Život

Sezóna dražieb šperkov sa začala

"Kolekcie vydražených šperkov boli zložené z celej škály pútavých farebných drahokamov ale aj farebných a bielych diamantov."

Webmagazin.sk, 26. septembra 2019 15:00
Diamant. Ilustračná fotografia Foto: Pixabay
Jesenná aukčná sezóna odštartovala v stredu 10:00 v New Yorku v najslávnejšej aukčnej sieni Sotheby’s dražbou luxusných šperkov pod názvom Fine Jewels. Investorov aj zberateľov očakávajú oslnivé šperky od svetoznámych renomovaných výrobcov a aj dych berúci 81-karátový diamant.

Dražba prebiehala v aukčnej miestnosti na priame ponuky a celková hodnota aukcie sa vyšplhala na 6,28 milióna amerických dolárov. „Keďže diamanty sú jediná komodita, ktorej cena počas storočia neklesla, dražby šperkov priťahujú čoraz viacej investorov. Nielen konzervatívne rodiny, ale aj technologických a internetových osobností,“ komentuje pohyb na trhu Alojz Ryšavý zo spoločnosti ALO diamonds. „Bankoví špecialisti opäť oprášili povestnú formuláciu, že desať percent dlhodobých investícií by mali predstavovať drahokamy, alebo šperky. Z čoho vznikol dokonca odborný termín – investičné šperky.“

Prvá jesenná aukcia potvrdila, že diamantové šperky sú medzi kupujúcimi stále žiadanejším artiklom. Najdrahším šperkom aukcie bol diamantový prsteň o váhe 25,07 karátov, ktorého odhadovaná cena bola 425 až 475 tisíc amerických dolárov, ktorý nakoniec z dražby stiahli. Najdrahšie predaným šperkom bol diamantový náramok s centrálnym diamantom vážiacim 6,17 karátov, ktorého finálna cena bola 187 tisíc amerických dolárov. V tejto sezóne je lídrom ponuky Art Deco kolekcia Cartier z minulého storočia zo zbierky „slávnej anonymnej zberateľky, ktorá vytvárala svoju zbierku šperkov vyše päťdesiat rokov“.

Prekvapením newyorskej dražby bol predaj diamantových náušníc z dielne dizajnéra Davida Webba. Ich odhadovaná predajná cena bola stanovená aukčnou sieňou na 25 tisíc amerických dolárov, pričom finálna sa vyšplhala na vyše 106 tisíc amerických dolárov. Rozruch medzi kupujúcimi vzbudil aj diamantový prsteň osadený tromi diamantmi, s centrálnym kameňom vážiacim 5,25 karátov. Šperk bol predajný za 62,5 tisíc amerických dolárov. Išlo o dvojnásobok jeho odhadovanej sumy.

Silné zastúpenie v aukcii mali aj zafíry, najčastejšie v kombinácii s diamantmi, osadené do prsteňov. Kombinácia zafíru o váhe 3,78 karátov a diamantov osadených v prsteni, zaujala potenciálnych kupcov natoľko, že nový majiteľ za tento šperk zaplatil 75 tisíc amerických dolárov. Na svoje si počas aukcie prišli aj milovníci rubínov či smaragdov.

Kolekcie vydražených šperkov boli zložené z celej škály pútavých farebných drahokamov ale aj farebných a bielych diamantov. Dražili sa najmä ikonické šperky od spoločnosti David Webb, Bulgari, Van Cleef&Varpels, ale aj lákavé a vyhľadávané kúsky od spoločnosti Cartier či Tiffany&Co.

Online dražba šperkov bude do konca septembra v Londýne a začiatkom októbra sa bude konať ďalšia priama dražba pod názvom Magnificent Jewels, ktorá už teraz vzbudzuje napätie medzi potenciálnymi kupcami. Aukčná sieň zaradila do dražby tri pozoruhodné diamanty. Ružový diamant o váhe 10,6 karátov s odhadovanom cenou 19,1 až 25,5 milióna amerických dolárov. Modrý diamant s váhou 6,01 karátov a nádherný 80,88-karátový biely diamant. Ponuke kraľuje diamantový náhrdelník so 100-karátovým žltým diamantom, ktorého odhadovaná cena je 5,1 až 6,4 miliónov amerických dolárov.

Komentáre