Život

Prvorodené dievčatá sú tučnejšie ako ich mladšie sestry. Tvrdia vedci

"Je vaša mladšia sestra štíhlejšia a krajšia? Mala skrátka šťastie, že sa narodila až po vás. "

Zuzana Onufer, 3. septembra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Nová štúdia ukazuje, že prvorodené dievčatá majú vyššiu pravdepodobnosť, že budú v dospelosti trpieť nadváhou alebo obezitou, ako ich mladšie sestry. Na štúdii spolupracovali švédski a novozélandskí vedci z University of Auckland Liggins Institute a Uppsala University.

V rámci štúdie skúmali 13 406 párov dospelých švédskych sestier, pričom svoje zistenia porovnávali s tromi podobnými výskumami. Bolo preukázané, že prvorodené dievčatá mali oproti svojim sestrám takmer o 30% vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať nadváhu a o 40% vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť obezitou.

Problémy s hmotnosťou a ako bonus zdravotné ťažkosti


"Tieto štúdie dohromady naznačujú, že prvorodenci sú vystavení väčšiemu riziku, že budú mať problémy so svojou hmotnosťou,“ uviedol profesor Wayne Cutfield z Ligginsovho inštitútu.

V staršej štúdii, ktorá skúmala nielen prvorodené dievčatá, ale aj chlapcov bolo zistené, že okrem nadváhy, majú prvorodené deti vyššiu predispozíciu na vznik viacerých zdravotných problémov. Patrí medzi ne napríklad vysoký krvný tlak a vyššia odolnosť voči inzulínu. Táto inzulínová rezistencia je rizikovým faktorom pre vznik cukrovky, vysoký krvný tlak zase môže viesť k hypertenzii.

Prečo sú prvorodenci v nevýhode?


Aj keď vedci si nie sú istí, čo spôsobuje takéto rozdiely medzi súrodencami, profesor Cutfield sa domnieva, že je to kvôli rozdielnemu prísunu krvi do placenty počas matkinho tehotenstva.

V prvom tehotenstve sú krvné cievy, prúdiace do placenty užšie. Tým sa znižuje prívod živín a dochádza k preprogramovaniu regulácie tuku a glukózy. Po narodení tak prvorodené dieťa čelí nebezpečenstvu zvýšeného ukladania tuku a jeho inzulín pracuje menej efektívne.

Nepodliehajte panike


Cutfield upozorňuje, že výsledky štúdie sa nesmú brať doslovne. Ak sa dievča narodí ako prvorodená, neznamená to, že stopercentne bude obézna, diabetická a hypertenzná. Znamená to len toľko, že k tomu má určité predpoklady. Zmyslom štúdie je podľa neho informovať o týchto zdravotných rizikách a motivovať prvorodených k cvičeniu a zdravému stravovaniu.

Zdroj: stuff.co.nz

ODPORÚČAME AJ:
Obedové menu z parníka Titanic pôjde do dražby
Prekvapivé zistenie: Trauma z holokaustu sa nesie v DNA
Londýnsky Big Ben zaskočil reportérov BBC: Odhalili pochybenie
Zabudnite na drahú kozmetiku. Atraktívnejšou vás spraví zelenina

Komentáre