Život

Prvá hokejová divízia: Kazachstan dominoval, Bielorusko sa vracia

"Slovinsko a Kazachstan, ale aj Litva či Maďarsko. Účasť na majstrovstvách sveta si treba vybojovať. "

Anton Krajčoviech, 8. mája 2019 11:00
Na snímke národné mužstvo Kazachstanu po postupe na Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2020. Foto: Facebook/IIHF
Pre väčšinu z nás sa majstrovstvá sveta v hokeji začínajú v piatok, no paleta účastníkov je oveľa širšia, než 16 tímov, ktoré sa stretnú v Bratislave a Košiciach. Mužstiev je 52 a sily si merajú okrem hlavnej súťaže v troch divíziách.

Minulý týždeň sa v Kazašskom hlavnom meste konali majstrovstvá sveta skupiny A prvej hokejovej divízie. Najlepšie dva tímy postúpili na budúcoročné majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku.

Turnaj mal šesť tímov, hral každý s každým. Minulý rok do tejto súťaže zostúpilo nečakane Bielorusko a v hlavnom turnaji sa len rok udržala Južná Kórea. Z nižšej divízie postúpila Litva, ktorá sa takto vysoko dostala po deviatich rokoch. Zvyšné tri štáty ostali z minulého roku, domáci Kazachstan, Slovinsko a Maďarsko.
Prvý deň sa Maďari akoby nevedeli zohrať a Juhokórejčania si s nimi poradili hladko, 5:1. Vyrovnaný zápas medzi Kazachstanom a Slovinskom bol očakávaný, no Bielorusko sa pri vstupe do turnaja tak isto so svojimi severnými susedmi trápilo.

Dva z víťazných tímov pokračovali vo svojom ťažení aj na druhý deň, Južná Kórea si vo vyrovnanom zápase poradila so Slovinskom a Bielorusi sa napravili chuť s Maďarmi.

V stredu sa hral len jeden zápas, domáci proti outsiderovi skupiny, Litve. Staronový účastník súťaže ale opäť ukázal, že kožu nepredá ľahko a exhibícia sa nekonala.

Slovinci nezískali žiadne body ani vo štvrtok proti Bielorusko a s účastníkom posledných dvoch olympiád to nevyzeralo najlepšie. Maďarom sa naopak suchoty prelomiť podarilo, keď zdolali Litvu. Domáci sa stretli s ďalšími ašpirantami na postup, Južnou Kóreou, poradili si s ňou ľahko, 4:1.

Kopitarovci mali už len dve šance bodovať a na konte im svietila nula, príležitosti na naplno chopili v piatok, keď rozstrielali Maďarsko 6:0. Na druhý deň Litva nečakane vyhrala nad Južnou Kóreou a v nepriamom derby o postup ťahalo proti Kazachstanu za kratší koniec Bielorusko.

Znamenalo to tri veci, Južná Kórea razom stratila možnosť postupu, Bielorusko sa budúci rok vráti na majstrovstvá sveta spolu s Kazachstanom a v riziku o zostup sa ocitli spolu s Litvou aj Slovinsko a Maďarsko.
Situácia vyriešilo ranným zápasom Slovinsko, keď udelilo druhý debakel súťaže, tentokrát Litve, 9:0.



Ostatné zápasy sa už len dohrávali, Juhokórejčania zdolali Bielorusko výbornou kombinačnou hrou a Kazachstan si poľahky poradil s Maďarskom.

Pozície favoritov patrili v súťaži Bielorusku a Slovinsku, jeden z tímov pozíciu potvrdil a postupuje. Kazachstan sa na majstrovstvá vráti po štyroch rokoch. Na druhom konci tabuľky sa prekvapenie nekonala a Litva zostúpila späť do B skupiny.

Pozícia Tím Víťazstvá Víťazstvá Prehry
po predĺžení po predĺžení Prehry Skóre Body
1. Kazachstan 4 1 0 0 16:7 14
2. Bielorusko 3 0 1 1 14:12 10
3. Južná Kórea 3 0 0 2 16:11 9
4. Slovinsko 2 0 0 3 21:12 6
5. Maďarsko 1 0 0 4 7:18 3
6. Litva 1 0 0 4 7:21 3

Komentáre