Život

Slávne myšlienky o vojne a mieri. Kto ich vyslovil a čo tým myslel?

"České príslovie hovorí: "Vojna nie je kojná." A mysleli si to aj veľkí štátnici alebo vedci, či osobnosti spoločenského života. Mnohokrát preto vyzývali k mierovým riešeniam."

, 7. septembra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Podľa niektorých mediálnych zdrojov či výrokov, ktoré v éteri odzneli, je zdá sa tretia svetová vojna na spadnutie. Sýrsky prezident Bašár Asad vyhlásil, že sa budú brániť všetkými spôsobmi a že sú pripravení aj na takú variantu. České príslovie hovorí: "Vojna nie je kojná." A mysleli si to aj veľkí štátnici alebo vedci, či osobnosti spoločenského života. Mnohokrát preto vyzývali k mierovým riešeniam. Vodcom a účastníkom konfliktov vyslali veľa listov a apelov. Veď v konečnom dôsledku jedno z božích prikázaní znie: Nezabiješ.

Bjørnstjerne Bjørnson


"Keď ide o mierovú prácu, Maďari sú najčulejší. Doma však utláčajú tri milióny Slovákov. Zakazujú im hovoriť rečou ich duše, vysmievajú sa ich láske k historickým pamiatkam..."

Tieto slová patria Bjørnstjerne Bjørnsonovi, nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru a obrancovi Slovákov na začiatku 20. storočia, keď 27. októbra 1907 maďarskí žandári zastrelili 15 Slovákov, 12 ťažko a 60 ľahko zranili, ďalších 40 uväznili. Išlo o prípad, keď sa dedinčania postavili proti maďarským úradom, lebo chceli, aby rodák Andrej Hlinka prišiel do rodnej dediny vysvätiť kostol.

Mahátmá Gandhí


"Drahý priateľ! Je mi celkom jasné, že dnes ste práve Vy jedinou osobou na svete, schopná zabrániť vojne, ktorá zásadne zasiahne celé ľudstvo. Je však naozaj potrebné zaplatiť takúto cenu za váš cieľ, nech je pre Vás akokoľvek cenný?"

Mahátmá Gándhí Foto: TASR/AP
Tieto slová boli adresované vodcovi Tretej ríše - Adolfovi Hitlerovi a napísal ich jeden z najväčších pacifistov Mahátmá Gandhí v roku 1939. Veril, že svojou nenásilnou metódou zmení nezvratný vojnový konflikt, ktorý poznačil životy miliónov nevinných ľudí.

Albert Einstein


"Neviem, ako sa bude bojovať v tretej svetovej vojne, ale vo štvrtej to budú palice a kamene."

Albert Einstein. Foto: TASR/AP Photo
Tento výrok vyslovil známy nobelista, autor teórie relativity Albert Einstein. Upozornil Roosvelta, že nacisti môžu začať vyvíjať atómovú bombu, čo v USA urýchlilo vývojový proces tejto ničivej zbrane. Einstein bol humanista a pacifista, a preto začal organizovať protesty proti zneužívaniu uránu na výrobu atómových zbraní.

Winston Churchill


"Musíme vybudovať Spojené štáty Európy. Je to jediná možnosť, ako umožniť stovkám miliónov pracujúcich znova nájsť svoje drobné radosti a vieru v to, že život sa oplatí žiť… Prečo by nemohla existovať európska skupina schopná poskytnúť poblúdeným národom tohto rozbúreného a mocného kontinentu pocit širšieho vlastenectva a spoločného občianstva?"

Winston Churchill. Foto: TASR/AP Photo
Jeden z najväčších štátnikov 20. storočia Winston Churchill vyslovil tieto slová v slávnom prejave v Zürichu v roku 1946. Jeho cieľom bolo odstrániť raz a navždy európsky nacionalizmus a spory vedúce k vojnám.

Matka Tereza


"Prosím, zvoľte cestu mieru. ... Krátkodobo môžu byť víťazi a porazení v tejto vojne, ktorá nás všetkých desí. Ale to nikdy nemôže ospravedlniť a nikdy neospravedlní to utrpenie, bolesť a straty životov, ktoré spôsobia vaše zbrane. "

Matka Tereza Foto: TASR/AP
Jedna z najväčších samaritánok všetkých čias Matka Tereza takto apelovala na amerického prezidenta Georga W. Busha a irackého prezidenta Saddáma Hussajna v januári 1991, keď vrcholili boje v Perzskom zálive.

Dalajláma


"Násilie plodí ďalšie násilie a utrpenie, a preto musíme bojovať bez nenávisti a použitia sily."

Dalajláma Foto: TASR/AP
Túto pravdu vyslovil tibetský mních a duchovný guru Tändzin Gjamccho, 14. Dalajláma, ktorý musel v roku 1959 újsť cez Himaláje do Indie pred čínskymi vojskami.

Ján Pavol II.


"Už nikdy vojnu".

Ján Pavol II. Foto: TASR/AP
V roku 2003 pápež Ján Pavol II. interpretoval tento výrok pápeža Pavla VI. pri stretnutí s novým japonským diplomatom vo Vatikáne Gunkatsu Kanom. „Pre hroznú skúsenosť z Hirošimy a Nagasaki je vaša krajina živým svedkom dramatických udalostí 20. storočia,“ doplnil. Pápež vtedy vyzval k ochrane ľudských práv i rozvoj a ochranu životného prostredia.

Václav Havel


"Mier neohrozujú zbrane ako také, ale ľudia, ktorí ich konštruujú, inštalujú a sú ochotní ich použiť."

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Slová vyšli z úst posledného česko-slovenského a prvého českého prezidenta, disidenta a medzinárodne uznávanú osobnosť, a symbol boja za demokraciu Václava Havla.

Su Ťij


"Nie je to moc, ktorá korumpuje, je to strach. Strach zo straty moci korumpuje tých, ktorí vládnu a obava z trestu mocných korumpuje tých, ktorí jej podliehajú. Jediné skutočné väzenie je strach a jediná skutočná sloboda je oslobodenie od strachu. "

Su Ťij Foto: TASR/AP Photo
Slová Mijanmarskej političky, disidentky a nositeľky Nobelovej ceny Su Ťij. Na Nobelovú cenu mieru, ktorú získala v roku 1991, ju navrhol Václav Havel. Su Ťij strávila 20 rokov v domácom väzení. Nevzdala sa a bojovala za slobodu aj napriek tomu, že celá jej rodina ostala v Británii.

Komentáre