Život

Rodičia verzus bezdetné páry: Ktorí sú šťastnejší?

"Chcete byť šťastní? Nemajte deti. Zhruba takýmto rezultátom končili prieskumy z 80-rokov. Potvrdzujú to aj súčasné štúdie? "

Zuzana Onufer, 15. januára 2015 12:00
Na archívnej fotografii je prvý novorodenec v Bratislave v roku 2015, malá slečna Alžbetka. Foto: TASR - Štefan Puškáš


Od roku 1980 hovorili ekonómovia aj psychológovia o takzvanom rozporuplnom rodičovskom šťastí. Podstatou tejto teórie bolo, že rodičia sú menej šťastná skupina ľudí, ako ich bezdetní rovesníci. To dáva určitý zmysel. Koniec koncov rodičia majú oproti nim oveľa viac starostí, ako napríklad nočné vstávanie, prebaľovanie, výchova detí, zaistenie najlepších škôl a málo času na relax alebo užívanie si vo dvojici.

Je čas na nový prieskum


Chris Herbst z Arizona State University a John Ifcher Santa Clara University si všimli viaceré nedostatky v týchto skorších štúdiách. Spochybnili napríklad to, že s rozporuplným rodičovským šťastím sa tam pracovalo ako s konštantou. Ďalej to, že rodičia boli definovaní výlučne ako biologickí rodičia a prieskumy teda nezahŕňali napríklad adoptívnych rodičov, nevlastných rodičov alebo príbuzných, ktorí si zobrali z rôznych dôvodov deti do opatery. Práve u takýchto párov možno pozorovať väčšie šťastie zo starostlivosti o deti.

Výskumníci zapracovali svoje pripomienky a dali vypracovať štúdiu s ohľadom na aktuálne trendy pri definovaní šťastia, ako aj so zahrnutím všetkých skupín párov, ktoré vychovávajú deti. Ich výsledky sa objavili v roku 2014 v štúdii s názvom Zväčšujúce sa šťastie rodičov.

Prekvapivé výsledky


Prieskum dokázal, že kým rodičia sú naďalej rovnako šťastní, ako tomu bolo v osemdesiatych rokoch, šťastie bezdetných párov pokleslo. Ifcher vysvetľueje výsledky takto: „To, o čom sme boli presvedčení, potvrdil aj náš prieskum. V súčasnej spoločnosti existuje všeobecne negatívny trend v nazeraní na svoje šťastie, avšak netýka sa to skupiny rodičov. Dospelí sú síce nevrlejší ako celok, ale rodičia sa akoby vzpierajú tomuto trendu.“

Zistenia o rodičovskom šťastí nenaštrbili podľa Herbsta a Ifchera ani ťažkosti rodičov so súčasnými problémami detí, ako je napríklad hyperaktivita a s tým spojené záchvaty zúrivosti alebo adolescentná úzkosť. "Rodičia s deťmi všetkých vekových kategórií sú stále šťastnejší, ako bezdetné páry," uviedol Herbst pre livescience.com.

Aj slobodné matky sú šťastnejšie ako ich bezdetné kolegyne


Výsledky prieskumu spochybňujú aj názor, že ak by viacpočetné rodiny mali menej detí, boli by manželia šťastnejší. Podobne aj skupina, ktorá sa považuje za menej šťastnú, ako sú napríklad slobodné pracujúce matky sú podľa prieskumu tiež šťastnejšie ako bezdetné páry.

Dôvodom sú najmä moderné technológie, ako sú napríklad inteligentné práčky či šikovní pomocníci v domácnosti, čo výrazne uľahčuje slobodným pracujúcim matkám život, šetrí čas a umožňuje im tráviť viac času so svojimi deťmi. .

Herbst a Ifcher vyvracajú aj presvedčenie, že deti bránia spoločenskému životu rodičov. Naopak, práve deti sú podľa nich prostriedkom ako sa socializovať. Spomeňme rôzne mamičkovské stretnutia, rodičovské spolky za obnovu napríklad detského ihriska, ale aj vytváranie susedských štruktúr.

Byť rodičom je dnes výhodnejšie


Prieskum ďalej zistil, že byť rodičom je oproti osemdesiatym rokom výhodnejšie. V USA existujú v súčasnosti napríklad rôzne úľavy z daní, výhodnejšie úvery, čo znamená, že rodičia majú väčšie finančné rezervy ako predtým. Lepšie sociálne benefity prinášajú rodičom viac peňazí, čo predpokladá aj väčšie šťastie.

A konečne, ľudia, ktorí majú deti dnes sú iní, ako boli ľudia v minulých desaťročiach. Zmenili sa najmä ich dôvody, prečo mať deti. Vek vstupu do manželstva ako aj vek prvorodičiek sa zvyšuje. Ak má aj niekto pôrod mimo manželstva, nie je to tak spoločensky odsudzované, ako v minulosti. Inými slovami, ľudia sa stávajú rodičmi preto, že chcú byť rodičmi a oveľa menej z dôvodu spoločenského tlaku. Ľudia, ktorí chcú mať deti potom pociťujú viac šťastia z toho, že ich majú. Rozhodnutie stať sa rodičom je viac osobnou voľbou a to nás robí šťastnejšími.

ODPORÚČAME AJ:
Toto sú najhoršie vianočné fotky všetkých čias
JE SUIS CHARLIE: Krvilačná dráma, ktorá zmenila Francúzsko
Aj vaše dieťa sa rado skrýva? Vieme prečo
Bradavky netvrdnú len ženám, ale aj mužom a deťom
NETRADIČNÉ SVADBY: Ženíchom môže byť aj strom alebo pes

Komentáre