Mnohé geologické profily so svetovým významom sú v nevyhovujúcom a zarastenom stave, napríklad Meliatsky profil," priblížil Gaál.

ODPORÚČAME AJ:
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Bratislava Lamač
VIDEO: Rozmýšľate, kam na turistiku? Vyberte sa na Starhrad
Rozmýšľate, kam ísť s deťmi na výlet? Zabaví ich bazén s vlnobitím
Viete, ako znížiť riziko krádeže na letnom kúpalisku?

Komentáre