Život

Prváci rýchlo zabúdajú naučené, treba sa im venovať aj cez prázdniny

"V niektorých krajinách zvyknú na prázdniny v nižších ročníkoch školy dávať na konci školského roka takzvanú prázdninovú písanku."

TASR, 11. júna 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann
Zvládnutie prvého ročníka na základnej škole býva často výsledkom spoločného úsilia žiaka aj jeho rodičov. Práve rodičia by mali mať na pamäti, že nadobudnuté vedomosti malých detí treba upevňovať aj počas letných prázdnin. TASR o tom informovala šéfredaktorka portálu dobre-napady.sk Silvia Bodláková.

"Odporúčame cez prázdniny s dieťaťom trocha doma pracovať. Malé deti sa zvyčajne veľmi rýchlo učia naspamäť, ale aj rýchlo zabúdajú. V niektorých krajinách zvyknú na prázdniny v nižších ročníkoch školy dávať na konci školského roka takzvanú prázdninovú písanku. Je to hrubší zošit, kde sa nachádzajú úlohy z jazyka, čítania i matematiky, aby deti nezabudli do septembra," priblížila Bodláková, podľa ktorej musia deti vypracovanú písanku na začiatku školského roka doniesť učiteľke.

DIeťaťu sa treba venovať aj počas prázdnin. Foto: TASR/Michal Svítok


Keďže slovenské školy zatiaľ prázdninové písanky nevyužívajú, Bodláková odporúča rodičom, aby dieťa za vysvedčenie odmenili aj zaujímavou knihou. "Učte dieťa čítať si. Prípadne si spolu s ním čítajte na striedačku - jednu stranu vy a druhú ono," radí. Okrem kníh môžu rodičia s deťmi využiť aj pracovné listy, ktoré sú na portáli. Sú vhodné na tréning čítania s porozumením, opakovanie písania písmen, číslic, slov, viet, a tiež precvičovanie matematiky a geometrie pre prvákov.

Počas daždivých dní by sa rodičia s deťmi mali venovať tvorivým činnostiam ako je kreslenie, vystrihovanie, lepenie, pečenie či stavanie rôznych stavebníc, radí Bodláková.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Máte na rukách ekzém? Poradíme vám, čo treba robiť
Slnečné okuliare by mali nosiť aj malé deti
S teplými mesiacmi prichádzajú parazity. Takto im predídete
Pri prevoze bicykla treba dbať na jeho bezpečné upevnenie

Komentáre