Život

Pri vykopávkach v Pompejach našli päť kostier

"Pompeje boli v dávnej minulosti prekvitajúcim mestom, ale v roku 79 ich zničil výbuch sopky Vezuv, ktorý tiež usmrtil tisíce ľudí."

TASR, 27. októbra 2018 9:00
Pompeje Foto: TASR/AP
Archeológovia pri vykopávkach v talianskych Pompejach objavili neporušené kostry piatich ľudí, ktorí sa v roku 79 nášho letopočtu snažili ukryť pred výbuchom sopky Vezuv. Informáciu priniesla v stredu agentúra DPA.

Riaditeľ archeologického náleziska v Pompejach Massimo Osanna v stredu povedal, že kostry boli neporušené aj napriek tomu, že na nálezisku došlo v minulosti k rabovaniu s cieľom predávať nájdené artefakty. Podľa predbežných zistení patria pozostatky dvom ženám a trom deťom. Objav je šokujúci ale historicky veľmi významný, povedal Osanna.

Podľa archeológov sa obete snažili ukryť v dome v malej izbe, no boli zavalené prepadnutým stropom alebo uhoreli. Ich telá objavili spolu s nápisom, ktorý datuje výbuch sopky na október roku 79 Historici doteraz katastrofu datovali na august, podľa nápisu však k explózii došlo až o dva mesiace neskôr.

Pompeje sú archeologická lokalita na mieste niekdajšieho antického mesta a sú zapísané do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Po rímskom Koloseu a námestí Forum Romanum sú tretím turisticky najobľúbenejším miestom v Taliansku.

Pompeje boli v dávnej minulosti prekvitajúcim mestom, ale v roku 79 ich zničil výbuch sopky Vezuv, ktorý tiež usmrtil tisíce ľudí. Zrúcaniny sa zachovali až do súčasnosti, keďže boli niekoľko stáročí zakryté až šesť metrov hrubou vrstvou sopečného popola.

Komentáre