Život

Slováci, ktorí bojovali po boku Lincolna

"Lincoln sa musel pasovať s neriešiteľnými problémami krátko po zvolení do prezidentského úradu. Slováci mu pomáhali na bojovom poli."

, 15. januára 2014 10:00
James Getty, v úlohe Abrahama Lincolna Foto: TASR/AP


Cesta Slovákov do Ameriky bola kľukatá, dobrodružná aj osudová. V minulej časti sme hovorili o dobrodruhoch ako Móric Beňovský či Ján Ladislav Polerecký. Bojovali v americkej revolúcii a boli ocenení. Jeden zahynul v boji v Mauritánii, druhý dožil svoju starobu v Pownalboroughu - Dresden.

Dnes sa budeme venovať tým, ktorí sa objavili v boji po boku Abrahama Lincolna - Gejza Michalovič, F. Werther a Samuel Figuly.

Lincoln sa musel pasovať s neriešiteľnými problémami krátko po zvolení do prezidentského úradu. Únia stála pred rozpadom a zničenie federálnej pevnosti Sumter bolo signálom k začatiu krvavej občianskej vojny - známej tiež ako Sever proti Juhu ( od roku 1861 do roku 1865). Sever prezentoval Úniu a Juh Konfederáciu. Prezident Lincoln sa zasadzoval za zrušenie otroctva, ktoré preferoval Juh. Južná poľnohospodárska časť krajiny, respektíve plantážnici vlastnili tisícky otrokov, proti čomu sa Lincoln postavil. Odpoveďou bolo odtrhnutie južnej časti Ameriky a vytvorenie Konfederovaných štátov amerických. Na ich čelo sa postavil Jefferson Davis. Vojna priniesla ďalší negatívny spoločenský fenomén - rasizmus.

Lincolnovi strelci slovanského pôvodu



Na začiatku bolo meno Gejza Mihalóci (Michalič). Išlo o Slováka z oblasti Zemplína žijúceho v Chicagu. 4. februára poslal Abrahamovi Lincolnovi list, v ktorom prezidenta žiada, aby mohol združiť skupinu dobrovoľníkov, ktorí by bojovali po jeho boku. Dobrovoľníci pochádzali z Horného Uhorska, Poľska a z Česka - Lincolnovi strelci slovanského pôvodu. Lincoln jeho žiadosť akceptoval a dobrovoľníci sa pripojili k 24. dobrovoľnému regimentu štátu Illinois na strane únie. 24. regiment bojoval o Perryville 8. októbra 1862. Táto bitka bola vyvrcholením bojov v takzvanej Kentuckej kampani. Napriek niekoľkým úspešným manévrom generálov Konfederácie Braxtona Bragga a Edmunda Kirby Smitha sa podarilo Únii získať Kentucky. Ďalšia bitku, ktorú Michalič viedol, bola pri rieke Stones. Trvala od 31. decembra do 1862 do 2. januára 1863 a patrila k najkrvavejším. Obe strany, Juh aj Sever, tu stratili najviac vojakov počas občianskej vojny. Bola to posledná víťazná vojna pre Michaliča a celý jeho oddiel. Zomrel v roku 1864 na následky zranení.
Na snímke Daniel Day-Lewis ako prezident Abraham Lincoln počas scény z filmu Lincoln od režiséra Stevena Spielberga. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovák v rozhodujúcej bitke pri Gettysburgu


Podobne ako Michalič sa do bojov po boku Lincolna zapojil aj ďalší Slovák, F. Werther. Bol to prominentný podnikateľ, ktorý robil slovenskú osvetu v Amerike v roku 1861. Skupinu dobrovoľníkov, ktorí sa pustili do boja so štátmi Konfederácie, zostavil v New Yorku, kde sám pôsobil. Tam sa mohol stretnúť aj s generálom Eugenom Kozlayom, ktorý bol skúseným dôstojníkom z proti cisárskych bojov v Uhorsku či bitke pri Világoši. V New Yorku rovnako založil dobrovoľnícky pluk a zúčastnil sa aj rozhodujúcej bitky pri Gettysburgu v roku 1865. Vojskám Únie velil George Gordon Meade a vojskám Konfederácie velil slávny generál Robert E. Lee. Straty vojsk boli pomerne rovnocenné, okolo 20-tisíc vojakov, ale Únia získala strategickú prevahu na bojisku a navyše mala viac možností doplniť straty.

Posledným Slovákom, ktorého v dnešnej časti spomenieme, bol cestovateľ (bol členom expedície do polárnych krajín), lekár a vzdelanec, rodák z Klenovca Samuel Figuli. Okrem občianskej vojny po boku Lincolna sa zapojil do revolúcie v Uhorsku (1848-49), bojoval po boku Giuseppeho Garibaldiho pri zjednotení Talianska, ale aj v Krymskej vojne. S bohatými vojenskými skúsenosťami, no aj vďaka zatykaču, ktorý naň v Uhorsku vydali, sa dostal cez Turecko a Taliansko až za oceán. V St. Louis vyštudoval medicínu a po štúdiách pracoval ako lekár. Potom sa dal na farmárčenie a začal podnikať s bavlnou. Výsledkom bolo to, že sa stal vlastníkom plantáže vo Virginii. V Amerike mu udelili čestné občianstvo, no on sa nakoniec vrátil na Slovensko, respektíve do Uhorska. Zomrel v Kokave, kde je aj pochovaný.

Komentáre