Život

Pri selfie zomrelo viac ľudí ako pri útokoch žralokov

"Ukazuje sa, že ľudská hlúposť je silnejšia a ničivejšia ako žraločie čeľuste."

Zuzana Onufer, 4. októbra 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Útoku žraloka sa na základe hororových filmov alebo správ v televízii, tak trochu obáva každý, kto sa kúpe v mori. Aj keď nám to naháňa strach, fatálnych stretov so žralokom nie je tak veľa, akoby sa zdalo. Podľa štatistiky umrelo tento rok v dôsledku útoku žraloka osem ľudí. V porovnaní s tým, taká na prvý pohľad neškodná zábavka, ako selfie, má na svedomí viac úmrtí. Celkovo pri tomto populárnom spôsobe fotografovania zomrelo tento rok dvanásť ľudí.

Žraloky verzus mobily


Existuje veľa preventívnych opatrení, ktoré môžete urobiť, aby ste znížili na minimum stret so žralokom. Vyhýbajte sa oblastiam, ktoré sú známe výskytom žralokov, nenoste pestrofarebné plavky, s ktorými vyzeráte ako húf farebných rýb. Veľmi dôležité je aj neplávať na šírej vode, ak krvácate, máte otvorenú ranu alebo ak ženy majú svoje dni. Žraloky totiž priťahuje krv.

Mobilný telefón s kamerou zrejme nikomu strach nenaháňa. Naopak je to náš spoločník, s ktorým často robíme obľúbené selfie. Honba za čoraz unikátnejšími snímkami nás však môže vystaviť veľkému nebezpečenstvu, ktoré neraz končí ťažkým zranením alebo aj smrťou. Ľudia podceňujú hrozby a len preto, aby sa mohli na sociálnych sieťach pochváliť super snímkou, sú ochotní riskovať.

Selfie s následkom smrti


Príčinou smrti dvanástich ľudí, ktorí neprežili vlastné selfie bol pád z výšky, divoké zvieratá, zrážka s vlakom a neopatrné narábanie so zbraňami. Napríklad 66-ročný japonský turista spadol zo schodov, keď si robil selfie pri Taj Mahale v Indii. Dokonalá selfie stála život aj singapurského turistu, ktorý na Bali spadol z útesu.
Príčinou úmrtí bola aj snaha získať skvelú selfie vyklonením sa z vlaku alebo tým, že sa ľudia fotili na nebezpečnom mieste a vlak ich zrazil. Ďalším „dobrým“ nápadom je fotiť sa so zbraňami alebo rovno s odisteným granátom. To skúšali dvaja muži v ruskom pohorí Ural a hoci snímok vyšiel, obaja muži zaň zaplatili životom.

Fotiť sa len tak v peknej prírode niekomu pripadá nudné. Ale mať selfie s divokými šelmami je už cool. Toto je ďalšia oblasť, pri ktorej dochádza aj k smrteľným úrazom. Časté snahy o získanie selfie s medveďmi viedli dokonca k uzavretiu Coloradskeho parku. Podľa manažéra parku sa návštevníci pomocou selfie palíc snažili dostať čo najbližšie k trojmetrovým divokým medveďom, čo ohrozovalo nielen ich, ale aj ostatných návštevníkov a samozrejme aj samotné zvieratá.

Nedá sa to nazvať inak ako samovražda, ak sa človek fotí na vysoko nebezpečných miestach ako sú napríklad hlboké zrázy, mostné konštrukcie, miesta s divokou zverou a podobne. Samovražedné selfie nemusí byť úmyselné, ale aj takéto prípady sa stávajú.

Až si nabudúce budete chcieť urobiť zaujímavú selfie, zvážte či riziko, ktorému sa vystavujete, vám za nejakú fotku stojí. Verte, že zem sa bude naďalej krútiť aj bez toho, že nezískate snímku so štrkáčom. Všetko je o zdravom rozume.
Zdroj: yourtango.com

ODPORÚČAME AJ:
IMT Smile predstavia nový akustický program a nové CD Best Acoustic
Toto sú najlepšie spôsoby, ako prestať fajčiť
Nové funkcie v mobiloch budú hlavne o bezpečnosti
Tri teórie o mužskom mozgu, ktoré vás uvedú do reality
Chcete byť trendy študentka? Odhoďte kabelku

Komentáre