Život

Rus bojoval za slobodu ČSSR, jeho syn teraz zachraňuje Arktídu

"Pavel Litvinov bol jeden z mála ľudí, ktorí protestovali na Červenom námestí v roku 1968 proti okupácii Československa."

Alena Klepochová, 6. novembra 2013 6:00
Dmitri Litvinov Foto: © Denis Sinjakov / Greenpeace


Pred necelými dvoma mesiacmi, 18. septembra, sa ekologickí aktivisti pokúsili podobne ako viackrát v minulosti poukázať na možné negatívne dopady ťažby ropy v Arktíde. Tá významným spôsobom ovplyvňuje a stabilizuje počasie na celej severnej pologuli, teda aj u nás na Slovensku.

Ľad v Arktíde sa však v posledných desaťročiach roztápa rekordnou rýchlosťou. Preto organizácia Greenpeace vedie už od júna minulého roka celosvetovú kampaň, ktorej cieľom je vyhlásiť Arktídu za chránené územie. To by malo viesť k obmedzeniu aktivít ropných spoločností a zníženiu rizika možných ekologických katastrof. Na ich nebezpečenstvo mal poukázať aj protest pri ropnej plošine spoločnosti Gazprom v Pečorskom mori, ktorý sa však skončil zatknutím aktivistov aj nezávislých novinárov za pirátstvo.

Z aktivistov piráti


Aktivisti sa pokúsili vyliezť na betónovú platformu s cieľom zavesiť sa tam a vyvesiť transparent. Pri plošine už čakala ruská pobrežná stráž, ktorá monitorovala ich loď Arctic Sunrise už dlhšiu dobu. Počas protestu zajali dvoch aktivistov, ktorých zobrali na svoju loď a držali ich tam ako „hostí“. Niekoľkokrát bola vtedy spustená aj paľba popri člnoch vrátane 11 výstražných striel pre vzdialenú Arctic Sunrise, s cieľom nalodiť sa na ňu, čo jej kapitán odmietol.

Arctic Sunrise počas inšpekcie ruských úradov v prístave v Murmansku. Foto: © Dmitri Šaromov / Greenpeace
Nasledujúci deň ruské ozbrojené zložky vstúpili pomocou vrtuľníka na loď aktivistov a zadržali celú posádku. Loď aj s posádkou odvliekli na lane do Murmanska. Zadržaných tridsať ľudí pozostáva z občanov 18 krajín, obsluhy lode, aktivistov a dvoch nezávislých reportérov, kameramana a fotografa. Momentálne sa tím právnikov v Murmansku snaží o prepustenie Arktickej tridsiatky. Všetci sú stále obvinení z pirátstva a výtržníctva. Ruská strana avizovala, že obvinenia z pirátstva stiahne, zatiaľ sa tak však nestalo.

Aktivizmus v rodine


Medzi zadržanými aktivistami je aj Dima Litvinov, občan Švédska a USA. Napriek tomu, že je Dima prvýkrát zatknutý v Rusku, je len prvý z jeho generácie v rodine. Skúsenosti s aktivizmom má aj jeho otec aj dedko. Studený ruský sever Dima pozná, vyrastal tu so svojou rodinou po tom, čo boli presťahovaní na Sibír za disidentské aktivity.

Aktivisti Greenpeace pred vyplávaním do Arktídy. Foto: © Denis Sinjakov / Greenpeace
Pavel Litvinov, Dimov otec, bol jeden z mála ľudí, ktorí protestovali na Červenom námestí v roku 1968 proti okupácii Československa. V roku 1974 boli vypovedaní zo Sovietskeho zväzu. Dimov dedo zase bojoval za ľudské práva už v čase druhej svetovej vojny, za čo si vyslúžil desať rokov pobytu v gulagu.

Kapitán, čo prežil výbuch lode


Zadržaný je aj samotný kapitán lode. Peter Henry Willcox už tridsať rokov slúži na Greenpeace lodiach. Keď do USA prvýkrát prišla loď Rainbow Warrior, okamžite sa dobrovoľne prihlásil na jej palubu. A bol to práve on, kto velil lodi v roku 1985, keď prvý Rainbow Warrior klesol ku dnu po bombovom útoku francúzskej tajnej služby na Novom Zélande.

Na podporu zadržaných aktivistov sa postavilo množstvo medzinárodných organizácií aj celebrít. Medzi nimi boli napríklad Jude Law, Lucy Lawless, Ewan McGregor, Jared Leto, Natalia Oreiro, Daniel Craig, Edward Norton, Thom Yorke či Vivian Westwood. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila svoje presvedčenie o prepustení Arktickej tridsiatky priamo na stretnutí s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Z rovnakého dôvodu mu napísalo list aj 11 laureátov Nobelovej ceny za mier.

Komentáre